Kural koyma kanun çıkarma

Murat Özgül yazdı

22 Eylül 2017 09:28
A
a
Sütiş Eskişehir
Şehrimizin belirli bölgelerinde motorlu taşıt giremez, yasaktır, tabelaları var. Park yapılmayacak alanlar da belli. Eğitilmiş ve toplumsal çıkarı kendi şahsi çıkarlarının üstünde gören bir toplum olsak netice süper olur. Fakat ne yazık ki kimse uygulamaya gelince otorite dinlemiyor. Neredeyse yaya yollarında neden yürüyüp de geçişimizi kapatıyorsunuz diye hır çıkaracaklar. Kamu araçlarının da yasak dinlemediği aşikar. Her müdür ya da kamu alanı yöneticisi kendisini yasak kapsamının dışında görüyor ve bildiğini okuyor. Taşıt trafiğine kapalı alanlara park edenleri de sık sık görüyoruz.
İstanbul’un yoğun trafiğinde emniyet şeridini kullananları engellemek için nasıl çalışıldığını görüyoruz. Ama Eskişehir bu açıdan bir cennet. Kim, neyi nasıl kontrol edecek? Süreklilik nasıl sağlanacak? Göstermelik yapılan bir iki operasyonun fayda getirmediği malumunuzdur.
Yasak levhaları, bilgi tabelaları mükemmel. Alt yapı güzel hazırlanıyor. Dinleyen yok… Sonra eğitimli bir toplumuz rüyaları görüyoruz.
Park yasağı olan alanlara park edenler, ikinci şerit yapanlar, geçiş üstünlüğünü hep kendisinde gören zavallılar, ikaz ettiğinizde saldırgan tavır sergilemeye hazır.
Sigara yasağı önemli bir husus. Kanun çıkarmakta üstümüze yok. Aynı trafikte olduğu gibi başkalarının hakkına saygı göstermeyenler, her fırsatta kanunu ihlal ediyor. Açık alanlar ve işletmelerin en güzel ve havadar alanları içicilerin işgali altında. Hani yeni düzenlemeler yapılmıştı. Hani işletme bahçelerinde sigarasız alanlar oluşturulacaktı.
Kanun çıkarmak, kural koymak dünyanın en kolay işidir. Denetim nasıl sağlanacak? Kim kontrol edecek? Vatandaşın şikayetini beklemeye gerek mi var? Tek bir yönü açık alanlarda tiryakilik devam ediyor.
Belediyeler ne yapsın? Çöpün dışarıya çıkarılma saatleri belli. Uyanlar azınlıkta. Sabahın köründe kapı önlerine bırakılan çöpler gün boyu kedi ve köpeklerce parçalanıyor. Üst katlardan yola atanlar da var. Siz hiç ikaz edilen ve ceza uygulaması yapılan gördünüz mü?
Medeniyet o kadar uzağımızda ki… Çıkar için kuralları çiğnemek alışkanlık olmuş. Örnekleri sizler çoğaltabilirsiniz.
Neticede böyle saça, böyle tıraş. Kural tanımazların çoğunlukta olduğu toplumda iyi niyetliler ve kanuna uymayı görev sayanlar ne yazık ki ezilmeye mahkum…
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi