Kızılelma motoru Eskişehir’den

Ülkenin en önemli savunma şirketlerinden biri olan Baykar Teknoloji’nin üreteceği Kızılelma adlı İHA ilk testlerini başarıyla tamamladı

22 Kasım 2022 07:55
A
a
Sütiş Eskişehir

Ülkenin en önemli savunma şirketlerinden biri olan Baykar Teknoloji’nin üreteceği Kızılelma adlı İHA ilk testlerini başarıyla tamamladı. Şirketin Teknoloji lideri olan Selçuk Bayraktar, Sayın Erdoğan’ın damadı olduğu için çok ön plana çıkması doğal. Ancak ülkemizde TAİ ve Vestel şirketleri de önemli İHA üreticileri arasında bulunuyor. Yeri gelmişken belirtelim.

Baykar’ın son tasarımı olan Kızılelma hakkında çok konuşulması doğal. Söz konusu insansız hava aracı, savaş meydanlarındaki yeni bir dönemin habercisi niteliğinde. Bizim “İnsansız” dediğimiz hava araçları, aslında uzaktan kumandayla yine insanlar tarafından yönetiliyor. Ancak gelecekte yapay zeka tarafından kullanılan savaş uçakları da olacak ki Kızılelma burada önemli bir dönüm noktası olacak. Yani gelecekte savaş meydanlarında Arnold Schwarzenegger gibi terminatörler dolanmayacak belki. Ancak savaşan makineler milletlerin kaderini tayin edecek.

Açıkçası Kızılelma yeni ve tahminlerimizin ötesinde bir geleceğin ilk kilometre taşlarından olacak.

İngilizlerin Mosquito projesi ve Amerikalıların Skyborg projesi bizim Kızılelmaya benziyor. Ne mutlu ki Türkiye artık bu büyük ülkelerle yarışabilir hâle gelmiş durumda. En azından İHA’lar konusunda kimseden aşağı kalır yanımız yok.

Kızılelma daha ünce Türkiye’de yapılan İHA’lardan farklı olarak jet motoruna sahip. Ancak bu kuvvette bir jet motoru üretemiyoruz. Dolayısıyla Kızılelmaların motorları yurt dışından alınacak.

Ancak burada gözümüz – kulağımız da Eskişehir merkezli TEİ’de olacak. Çünkü TEİ TF 6000 adlı bir motor üretmeyi planlıyor. İnşallah ve kazasız – belasız bu motorlarımızı bir an önce üretiriz ve Kızılelmaların motorlarına da Eskişehir’in imzasını atarız. Hem bir Türk olarak gurur duyarız hem de bir Eskişehirli olarak koltuklarımız kabarır. 

 

Emek’e yeni kreş

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Eskişehir’in en büyük mahallelerinden biri olan Emek’e 250 kişi kapasiteli bir kreş kurdu. Kreşlerin özellikle kadınların istihdam olmasında ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Maalesef özel kreşlere – hele ki Emek gibi emekçi mahallelerinde ulaşmak çok zor. Vatandaşların elektrik faturasını ödemek için banka kredisi çektiği bir ülkede yaşıyoruz; ne kreşi?.. Öte yandan hükûmet de kreş kurmadığı gibi, böyle bir yükümlülüğü sanki hiç yokmuş gibi davranıyor. Hal böyle olunca da iş yerel yönetimlere kalıyor.

Odunpazarı Belediyesi’ne gösterdiği bu duyarlılıktan dolayı teşekkür ederiz. Bu arada kreşin sponsoru olan hayırsever işadamı Ali Eldem ve ailesi de ayrı bir teşekkürü hak ediyor. Böyle kıymetli işadamlarına sahip olduğumuz için şanslıyız.
 

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
liyakat 22 Kasım 2022 23:28

bunları yapan adamlar da iyi ki liyakatsızlar bir de liyakatlı olsalar kimbilir neler yapacaklar neler herhalde siz de aynı fikirdesinizdir KEREM bey

0 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi