Nabi Hoca ‘bölünmeyi’ anlattı

Cihan Yıldırım yazdı

10 Mayıs 2018 09:28
A
a
Sütiş Eskişehir
AK Parti, 2011’de verdiği ‘üçüncü üniversite’ sözünü biraz geç de olsa tuttu! Anadolu Üniversitesi’nin bazı fakülte, yüksekokul ve enstitüleriyle Eskişehir Teknik Üniversitesi (ETÜ) kuruldu.
Kanun tasarısı TBMM’de görüşüldü. AÜ İki Eylül Yerleşkesi bundan sonra ETÜ’nün kampüsü olacak. Yeni üniversitenin ‘mimarı’ Nabi Avcı.
AÜ’nün bölünmesi bazı tepkilere neden oldu. Akademisyen olan CHP’li Gaye Usluer en sert tepkiyi veren isim olarak öne çıktı.
Nabi Hoca, bugüne kadar bölünme eleştirilerine ‘yanıt’ vermemişti.
Kanun tasarısı Meclis’te görüşülürken konuşan Hoca, hem iddialara cevap verdi hem de geçmişten örnekler gösterdi.
Nabi Hoca’nın konuşması şöyleydi:
“Eğer bundan 61 sene önce burada oturanlar böyle düşünüyor olsalardı ben şimdi sizin karşınızda ODTÜ mezunu olarak bulunamayacaktım.
Çünkü 61 sene önce ODTÜ şurada Kızılay’da Müdafaa Caddesi’nde üç katlı bir binada kuruldu. Yönetim, rektörlük Müdafaa Caddesi’nde iki üç katlı binaydı, derslikler de bu Meclis’in bahçesinde kurulan barakalardı. Barakalarda eğitimine başladı.
Ancak 6-7 sene sonra kendi kampüsüne kavuşabildi. Dolayısıyla göç yolda dizilir mi bu bir süreç yönetimidir.
Dolayısıyla göç evet yolda da dizilir.
Önümde 8 Temmuz 1967 tarihli Hacettepe Üniversitesi’nin Kuruluş Kanunu’nun da yer aldığı resmi gazete var.
Bu Hacettepe’nin kuruluş tartışmaları rahmetli Doğramacı’dan okuduğunuz zaman görüyorsunuz ki şu tartışmalar hiç yeni değil. Hiçbir yeni argüman yok. O kadar ki o dönemde Ankara Üniversitesi bölünüyor, Ankara Üniversitesi hocaları Anayasa Mahkemesi’ne müracaat ediyorlar.
Bu üniversitenin kurulmasını engellemek için... Başarılı olamıyorlar. Ne alakaysa İstanbul Üniversitesi hocaları onlar müracaat ediyor, mahkemeye gidiyorlar.
O da olmuyor...
Üniversitelerarası Kurul mahkemeye gidiyor. Ve bütün bu kavga gürültü arasında Türkiye Hacettepe Üniversitesi gibi güzel bir üniversiteye kavuşuyor.”
Hoca’nın ‘savunması’ böyle...
Gaye Hoca da “Anadolu Üniversitesini bölerek Eskişehir halkını 3. Üniversite diye aldatanlar Eskişehir sizi affetmeyecek. Gelin en teknolojik imkânlarla donatılmış 3. üniversiteyi birlikte kuralım Eskişehir'e. Anadolu Üniversitesini bölmeyin! İki Eylül kampüsüne Yüksek Teknoloji Üniversitesi tabelası asarak 3. Üniversite kurulmaz” diyerek tepkisini sürdürdü.
Tepkiler bir süre daha devam edecek gibi...
Sonuçta Eskişehir ‘üçüncü üniversiteye’ kavuştu! Umarım bilim, insanlık ve kentimiz için iyi olur. Nabi Hoca da Eskişehir tarihine silinmez bir iz daha bırakmış oldu.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Yörük 10 Mayıs 2018 23:37

Yeni Üniversite kuruluşunu müteakip , Eskişehir 1/25000 lik Metopol imar planında Üniversite alanı olarak işlenen Tepebaşı / Yusuflar Mahallesine taşınmalı.

1 0 Cevap Yaz
osman88 10 Mayıs 2018 17:11

Keşke yasaya Anadolu'nun bölünmesi yerine yeni bir Üniversite kurulması konsaydı. Eskişehir'in farklı bir yeri de, Üniversitenin kampüsüyle birlikte kalkınırdı. Müteahhitlere iş çıkardı. Çevredeki evler değer kazanır, şehrin o tarafı daha da güzelleşirdi.

0 8 Cevap Yaz
ahmet lala 10 Mayıs 2018 14:33

Bir kerede karşı çıkmayın yeminli memnuniyetsizler.Bu devleti sizmi yöneteceksiniz ? Ömrünce hep eleştirmiş başka bir işe yaramayan bu tiplerden bu millet çok çekti.....!

10 90 Cevap Yaz
Hakan 10 Mayıs 2018 13:02

İki üniversite oldu da ne oldu. Üniversite ikiye bölününce tek üniversiteye göre farklı yapılacağın ne olduğu açıklanmalı. Aynı fakülte aynı bölümler. Aynı öğrenci. Eee bu iş niye oldu bitti.

0 8 Cevap Yaz
Selim Can 10 Mayıs 2018 12:06

Benzer polemikler Osman Gazi Üniversitesinin kurulduğu dönemde de olmuştu!!!

8 12 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi