O tartışma 140 yıllıkmış!

Cihan Yıldırım yazdı

9 Ağustos 2017 08:57
A
a
Sütiş Eskişehir
30 Mart 2014’te yerel seçim yapıldı. Öncesinde yapılan bir değişiklikle Büyükşehir Belediyesi’nin ‘sınırları’ değişti. Tüm kenti kapsar hale geldi. ‘Bütünşehir’ diyenler oldu…
Düzenlemeye karşı çıkanlar da oldu.
Onlardan biri Büyükerşen’di. Büyükerşen “Artık 160 kilometre ileride mahallem var” diye başlayıp eleştirilerini sıralıyordu.
Hoca’nın itirazları, “Kırsal kesimdeki vatandaş da Büyükşehir için oy kullanacak. Hoca, seçimi kaybedeceğini anladı. O nedenle sistemi eleştiriyor. Ehh yaşı da malum…” denildi.
Öyle düşünenlerden biri de bendim.
Evet, yeni düzenleme kulağa çok hoş gelmiyordu ama Büyükerşen’in öne sürdüklerini de ‘bahane’ olarak algılamıştım.
Üç yıldan fazla zaman geçti.
Büyükerşen’in haklı olduğu ortaya çıktı.
İlçe belediye başkanları ‘Böyle bir yönetim olamaz” diyor. Sorunları çözmeyen yeni sistem, aksine yeni sorunlar doğurdu.
Bu konuda tartışmaya katkı sunacak bir yazı okudum.
Bir başka Hoca’dan…
İlber Ortaylı’dan…
İlber Hoca, Büyükerşen’e saldırıyı değerlendiren Hürriyet’teki yazısının bir yerinde şunları ifade etti:
Şahsen hem Osmanlı İmparatorluğu’nda hem de dış dünyada belediyelerin tarihi ve yapısıyla ilgilenmiş biri olarak bunu söyleyebilirim: Yeni sistemle, merkezde bir büyükşehir bazı halde 50-60-70 hatta 100 kilometre uzaklıktaki belediyeleri bile içine alıyor.
İlçe belediyeleri için dahi bu durum geçerli. Oysa bu kitlelerin bazı ahvalde birbirleriyle ortak yönlerini bile bulmak zor.
1877 Meclisi’nde belediye kanunu müzakere edilirken, Reis Ahmed Vefik Paşa’nın mizah dolu ama gerçek bir sözü vardır: “Kasımpaşa ile Cadde-i Kebir’i (Pera) bir belediye dairesine almışsınız. Beyoğlu’ndaki adam gaz (havagazı) ister, öbürü kaz bile bulamaz. Burayı idare edecek pehlivan isterim.”
160 kilometre tartışması meğer 140 yıllıkmış!
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi