Metal Laboratuvarı çelişkisi!

Arif Anbar yazdı

31 Ağustos 2018 09:29
A
a
Sütiş Eskişehir
KOSGEB'in, Metal Laboratuvarı'nın faaliyetlerinin sonlandırıldığına ilişkin ilgili kurumlara gönderdiği resmi yazı
KOSGEB'in, Metal Laboratuvarı'nın faaliyetlerinin sonlandırıldığına ilişkin ilgili kurumlara gönderdiği resmi yazı

KOSGEB Eskişehir Müdürlüğü tarafından, 26 Temmuz 2018 tarihinde ve Müdür Vekili Emir Özgür Pekgöz imzalı bir resmi yazı gönderilmişti.
Belgesini de gördüğünüz o yazıda şu ifadeler yer alıyor:
 
FAALİYETLER SONLANDIRILDI!
“İlgi (a)’da kayıtlı Olur’a istinaden oluşturulan KOSGEB Laboratuvar Hizmetleri Çalışma Grubu tarafından hazırlanan raporda yer alan hususlar ilgi (b)’de kayıtlı olur gereği;
KOSGEB Eskişehir Müdürlüğü bünyesinde faaliyet göstermekte olan Metal Laboratuvarının faaliyetleri sonlandırılmış olup, Eskişehir ilinde faaliyet gösteren işletmeler, mağduriyet yaşanmaması için faaliyette bulunan diğer laboratuvarlarımıza yönlendirilecektir.
KOSGEB bünyesinde faaliyetlerine devam eden laboratuvarlar ile ilgili bilgilere, gerek KOSGEB Eskişehir Müdürlüğü ile iletişime geçilerek, gerekse www.kosgeb.gov.tr web adresinden ulaşım sağlanabilecektir.
Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.”
 
*
 
Bu yazıdan ne anlıyoruz?
Özetle…
Sanayicilerin sürekli ihtiyacı olan ve ürünlerine dönük çekme, eğme, çentik-darbe gibi testlerin yapıldığı bir laboratuvarın kapandığını.
Peki, Metal Laboratuvarının kapanması, beraberinde neyi getiriyor?
Sanayicinin ürün testi yapabileceği ve en az KOSGEB’in laboratuvarı kadar iyi olan bir laboratuvar arayışını…
Yani, bir anlamda sanayicinin mağduriyetini beraberinde getiriyor!
 
*
 
Geçtiğimiz günlerde, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Başkanlığından bir haber servis edildi.
Servis edilen haber, yukarıda aktardığım konuyla ilgiliydi.
İçeriği neydi peki?
KOSGEB tarafından kapatılan Metal Laboratuvarının, EOSB’nin tüm girişimlerine rağmen hizmete açılmaması; bu nedenle yine EOSB’nin, sanayicilerin mağduriyetini gidermek için Meslek Edindirme ve Geliştirme Merkezi’nde (MEGEM), kapatılan Metal Laboratuvarında verilen hizmetin daha kalitelisini vereceğinin müjdesiydi.
 
*
 
EOSB Başkanı Nadir Küpeli, bakın o müjdeyi nasıl verdi:
 
MAGEM’DE LABORATUVAR
“KOSGEB laboratuvarının sessiz sedasız hiçbir ön bildirim yapılmadan kapanması birçok sanayicimizi üzmüş ve mağdur olmasına sebep olmuştur. Laboratuvarın tekrar açılması için tüm girişimleri her düzeyde yaptık ancak bir sonuç elde edemedik. Bunun üzerine ekibimizle bu hizmetin MEGEM çatısı altında verilebileceğini ve hatta KOSGEB laboratuvarının fiyatları üzerinden bunun yapılması gerektiğine karar verdik ve bunu sanayicilerimize bir hizmet olarak sunmaktan da gurur duyuyoruz” 
 
*
 
Küpeli’nin açıklaması bu yönde.
Açıklamasında, KOSGEB’e ciddi bir serzenişte de bulunmuş.
Yaptığı serzenişte haksız olmadığını düşünüyorum.
Zira Küpeli’nin iddiasına göre metal laboratuvarı ‘çaktırmadan’ kapatılmış, EOSB’nin tüm girişimlerine rağmen de açılmamış.
Ve hatta Küpeli’nin açıklamasının paylaşmadığım bir bölümünde, EOSB’nin girişimlerine KOSGEB tarafından, zahmet edilip bir cevap dahi verilmemiş.
 
*
 
Bu noktada size, bir örnek vermenin faydalı olduğunu düşünüyorum.
KOSGEB tarafından, Metal Laboratuvarının kapatılmasına ilişkin ilgili kurumlara gönderilen resmi yazıdan sonra EOSB yönetimi harekete geçmiş ve laboratuvarın tekrar açılmasına, açılmayacaksa EOSB’nin aynı hizmeti vermek üzere ekipmanların EOSB bölge müdürlüğüne teslim edilmesine ilişkin KOSGEB Başkanlığı’na resmi yazı göndermiş.
 
*
 
MIH sütunlarında da inceleyebileceğiniz EOSB Bölge Müdürü Erhan Tatar imzalı ve 1 Ağustos 2018 tarihli resmi yazıda şu ifadelere yer verilmiş:
 
 
 
 
EOSB BİLGİ İSTEDİ
TALEPTE BULUNDU
“Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi olarak, bölgemizdeki sanayicilerimizin ihtiyaçlarını hızlı ve sorunsuz bir şekilde karşılamak için hizmet vermekteyiz. Yakın zamanda Başkanlığınıza ait Eskişehir’de bulunan Laboratuvarınızın kapandığı bilgisi alınmıştır. Bu laboratuvar Eskişehir Sanayicilerinin sıklıkla kullandığı bir merkez olup, kapatılmasından dolayı birçok sanayicimiz mağdur olmaktadır.
Kapatılan Laboratuvarın Başkanlığınız tarafından tekrar hizmete açılmaması durumunda, Laboratuvarın tüm ekipmanları ile birlikte sanayicilerimize tam ve eksiksiz hizmet verme amacıyla Bölge Müdürlüğümüze devir edilmesi hususunda;
Gereğini arz ederiz.”
 
*
 
Ancak gelin görün ki EOSB’nin bu girişimi sonuçsuz kalmış.
Dahası, söz konusu talebe ilişkin cevap dahi verilmemiş!
Bunun üzerine de EOSB yönetimi, MAGEM çatısı altında, KOSGEB tarafından kapatılan Metal Laboratuvarının daha gelişmişini yapmaya karar vermiş.
Ve bunu yaparken, daha iyi hizmetin verilmesi sözünün yanı sıra, KOSGEB’in Metal Laboratuvarı için uyguladığı fiyat tarifesini aşmayacak şekilde bir tarifenin belirleneceğini bildirmiş.
 
*
 
Buraya kadar her şey açık ve anlaşılır değil mi?
Ancak…
Önceki gün Eskişehir Sanayi Odası (ESO) tarafından üyelerine atılan bir mesaj, kafamı oldukça karıştırdı.
Diyor ki mesajda:
 
REVİZYON YAPILIYORMUŞ İYİ Mİ?!
“KOSGEB’e ait Metal Analiz Laboratuvarının kapatılması ile ilgili olarak Eskişehir Sanayi Odası’na gelen geri dönüşler neticesinde KOSGEB ile görüşmeler yapılmış, ilgili laboratuvarın kapatılmasının söz konusu olmadığı, revizyon yapıldığı bildirilmiştir. Konu ile ilgili gelişmeler en kısa zamanda değerli sanayicilerimize duyurulacaktır.
Bilgilerinize sunarız.
Eskişehir Sanayi Odası.”
 
*
 
Yani ESO tarafından atılan mesajın özeti şu…
Metal Laboratuvarı’nın kapatılması, sanayicileri oldukça endişelendirmiş. Sanayiciler de, derhal ESO yönetimine koşmuş ve kapatılmaması yönünde uğraş vermelerini istemiş. ESO yönetimi ise KOSGEB’le görüşmüş, laboratuvarın kapanmayacağı, sadece revizyona girdiği müjdesini vermiş.
 
*
 
ESO’nun attığı mesajdan ortaya çıkan sonucu aktardık aktarmasına da, burada ciddi bir çelişki söz konusu.
 
Şöyle ki…
  • Yazımın başında aktardığım KOSGEB’in resmi yazısında, Metal Laboratuvarının faaliyetlerinin sonlandırıldığı net bir biçimde görülüyor.
  • Ancak ESO’nun attığı mesajda, KOSGEB’in laboratuvar üzerinde revizyon gerçekleştirdiği ifade ediliyor.
  • Öte yandan, EOSB’nin Metal Laboratuvarının tekrar açılması yönünde yaptığı resmi ve sözlü girişimlere, KOSGEB tarafından cevap dahi verilmezken; ESO’nun yaptığı girişim sonucu, laboratuvarın kapanmayacağı ve bununla beraber revizyona girdiği bilgisi verilmiş.
  • Dahası, her ne hikmetse ESO’nun sanayicilere attığı mesaj, EOSB Başkanı Nadir Küpeli’nin “MEGEM'de Metal Laboratuvarı” projesini kamuoyuyla paylaşmasından hemen sonrasına denk geliyor. Bu noktada ESO, ciddi bir ‘etekleri tutuşmuş’ hissi veriyor.  
 
*
 
Öyleyse…
Tüm bu bilgiler ışığında soruyorum:
 
  • Metal Laboratuvarı neden kapatıldı?
  • KOSGEB, Metal Laboratuvarı’nın tekrar faaliyete geçmesi için talepte bulunan EOSB’ye neden herhangi bir cevap vermedi?
  • Yine EOSB’ye herhangi bir açıklama yapmayan KOSGEB, neden ESO’ye jet hızıyla dönüş yaptı?
  • Metal Laboratuvarı ESO’nun bildirdiği gibi revizyona girdiyse, neden faaliyetlerinin sonlandırıldığı resmi yazıyla bildirildi?
  • ESO, konuya ilişkin KOSGEB’le sözlü münasebetin yanında resmi bir münasebet kurdu mu? Sözlü münasebet ne zaman kuruldu? Kurulduysa resmi münasebetin tarihi nedir?
  • ESO, KOSGEB’le çok yakın ilişki kurabiliyorsa, sanayicileri Metal Laboratuvarı hususunda neden bu kadar geç bilgilendirdi? Ve yine ESO, EOSB’nin açıklama yapmasıyla birlikte neden ivedilikle detayının sonra aktarılacağı bir mesajı üyelerine attı? Bunu yaparken, KOSGEB ile işbirliği içerisinde durumu kurtarmak adına zaman mı kazanmak istedi? Detay niye şimdi değil de sonra aktarılacak?
 
*
 
Evet…
KOSGEB’in tartışma yaratan Metal Laboratuvarı meselesine ilişkin elimde bulunan bilgi ve belgeleri sizlerle paylaştım.
Ancak meselenin içerisinde, aydınlığa kavuşması gereken birçok çelişki yer aldığını net bir biçimde söyleyebilirim.
Bu çelişkileri aydınlığa kavuşturacak üç kurum var: EOSB, KOSGEB ve ESO.
Açıklama yapmak isteyen kurumlara MIH sütunlarının açık olduğunu ifade ediyor ve bugünlük köşeyi kapatıyorum.

EOSB’nin, Metal Laboratuvarı’nın açılmasına ilişkin KOSGEB Başkanlığı’na gönderdiği resmi yazı.
EOSB’nin, Metal Laboratuvarı’nın açılmasına ilişkin KOSGEB Başkanlığı’na gönderdiği resmi yazı.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi