Kuşkonmaz Sarıcakaya’yı uçurur…

Sadi Seda yazdı

17 Ağustos 2017 09:33
A
a
Sütiş Eskişehir
“Kuşkonmaz” dediğimizde çoğumuz “o da nedir” diyecek…
Türkiye’de ismi yeni yeni duyulmaya başladı…
Ama birçok Avrupa ülkesi Kuşkonmaz’ı çok iyi biliyor…
Halk arasında "Eneç”, “Sarmaşık” ya da “Tilki Kuyruğu" olarak bilinen, Fransa’da ise “Sosyete Pırasası”, ya da “Zengin Pırasası” olarak adlandırılan kuşkonmaz Sarıcakaya İlçemizde de ciddi olarak üretilmeye başlandı…
Birçok ülkede salatalar, sağlıklı çorbalar ve zeytinyağlı yemekler birçok kişi tarafından tercih edilir. Salatası, çorbası ve zeytinyağlı yemeği yapılan sebzeler oldukça değerli sebzedir… 
Kuşkonmaz, enginar, börülce, semizotu gibi sebzeler yemekleri ve salataları sıklıkla yapılan sebzeler arasındadır...
Özellikle Akdeniz ülkelerinde bu şekildeki şifalı sebzeler sıkça tercih edilir ve et, tavuk yada balık gibi yemeklerin yanında servis edilir.
KUŞKONMAZIN FAYDALARI NELERDİR?
Latince adı asparagus officinalis olan bu şifalı bitkinin sağlık açısından da birçok faydası var. Tüm dünyada  birçok ülkede salata, yemek yapımında sıklıkla tercih edilir. Ayrıca vitamin ve mineral içeriği nedeniyle, hastalıklara karşı faydalı olması sebebiyle de çok eski yıllardan beri birçok ülkede kuşkonmaz kullanılır.
Eskiden Batı Asya, Avrupa ülkelerinin bazıları ve Kuzey Afrika’da bazı bölgelerde bulunurdu. Ancak günümüz için konuşursak artık Sarıcakaya İlçemizde de yetişmeye başladı…
“Kuşkonmaz” deyince Türkiye’de ilk akla gelen yer Sarıcakaya İlçesi oluyor…
Sarıcakaya’da, bundan 10 yıl önce Murat Şenbuz adındaki bir vatandaş, “hobi” olarak kuşkonmaz üretimi yapmaya başlamış…
Ürettiğini pazarlamaya kalkınca da büyük bir ilgiyle karşılaşmış…
Daha sonra işi büyüterek 350 dönümlük alanda üretim yapmaya başlamış…
KUŞKONMAZ İLÇENİN
GURUR KAYNAĞI
Sarıcakaya Belediye Başkanı Faruk Güler, ilçedeki toprağın sebze üretiminde çok verimli olduğunu dile getirerek, "Kuşkonmaz çok elit bir ürün Avrupa’da kraliyet sofralarına giren bir ürün. Bu ürünün ilçemizde yetiştirilmesi bize gurur kaynağı oldu" diyor…
Mikroklima özelliğine sahip Sarıcakaya ilçesinde Nomad Tarımcılık tarafından üretilen kuşkonmazın sağlık açısından da birçok faydası bulunduğunu da vurgulayanBaşkan Güler, A, B ve C vitaminleri açısından zengin bir içeriğe sahipolduğunu,kalsiyum, magnezyum ve demir gibi elementler içerdiğini de vurguladı…
EMİNE HOCA’DA
İLGİLENİYOR
Geçtiğimiz günlerde Sarıcakaya İlçesini ve Belediye Başkanı Faruk Güler’i ziyaret eden AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, kuşkonmaz üreticileri ile buluşarak üretim hakkında bilgi almış…
Emine Hoca, Eskişehir’in Sarıcakaya ilçesinde üretilen ve son dönemdeki girişimler ile dünyaya ihraç edilen kuşkonmazın üretim ve ihraç rakamları 3 senedir sürekli artış gösterdiğini, 2016 yılında 122 ton olarak gerçekleşen kuşkonmaz üretimin 2017 yılının sezon sonunda 180tonu bulacağını söylemiş…
Sarıcakaya ilçesinde Kuşkonmaz üretiminin ve pazar payının artması ile tanıtımı konusunda uğraş veren AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, geçen yıl ağustos ayında Sarıcakaya Kuşkonmazı’nı TBMM yemekhanesinde pişirterek milletvekilleri ve misafirlere tanıtımını sağlamıştı…
8 TONLUK İHRACAT
Diğer tarım ürünlerine nazaran katma değeri yüksek bir ürün olarak kuşkonmazın ihracatının önemini de vurgulayan Emine Hoca, “2016 yılında Hollanda’ya ilk ihracat 3 ton olarak gerçekleşti. 2017’de Hollanda, Almanya ve Kuveyt’e toplam 8 ton kuşkonmaz ihraç edildi. Bu rakam hem Eskişehir olarak hem de ülke olarak gurur duymamız gereken bir rakam. İnanıyorum ki artarak devam edecek.İhracatın artışıyla yurtdışı pazarında da Sarıcakaya kuşkonmazının iddialı bir marka olacağına inanıyorum’’ diyor…
Sarıcakaya’daki kuşkonmaz’ın üretici firması, 2017 yılında kuşkonmazın işlenmiş ürünlerini üretmeye de başladı. Bunlar,“kuşkonmaz konservesi”, “kuşkonmazlı makarna”, “kuşkonmaz reçeli”, “kuşkonmaz çorbası” ve “donuk kuşkonmaz...”
Emine Hoca’nın gayretleri, Belediye Başkanı Faruk Güler’in destekleri, üreticilerin kaliteli üretim yapmaları sayesinde ihracat artırılabilir ve mamullerin tanıtımı yapılabilirse çok değil 3-5 yıl içerisinde Kuşkonmaz Sarıcakaya İlçesini uçurur…
 
*-******
 
Kavak Ağacı ile Kabak

Ulu bir kavak ağacının yanında bir kabak filizi boy göstermiş. Bahar ilerledikçe bitki kavak ağacına sarılarak yükselmeye başlamış. Yağmurların ve güneşin etkisiyle müthiş bir hızla büyümüş ve neredeyse kavak ağacı ile aynı boya gelmiş. Bir gün dayanamayıp sormuş kavağa:
-Sen kaç ayda bu hale geldin ağaç?
-On yılda, demiş kavak.
-On yılda mı? Diye gülmüş ve çiçeklerini sallamış kabak.
-Ben neredeyse iki ayda seninle aynı boya geldim bak!
-Doğru, demiş kavak.
Günler günleri kovalamış ve sonbaharın ilk rüzgârları başladığında kabak üşümeye sonra yapraklarını düşürmeye, soğuklar arttıkça da aşağıya doğru inmeye başlamış. Sormuş endişeyle kavağa:
-Neler oluyor bana ağaç?
-Ölüyorsun, demiş kavak.
-Niçin?
-Benim on yılda geldiğim yere, iki ayda gelmeye çalıştığın için.
1.Ders: Çalışmadan emek harcamadan gelinen nokta başarı sayılmaz. Kolay kazanılan, kolay kaybedilir. Her işte alın teri ve emek şarttır.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Can Pektaş 17 Ağustos 2017 10:45

Sadi bey kuşkonmazı öyle bir anlatmışsınızki okuyanda sanacakki Eskişehirden petrol yada altın çıktı. İlahi sadibey :)))))))

0 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi