Müjde..Trafik Sigortalarına Müdahale

Tufan ÇAKIR yazdı

25 Mart 2017 09:30
A
a
Sütiş Eskişehir
Evet yanlış duymadınız. Trafik sigortalarına tavan fiyat geliyor. Hatta geç kalınmış bir karar. Çünkü bu konuda birçok yazı yazdım, bu köşede.  Ama yanlışın neresinden dönsek kardır diyorum. Tabi bu yorum da hangi taraftan baktığımıza göre değişir. Araç sahipleri tarafından bakarsak doğru bir karar olarak düşünürken; Sigorta sektöründeki şirketler açısından bakarsak da birçok yeni sorunu doğuracağını görüyoruz.
Neyse isterseniz geçen hafta Başbakan Yardımcısı Sayın Mehmet Şimşek’in açıklamalarına bir bakalım. 1 Nisanda uygulanacak olan tavan fiyat uygulamasının açılımı şöyle. “Mevcut uygulanmakta olan prim tutarlarına göre indirimin, en riskli gruptaki otomobillerde yaklaşık yüzde 28, en düşük riskli araç gruplarında ise yüzde 26 olacağını, trafiğe yeni çıkacak otomobillerde ise mevcut primlere göre ortalama indirimin yüzde 40'ı bulacağını belirterek "Bu şekilde otomobillerde zorunlu trafik sigorta primlerinde ortalama yüzde 30'luk indirim sağlanmış olacağını” açıkladı.
 
Bu açıklamalara göre yapılan hesaplamalarda, yaklaşık olarak; tavan fiyat trafiğe yeni girecek otomobillerde halen 817 lira olan ortalama fiyat ortadan kalkacak, bunun yerine tüm şirketler 490 liradan sigorta yapacak. Yani 327 lira inecek. Otobüs, kamyon ve kamyonet gibi araçlarda fiyatlar tabii ki farklı olabilecek.
 
Peki eski pahalı poliçe sahipleri  ne yapacak. Bu konuda da birkaç bilgi verelim. Hazine bir süre önce yaptığı değişiklik ile pahalı fiyattan sigorta yapan vatandaşlar fiyatlarını düşürmek istiyorlarsa mevcut poliçelerini iptal etme hakkına kavuşmuştu. Böylece halen pahalı sigortası bulunan 16.5 milyon araç sahibi poliçelerini iptal edip tavan fiyattan yeni poliçe yaptırabilecek. Tabi bu konu da kesinleşen bir şey yok yalnızca Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in açıklamaları var. Herhalde 1 Nisana kadar bu açıklamalar, kesin kurallara bağlanır.
Hükümet kanadındaki bu açıklamalardan sonra; sektörden de bu konuda bir takım görüşler geldi. Birazda bu konudan bahsedelim. Sektörün önde gelenleri tavan fiyat uygulaması zorunlu branşlarda kamu menfaati olduğu için normal ve kabul gören bir şey olarak görebileceklerini, ancak kapsamının çok önemli olduğunu, kesinlikle bu kapsamın genişletilmemesi gerektiğinin altını vurguluyorlar.
Ayrıca hazine tarafından hazırlanan yeni düzenlemenin esaslarını henüz bilmediklerini, bu tür köklü değişikliklerde sektör oyuncularının görüşlerinin alınmasının önemli olduğunun bildiriyorlar. Ayrıca sektörün yüzde yetmiş beşi uluslararası ortaklıklardan oluştuğu için, bu tür şeyleri anlatmanın zorluğundan bahsediyorlar. Onların ülkelerinde bu tür değişiklikler için önceden haber veriliyor hem de önemli bir geçiş ve altyapı hazırlama süreci tanındığını belirtiyorlar.
Sonuç olarak; Bu türlü açıklamaların karar alıcılar tarafından ayrıntılarıyla sektör oyuncularının da görüşleri alınarak yapılması çok daha doğru olacaktır. Çünkü sektörün şirket ayağında çok büyük belirsizlikler oluşmuş. Bu belirsizlikler nasıl bir sonuç doğurur. Bunu zaman gösterir. Ben bekleyelim, görelim diyorum.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi