Millet Bahçesini Kim İşletecek?

Millet Bahçesi için bugüne kadar kötü bir yorum duymadım. Bende bu bahçenin Eskişehir adına doğru ve güzel bir yatırım olduğu kanaatindeyim.

2 Nisan 2021 09:06
A
a
Sütiş Eskişehir
Millet Bahçesi için bugüne kadar kötü bir yorum duymadım. Bende bu bahçenin Eskişehir adına doğru ve güzel bir yatırım olduğu kanaatindeyim.
 
Ama bahçenin Eskişehir'e sunumu ve yatırım boyutuyla ilgili AK Parti temsilcilerinin söylem ve eylemlerini doğru bulmuyorum.
 
Bir kere bu Millet Bahçesi Eskişehir için bir lütufmuş gibi lanse ediliyor.
 
Sanki TOKİ Yeni Atatürk Stadyumunu bedavaya yapmış ve karşılığında bu yeri almak yerine Eskişehir'e hediye etmiş gibi söylemler söz konusu.
 
Ancak TOKİ yaptığı stadyumun parasını Anadolu Üniversitesinden kuruşuna kadar aldı. Yanlış bilmiyorsam yaklaşık 130 milyon TL gibi bir bedel yeni stadyum için TOKİ’ye ödendi.
 
Buna rağmen iktidar temsilcileri diyor ki  "TOKİ yaptığı stadyum karşılığında Millet Bahçesi olan yeri almalıydı ama almadı ve Eskişehir'e hediye etti"
 
Neyse bu durumu hükümet - devlet arasında birbirine karışan sisteme mal edip aslında merak ettiğim bir başka konuya geçeyim.
 
Malumunuz Millet Bahçesi başta Otopark olmak üzere büfe, kafe gibi gelir getirisi gayet yüksek olacak çeşitli işletmelere sahip.
 
Bu işletmeleri kim işletiyor? Daha doğrusu işletmesi için bir ihale yapıldı mı? Yapılacak mı? Yoksa pandemi döneminde arada kaynayıp gidiyor mu bir türlü emin olamadım.
 
Mesela şu an faaliyette olan otopark bildiğim kadarıyla Türk Dünyası Vakfı tarafından işletiliyor.
 
Peki, işletme hakkının tamamı mı vakfa ait?
 
Vakıf yıllardır nice sosyal donatı, otopark, kültür evi, bahçe vs. gibi işletmenin gelirlerini topluyor.
 
Ama vakfın bu gelirler ile Eskişehir'e yaptığı bir yatırım var mı?
 
Kamu yatırımları ile kurulmuş bir vakıf olan ve amacı TDKB sürecini yönetmek olan bir vakfın bu kadar yüksek paralar elde etmesi yasal olsa da size göre etik mi?
 
Vakıftan işletmeye veya ihaleye verilen donatıların işletmesi AK Partili ya da partiye yakın isimler tarafından mı yapılıyor?
 
Millet Bahçesi otoparkı gibi bahçe içinde açılacak kafe ve büfeler hangi yolla ihaleye çıkacak? Çıkacak mı? Kimler işletecek şu an bilmiyorum.
 
Ama Ramazan ayından sonra şayet yasaklar kalkar ve normalleşme olursa kısa sürede öğreniriz diye düşünüyorum.
 
*****
 
BİR YOL VARSA BULUNUR
 
Eskişehir de ÖLÜM YOLU dediğimiz bir yer var. Artık kimse bu yola Alpu Yolu demiyor.
Her sene kaç kaza olduğunun, kaç kişinin yaralandığı ve hayatını kaybettiğinin hesabını tutamıyoruz.
 
Belki yüzlerce kere yazdık, konuştuk, yol üzerinde onlarca kez eylemler yapıldı ama sonuç yok.
 
İktidar, yok bürokrasi, yok müteahhit yok şu, yok bu gibi bahanelerle bu yolun yapımını gerçekleştiremedi.
 
Türkiye de binlerce km duble yol, köprüler, otobanlar yapan iktidar Eskişehir'e küçücük bir yolu çok görüyor.
 
Her seçim dönemi söz verilen ama hep çeşitli gerekçelerle yapılamayan o yolda yine ölümlü bir kaza meydana geldi.
 
Gündem yine ölüm yolu oldu.
 
Şu an bu yolun yapımına dair kimsede hatta AK Partililer de bile bir umut olduğunu düşünmüyorum. En azından yakın gelecekte yapılacak diyene rastlamadım.
 
Oysa AK Partililer geçtiğimiz günlerde Eskişehir trafiğini rahatlatması için Yaşar Kemal caddesini uzatmalı diye Büyükşehir Belediyesine yol konusunda eleştiriler yapmıştı.
 
Büyükşehir ise biz zaten 1 senedir o yolda uzatma çalışması yapıyoruz. Yakında da bu yolu açacağız dedi.
 
Keşke AK Partililer de aynı cevabı bu ölüm yolu için verebilseydi.
 
Keşke bu yola yeniden Alpu Yolu diyeceğimiz günler yakında olsaydı.
Ancak pek umutlu değilim. Başlıkta da yazdığım gibi bir çare, bir yolu olsaydı bu çoktan bulunurdu.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Galip özen 4 Nisan 2021 00:57

Ya yeter be devlet o cebinden alır öbür cebine koyar size ne?

1 0 Cevap Yaz
Cevap versene millet çiiii 3 Nisan 2021 12:54

Millet rumuzlu kişi, sen işine geldiği yerden lafi ne güzel cımbızlıyorsun öyle.. Bak sana ikinci kez soruyorum; Hem anadolu üniversitesinin beş parasına dokunulmadı diyerek, hemde millet bahçesi anadolu üniversitesi ortaklığında olan tdkb ye aittir, arsaya üniversitede ortaktır. Demenin neresi tutarlıdır ? Kuru kuruya ortaklık yapıldığını sen nerde gördün ? Önce bunlara tutarlı cevap ver ondan sonra, elalemi anlama özürlü ilan edersin. Anlaştık mı ? Anlatım özürlü, köylü kurnazı seniii...

6 1 Cevap Yaz
millet

Vay arkadaş somut bir şey anlatıyoruz. 2 gündür bunu anlayamadıysan nasıl anlatalım başka türlü bilmiyorum. Anlayan baya bir çoğunluk var ama sana anlatamadık. Anladığın şekilde devam et. Allah iyiliğini versin.

1 1
deniz 3 Nisan 2021 12:31

Ancak TOKİ yaptığı stadyumun parasını Anadolu Üniversitesinden kuruşuna kadar aldı. Yanlış bilmiyorsam yaklaşık 130 milyon TL gibi bir bedel yeni stadyum için TOKİ’ye ödendi.' İTİRAZIMIZ BU CÜMLEYE. Anadolu üniversitesi parayı millet bahçesinin olduğu yeri satın alınması karşılığı verdi. Stad için değil. stad 150 milyon millet bahçesi 45 milyon toki nin 2 proje için harcadığı para yaklaşık 195 milyon. Buna karşılık toki eski stadın yerini satarak kaynak yaratmıştır . 120 milyon a bir kısmı da mahsuplaşma şeklinde A.Ü satılmıştır.

0 9 Cevap Yaz
Naci araklı 3 Nisan 2021 01:59

70 yaşındayım çok gezdim çok yer gördüm böyle herkesin herşeyden anladığı kakafoni bir yer görmedim. onun içindirki bir gıdım ilerleme yok.

5 2 Cevap Yaz
Reva mı ? 2 Nisan 2021 20:46

Son yıllarda zaten, Anadolu Üniversitesi dönem eğitim harçlarına ciddi zamlar yapmaya başlamıştı. Tabi bu durum beni şüphelendirmişti doğrusu. Haklıymışım, bak paralar nerelere gidiyormuş. Ortaya çıktı işte ! Pandemi dönemindeyiz, dersler uzaktan, sınavlar uzaktan, herrrrşeyy uzaktan. Kağıt masrafı yapmaz, kürek masrafı yapmaz, gözlemci masrafı desen yokk..Ama dönem harcına yüzde 29 zam ! Diyeceklerim bu kadar !

0 1 Cevap Yaz
Nerde mantık nerde tutarlılık ? 2 Nisan 2021 20:20

Yahu adam gelmiş halâ diyor ki; Siz yanlış biliyorsunuz, Üniversitenin parasına kimse dokunmadı. Ortağı olduğu Tdkb ile birlikte millet bahçesini üniversite yaptı diyor. Diyor daaa.. Sonuçta bu ortaklıktan o projeye, üniversitenin parası hiç mi gitmedi ??? Hem üniversitenin parası bu projeye kullanılmadı diyerek, hemde bu projeyi aü ortaklığında kurulan tdkb yaptı demek tutarsızlıktır. Bugün, basit bir ortaklık şirketi bile kursanız, mali yükümlülük ortaklık beyanınıza dayanarak, tek kişi üzerinde değildir. Yani mali yükümlülüğünüz ortaktır. Öyle kuru kuruya ortaklık olmaz efendi. Hiç olmazsa mantıklı ve tutarlı bir açıklama yapsaydın kardeşim. Bak şimdi sen öyle dedin diye inanan olur ama her yalana inanan olmaz. Bunu da böyle bil...

8 2 Cevap Yaz
millet

Yahu senin şunu kafan almıyor mu yahu. Anadolu üniversitesi ve ortağı olduğu TDKB vakfı ödediği paranın karşılığı olarak bu millet bahçesini almadı mı. Toki aldığı eski stad yerinin karşılığı yeni stadı yaptı mı Eski stad yerine de TDKB talip oldu satın aldı mı Eski stad yeri TDKB ye satılırken devlet buraya belli bir süre kullanılmak üzere Millet bahçesi yapmak için madde koydu mu, devlet Bahçeyi yaptı mı yaptı. Burası süresi bitince Anadolu üniversitesinin değil mi.Halkımız güzel bir bahçeye sahip oldu mu hemde mülkiyeti Anadolu Üniversitesine ait,Şehrimizde güzel bir stada sahip oldu mu. Ayrıca bu yer bu paralarla alınabilecek bir yer değildir ha. m2 hesabı yapın bakalım ne çıkıyor. Bu işte AÜ çok karlıdır. Bunun mantık yürütecek bir durumu yoktur.somut herşey.Anlama özürlülüğü sıkıntısı vardır.

2 8
Milletçiye

Sanki Anadolu Üniversitesinin parası ile stad yapılmış izlenimi veriyorsun. Bu lafı diyen sen değilmisin ? Ne bu kıvırma he ? Git başkasını kandır sen

7 1
akman

Adam anlatıyor. Şimdi bir örnek verelim. Senin 2 3 evin var evinin birini bana sattın. aldığın para ile bir işyeri açtın. şimdi ben sana söyliyebilirmiyim o işyerini sana ben açtım haaa. Şimdi Toki elindeki yerlerden birini satıyor ve yeni bir stad yapıyor. satın alan kurum bunu ben yaptım parasını ben ödedim diyebilir mi. Bu bir siyası kurnazlıktır. Burada insanlarımızın dikkat etmesi gereken yer.şudur. siyasi kutuplaşmadan dolayı kendileri yaptılar kendileri baksınlar diyerek hükümet tarafına laf söylemeleridir.çok yorum okudum.bunu ile ilgili. Arkadaşım bu siyasi kurnazlık sayesinde eskişehir halkımızın yaptığı bir bahçedir. Hep birlikte sahip çıkmalıyız. Hat boyunda olduğu gibi yürüyüş yolundaki camları bilerek kıran zihniyetten uzak olmalıyız.

0 7
millet 2 Nisan 2021 15:34

Böyleve AK parti ve hükümetinin şehrimize kazandırdığı bir proje gibi lanse edildi. Bahçe tümüyle paydaşı olduğu Anadolu Üniversitesiyle birlikte TDKB vakfına aittir.

3 12 Cevap Yaz
Vaaay beee !

Vaybe anadolu üniversitesine bak seeeennn... Demek ki iki yıldır, TDKB denen, kimsenin ne misyonunu nede vizyonunu bilmediği tanımadığı bir vakfa ortaklık yaptığı için harçlara fahiş zam yapıyormuş. Anadolu üniversitesinin misyonu eğitim ve araştırmak, ülkeyi ve memleketi ileriye taşımak olmalı. Ne olduğu belirsiz vakıflara para aktarmak değil !!!

1 4
millet 2 Nisan 2021 15:34

Bak arkadaşım olayı çarpıtarak anlatıyorsun.Sanki Anadolu Üniversitesinin parası ile stad yapılmış izlenimi veriyorsun. Ama konu şu. Bu Türkiye deki 18 stadın yapılması işini toki üstlendi.Toki bu iş karşılığı eski stadların yerlerini almaktadır. Bu Eskişehirdede böyle oldu. Ancak Eskişehirde Nabi Hocanın katkıları ile 2013 yılında kurulan ve Anadolu Üniversitesininde paydaşı olduğu Türk Dünyası Kültür Başkenti kısaca TDKB devreye girdi ve yeri toki den aldı. Ücretsiz değil .Bir bedel karşılığı .Bu para toki ye ödenen para. Ancak Burada iş Eskişehir halkına iyi anlatılamadığından TDKB vakfı düşündüğü projeleri tam gerçekleştiremedi. Ancak Her ne olursa olsun BU bahçe Eskişehir halkının Anadolu Üniversitesinin paydaşı olduğu TDKB nindir. Bu bahçenin milkiyet hakkı TDKB nindir. Tabii burada Mülkiyet devir hakkı yapılırken belli bir süre Millet bahçesi olarak kullanılma zorunluluğu Şartı konulmuş ve bahçe devlet tarfından yapılmıştır.

3 15 Cevap Yaz
Desene

Desene hocam, aü birilerinin arpalığı olmuş

1 2
Yani ?

Bu vakıf parayı nerden buldu ? Aü nün parasına yazık değil mi ? Keyfine arsa satın alıyor ?

0 3
Akpli 2 Nisan 2021 11:05

Olur mu yav ? Ne işletmesi ? Hani bu parkın mottosu HERŞEY BEDAVA OLACAK idi ?

2 5 Cevap Yaz
Andre

Bedava mezar olsa gireceksiniz

0 0
vahvah 2 Nisan 2021 10:23

Alaaddin parkını kim işletiyorsa ona verelim hakkını yemeyelim on numara işletme doğrusu ne diye sormayınca

0 3 Cevap Yaz
ramazan 2 Nisan 2021 10:06

millet bahçesinde her şey paralı.Çay kek filan bedava değil.Para lazımmış.

3 5 Cevap Yaz
Hikmet Aras 2 Nisan 2021 10:05

Türk Dünyası Kültür Vakfı merkezde 4.bir belediyemidir yoksa.

2 3 Cevap Yaz
ramazan 2 Nisan 2021 10:05

park ların bakımı ve işletmesi belediyenin işidir.TDKV kapatılmalıdır.

3 3 Cevap Yaz
millet

Anadolu üniversitesi TDKB nin bir ortağıdır ve toki den buranın alınması için ödemenin büyük bir kısmı Anadolu Üniversitesi tarafından Ödenmiştir.Neyi kapatıyorsunuz anlamadım. İleriki tarihlerde burası Eskişehirimizin Üniversitemizin en gözde yerlerinden biri olacaktır.

0 8
hilmi günay 2 Nisan 2021 10:02

Millet bahçesi Nabi Hocanın filan hediyesi değil.Eskişehir kamuoyu bastırmasaydı olmazdı.Bugün orada beton yığınları olurdu.

5 6 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi