Ahmet Ataç 15 02 2024

Mucizelere inanır mısınız?

“ Nezaket, ihtiyaç duyulduğunda söylenen, teşvik edici birkaç sözcük. Dostane bir davranış. Hafif bir tebessüm.”

14 Eylül 2019 10:53
A
a
Sütiş Eskişehir
Bu hafta yazımıza özel bir çocuğun sosyalleşme serüvenini ele alan R.J. Palacio’nun Mucize adlı kitabı ile devam ediyoruz. Orijinalinde İngilizce yazılan eser “# 1 New York Times çoksatan” kitaplar arasında yer alıyor. Kapak tasarımı ve renginden dolayı çocuk kitabı olarak akıllarda çağrışım yapıyor. Okumaya başladığınızda oldukça basit kullanılan dili de bu yargıyı haklı çıkarır nitelikte. Fakat konusu itibariyle iyi ki okumuşum diyeceğiniz kitaplardan bir tanesi olacağı da hiç şüphesiz…

FARKLILIĞIN ZORLUKLARI

Yüzünde genetik bir bozuklukla doğan August (Auggie) Pullman, insanların tepkileri sonucunda şimdiye dek evde eğitim görmüş ancak bu eğitimin ilerleyen dönem için verimli olamayacağını düşünen ailesinin Beecher Ortaokulu’na yazdırmaya verdiği karar ile birlikte yüz anatomisi farklı bir miniğin sosyalleşme sürecinde yaşadığı zorluklar ve verdiği mücadeleler anlatılıyor. August çok zeki ve etrafında olan bitenin, görünüşünün farkında bir çocuktur. Fakat yüzündeki farklılıklardan dolayı kendini topluma karşı soyutlamış bir karakter. Dolayısıyla okul gibi bir ortama girdiğinde neler olabileceğini de az çok biliyor. Bu yüzden okula gitmemek için diretir. Ailesi onu ikna edip okula başladığında tabi ki her şey beklediği gibidir. Okuldaki çocuklar onu dış görünüşünden dolayı yargılayıp dışlar. Bu durum minik çocuğu onu okula giderken maske takacak duruma getirir. Fakat herkes aynı değildir, August’ a iyi davrananlar da vardır ama genel olarak arkadaşları ondan uzak durmayı tercih ederler. Her ne kadar insanların onu gördükten sonra ki tepkilerine alışmış olduğunu söylese de kendi içinde farklı olmanın savaşını verir.. Bu süreçte en büyük desteği annesinden alır. Annesi onu Mucize olarak görür… August’un okula alışmaya çalışırken bir yandan da yaşadığı sıkıntıları sosyal çevresini ve aile ilişkilerini anlatan kitap sekiz kısımdan oluşuyor ve kitapta çeşitli anlatıcılarla ana karakter August’un hayatından kesitler farklı kişiler tarafından da okuyucuya aktarılıyor.

Özetle

Yazar August karakteri üzerinden toplumda kusurları olan insanların yaşadığı zorlukları bize aktarıyor. Bizim gibi olmayan insanlara farkında olarak veya olmayarak gösterdiğimiz davranışların ne kadar doğru ya da bazen ne kadar yanlış olabileceğini, bizlere empati kurmanın ve gereğinden fazla nazik davranmanın bazen dünyalar dolusu hazinelerden ne kadar daha değerli olduğunun ispatı gibi bir kitap. Çevremizde bu özel insanlara karşı ister yetişkin olsun ister çocuk olsun, kendilerinin ve ailelerinin ne gibi tutum ve davranışlara mazur kalabildiğini ve yine kendilerinin ve ailelerinin yaşadıkları zorlukları, toplum içinde ne çok incitilebileceklerini çok iyi anlatmış yazar. Basit diline karşılık masumiyeti itibariyle şans verilmeyi hak eden, yazarın hedeflediği farkındalık oluşturma konusunda da başarılı olan bir kitap olduğunu söyleyebilirim.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Doğa Sever 14 Eylül 2019 15:40

Eskişehir'in bekleyen(bekletilen) projeleri çözülürse inanırım!

0 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi