Uzm. Dr. Burcu Aydemir Efelerli

Obezite

Obezite, vücudun normalden fazla yağlanmasını içeren karmaşık bir hastalıktır. Genellikle kalıtsal faktörlerin yanlış beslenme ve hareketsizlik ile birleşmesinden kaynaklanır.

27 Kasım 2021 09:54
A
a
Sütiş Eskişehir
Obezite, vücudun normalden fazla yağlanmasını içeren karmaşık bir hastalıktır. Genellikle kalıtsal faktörlerin yanlış beslenme ve hareketsizlik ile birleşmesinden kaynaklanır.
Obezite kalp-damar hastalıkları, diyabet (şeker hastalığı) ve yüksek tansiyon ile bazı kanserler gibi sağlık sorunlarının artması demektir. Hatta obezite Covid-19 hastalığının ağır seyretmesi için başlıca risk faktörlerinden biridir.

OBEZİTENİN NEDENLERİ
  1. Genetik yapı
  2. Artan yaşla birlikte metabolizma yavaşlar
  3. Uykusuzluk, stres, hormonal değişiklikler (tiroid)
  4. Gebelikte alınan kilolar geri verilemeyebilir.
ETKİLİ ZAYIFLAMA YÖNTEMLERİ
  • Sağlıklı beslenme
  • Artan fiziksel aktivite
  • Davranış değişiklikleri
  • Reçeteli zayıflama ilaçları
  • Obezite tedavisinde kullanılan cihazlar
  • Diyabet hastalığı, insülin direnci, hipoglisemide kullanılan bazı ilaçların obezite tedavisinde kullanılabileceğini gösteren araştırmalar mevcuttur.
  • Tip 2 diyabet için geliştirilen iğneler ile obezite tedavisi
*Kilo kaybı, tip 2 diyabet tedavilerinin önemli hedefidir.
 
Zayıflamada  Kullanılan Diyabet İğneleri
Liraglutid, tip 2 diyabeti olmayan obez bireylerde ABD’ de sağlık hizmeti anlamında ödeme kapsamına girmez.
Bu nedenle üretici firma başka bir isimle aynı etken maddeyi 2. İlaç olarak üretmiştir. Farklı isimle çıkan ikinci ilaç kilo verme ilacı olarak kategorize edilmiştir.
Sonuçta farklı isim altında iki ana amaç için AYNI İLAÇ ortaya çıkmıştır. Bu iki ilaç arasındaki tek fark dozaj farkıdır.
İlk piyasaya sürülen ilaçta doz kademeli olarak gastrointestinal sistem yakınmaları olmasın diye 48 mg’a kadar yükseltilebilirken; ikinci ilaç da doz 3 mg kadar arttırılabilir.
Her ikiside günde tek doz uygulanır. Mide bağırsak tolerasyonunu sağlamak için düşük dozlarda başlanıp hedef doza çıkılmaya çalışılır ( 0,6 – 3 mg’a gibi ).
FDA liragulitidi yetişkin hastalarda kilo kontrolü sağlamak için düşük kalorili diyet ve uygun egzersiz programı eşliğinde kullanılan yardımcı ilaç olarak onaylamıştır.
FDA’nın ilacın kullanımı için belirlediği kriter
  1. VKI ( vücut kitle endeksi ) 30‘dan fazla olan obez bireyler
  2. VKI 27 ‘den fazla olan aşırı kiloya bağlı en az bir komplikasyon (hipertansiyon ve diyabet gibi) en az 1 komplikasyon yaşayan kişiler içindir.
Dulaglutid, öncelikle kan şekeri sevileri düşürülmesi gereken kişilere reçete edilen, kilo kaybı ek bir fayda olarak gördüğümüz ilaçtır.
Haftalık dozlarda uygulanır. Her hafta aynı gün aynı saatte uygulanması önerilir.  
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi