Uzm. Dr. Burcu Aydemir Efelerli

Kolesterol

4 Aralık 2021 10:03
A
a
Sütiş Eskişehir
İnsanların kanında bulunan ve başta karaciğer olmak üzere bütün hücreler tarafından doğal olarak üretilen, mumsu yapıya sahip bir lipid yani yağ türüdür. İnsan vücudunda sağlıklı hücrelerin oluşabilmesi ve hücre zarlarının yanı sıra bazı hormonlar ile D vitamininin oluşturulmasında bir miktar kolestrole ihtiyaç vardır.
Kolestrol değerleri kanda yüksek sevilerde bulunduğu zaman hem damarlarda sertleşmeye yol açabilir hem de kan damarlarında yağ birikintilerinin gelişmesine neden olabilir. Bu birikintilere kolestrol plağı denir.
Yüksek kolestrol kalıtsal nedenlerden kaynaklanabilir. Ancak daha yaygın olarak çeşitli önlenebilir ve tedavi edilebilir sağlıksız yaşam tarzı seçimlerinin sonucu olarak ortaya çıkabilir.
Sağlıklı diyet sürdürmek, düzenli egzersiz yapmak ve bazı durumlarda ilaç desteğine başvurmak yüksek kolestrol değerlerini azaltmaya yardımcı olur.

LD2 KOLESTROL VEYA  “KÖTÜ KOLESTROL”
Bir bireyin LDL kolestrol seviyesi çok yüksekse zaman içinde arterlerin duvarında birikebilir. Bu durumda ateroskleroz adı verilen durum ortaya çıkar. aterosklerotik plaklar parçalanarak pıhtı atabilir ve bu sayede kalp başta olmak üzere çeşitli organlara pıhtı atması ile kan akışı bozularak kalp krizi veya beyne giden damarı tıkar felce yada diğer adı ile inmeye sebep olur.
Yüksek kolestrol aynı zamanda safra dengesizliği oluşturabilir ve safra taşı riskini arttırabilir.

TRİGLİSERİD
Trigliseridler (TG) kolestrolden farklı başka bir lipid türüdür,

HDL KOLESTROL VEYA “İYİ KOLESTROL”
Atardamarlarda kolestrol plaklarının birikmesini önler.

Kolestrol Riskini Arttıran Faktörler
  1. Egzersiz eksikliği
  2. Kötü beslenme
  3. Obezite
  4. Sigara
  5. Kalıtsal nedenler
  6. Şeker hastalığı
  7. Yaş
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Cemil Cahit 21 Ekim 2021 13:50

Bu kadar basit bakarak, bu kadar yüzeysel görüp bu seçimi Millet İttifakı kazanamaz. Öncelikle CHP'nin oturup şapkasını önüne koyup düşünmesi lazım. Benim oyum niye %25'in üzerine çıkamıyor diye. Bakın karşısında 20 yıldır seçim kaybetmeyen bir iktidar var ve bu iktidarın karşısında bütün sorunlara bütün yıpranmışlıklara rağmen kazanamayan bir muhalefet. Bütün bunu sadece sosyal yardım, atm memurluğu, trollük gibi suçladığınız kişilerle kazanan bir iktidar bloku var. Bunu sadece fakirliğe bağlarsanız yine bir hüsran olur bu seçim...

3 0 Cevap Yaz
Bu bişey mi ? 21 Ekim 2021 09:42

Biz gidersek memleket batar biter yıkılır diyenler bile var. Böyle şeylere pek kafayı takmayın yahu

1 5 Cevap Yaz
Yok 21 Ekim 2021 09:40

Sadece asalak atm memurlarının alayı ıskartaya çıkarılacak. Sosyal medyada trollük yaparak havadan para alan haybeciler şutlanacaklar o kadar

2 5 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi