Kıdem tazminatı ve geçiş süreci

Tufan Çakır yazdı

13 Mayıs 2017 09:49
A
a
Sütiş Eskişehir
Çalışanların büyük güvencesi olan kıdem tazminatlarındaki yeni düzenlemeler ile bir takım yeniliklerin getirildiği, çalışanların bu değişikliklerle daha evvel yaşadığı sorunlardan kurtulacağı gibi pek çok yorumları okuyoruz, duyuyoruz.
İsterseniz Çalışma Bakanı Müezzinoğlu’nun açıklamaları ile devam edelim. Bakanımız diyor ki; “Son 40-50 yıla ve son döneme baktığımızda kıdem tazminatından istifade eden çalışan oranımız azami yüzde 25. Öncelikle bu işçinin alın teridir, hakkıdır. İşçinin korunması gereken bir alın terinin karşılığıdır. Sistemin ana hatası çalışanın alın terinin biriktiği yer işverenin kasası. 5-10-20-30 yıl sonra işverenin pozisyonuna göre de koşullar işçinin aleyhine gelişiyor. Bu tabloyu kimsenin görmemezlikten gelme hakkı yok. Yüzde 20’lik kitle bundan yüzde 100 istifade ediyor diyen yok. Ama yüzde 20-25’lik kitle kabul edilebilir bir karşılığını aldığını söylüyor. 75-80’lik bir kitle mağdur. Bunu işveren, sendikalar görüyor. Bunun bedelini çalışan insanımız ödüyor. 13 milyon çalışanımızın 10 milyonunun mağdur olduğu ve alın terinin korunmadığı bir sisteme daha çok rıza mı göstereceğiz?”
Düzenlemenin sadece sisteme yeni girenleri etkileyip etkilemeyeceği sorulan Müezzinoğlu, “Hayır. Sisteme yeni girenler ve sistemde mevcut olanlara da alternatifler vereceğiz. Birincisi, ‘Mevcut sistemde kalmak istiyorum, razıyım’ diyebilir. Bu çalışanın kendi hakkıdır. İkincisi, işvereniyle uzlaşır. Sistemle ilgili hesaplaşmasını kendi yapar, kendi aralarında helalleşirler, sıfırdan sisteme devam eder. Üçüncüsü, işverenle anlaşır, haklarını sisteme devreder, hakları o sistemde devam eder” dedi. Yani bu sistemle ilgili uygulama ile ilgili çok açıklayıcı bir bilgi olmamasına rağmen bu seçenekler, eleştirilerin büyük bir bölümünü ortadan kaldırıyor.
Bir başka yorum ile; çalışan yeni değişiklikleri beğenmiyorsa, eski sistemde kalabileceği veya işverenle anlaşıp yeni düzenlemeye geçinceye kadarki haklarını eskiye göre alıp sıfırdan yeni sisteme geçebileceği yada eski sistemden gelen haklarını yeni sisteme aktarıp yeni sistemden devam edeceği gibi olanaklar olacakmış. Böyle bir üçlü çözüm. Bu sistem ile ilgili tüm tereddütleri ortadan kaldıracaktır diye düşünüyorum. Bu alternatifler, bu konuda tereddütleri olanlara tam bir cevap verebilecek mi?
Bekleyelim görelim bakalım. Nasıl bir uygulama olacak.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi