Ahmet Ataç 15 02 2024

Milli aktif fiber optik ürettik

10 yıllık çalışma sonucu üretilen milli fiber bu alanda dışa bağımlılığın bitirilmesini hedefliyor

1 Mart 2020 10:02
A
a
Sütiş Eskişehir
10 yıllık çalışma sonucu üretilen milli fiber bu alanda dışa bağımlılığın bitirilmesini hedefliyor. Bilkent UNAM bünyesinde, gerek savunma sanayinin ihtiyaçlarını karşılamaya gerekse lazer kesim endüstrisinin ihtiyaçlarına yönelik fiber, kullanıcıya seri üretimi yapılmış etiketli ürün olarak teslim ediliyor. Fiber Optik Proje Yürütücüsü Dr. Öğretim Üyesi Bülend Ortaç, fiber optik kabloların 1960'lı yıllardan itibaren günlük hayatta kullanılmaya başlandığını belirtti.

En büyük kozmik patlama
Uzayda bugüne kadar gözlenenlerin 5 katı büyüklüğünde kozmik bir patlamanın izi tespit edildi. Dünya'dan 390 milyon ışık yılı uzaklıkta Ophiuchus galaksi kümesinde süper kütleli bir kara delikten kaynaklandığı sanılan patlamanın, çevresinde 15 Samanyolu galaksisi kadar bir alanı etkilediği belirtildi. Patlamanın izinin, Avustralya'da Murchison ve Hindistan'da Dev Metredalga Radyo Teleskoplarının verileriyle doğrulandığı kaydedildi.

Nefes almayan bir canlı keşfedildi
Bilim insanları, nefes almadığı genetik olarak ispatlanan bir parazit keşfetti. Tel Aviv Üniversitesinden evrim biyoloğu Dorothee Huchon liderliğindeki ekip, bir balık paraziti olan H. salminicola'nın mitokondriyal genoma sahip olmadığını, dolayısıyla nefes almasının yolu bulunmadığını ortaya koydu.

Bilim dünyası şokta!
Dünya'nın ikinci bir uydusu ortaya çıktı. Güneş Sistemi'nin 3. gezegeni olan Dünya'nın tek bir uydusu olduğu bilinen bir gerçekte. Ancak bu kez astronomlar yaptıkları araştırmalar sonucunda gökyüzünde yeni bir Ay keşfetti ve bu Ay da Dünya'nın Ay'ı.

Gecegündüz arabası
Öğrenciler gece gündüz çalışıp yaptıkları araca 'Gece Gündüz' adını verdi. ISPARTA Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencileri 'Gece gündüz' ismini verdikleri elektrikli otomobili çıkardı. Otomobil, dekoruyla görenlerin ilgi odağı oldu. Süleyman Demirel Üniversitesi'nin öğrencisi 35 gencin gece gündüz demeden çalışarak fiber karbondan yaptıkları 'Gece Gündüz' isimli yarış arabası, görenlerin ilgi odağı oldu. 2 saatlik şarjla 200 kilometre gidebilen 110 kg. ağırlığındaki aracın saatteki hızı 124 kilometreye kadar çıkabiliyor.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi