Kesikbaş’ın Büyükşehir planı!

Kesikbaş, Yılmaz Büyükerşen’i, Eskişehir’in sanayisinin gelişmesini istememekle suçladı. Kesikbaş’a göre, Büyükerşen, Eskişehir’in demografik yapısının bozulmamasını istiyor. Peki, Büyükerşen bunu neden istiyor? Kesikbaş’a göre, demografik yapı bozulursa, Yılmaz Büyükerşen seçimi kaybeder!

29 Nisan 2019 08:56
A
a
Sütiş Eskişehir
Eskişehir Sanayi Odası (ESO) seçimlerinin üzerinden tam tamına bir yıl geçti.
Dolayısıyla artık, ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş’a ilişkin daha sağlıklı bir değerlendirme yapabiliriz…

*

Kesikbaş’ın başkanlığının ilk yılında, öyle olaylar gerçekleşti, öyle şaibeler öne sürüldü, öylesine dedikodular ortaya atıldı ki; bu durum, Sanayi Odası’nın itibarına önemli ölçüde zarar verdi.

*

Ve gerçekleşen olaylar, öne sürülen şaibeler ile ortaya atılan dedikodular bize gösterdi ki, Kesikbaş’ın kafasının arkasında bir şey var. Bu öyle bir şey ki, Kesikbaş’ın Sanayi Odası ve sanayiciyle işinin olmadığı, kafasının arkasında planladığı o şeyi elde edebilmek için Sanayi Odası’nı bir basamak olarak kullandığı, artık net olarak karşımıza çıktı.

*

Daha açık ifadelerde bahsetmem gerekirse…
Sanayi Odası ve dolayısıyla sanayiciye hizmet, hiçbir zaman Celalettin Kesikbaş’ın hedefi olmadı. Kesikbaş’ın asıl hedefi, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı olabilmek! Bu anlamda Sanayi Odası, Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olma yolunda, Kesikbaş için sadece bir araç!

*

Yukarıda yaptığım tespitin, bir yıllık ciddi bir inceleme, takip ve araştırmanın neticesinde ortaya koyduğum bir tespit olduğunu vurgulamak istiyorum.

*

Şimdi, söz konusu tespiti, hangi donelerle ortaya koyduğumu maddeler halinde anlatacağım. Bununla beraber, siz değerli okurlarımızın, Kesikbaş’la ilgili şu yorumu yapacağınızı tahmin ediyorum: Yazıklar olsun!

*

Başlayalım…

*

DAHA İLK TOPLANTIDA SİYASİ TAVIR

Seçim sürecini aklımıza getirelim. Kesikbaş, projeleriyle değil, daha çok politik söylemleriyle gündeme geldi. Söylemleri, sanayiciye değil, belli bir siyasi fikre gönül vermiş seçmene dönüktü. Örneğin… Kesikbaş’ın, daha ilk toplantısında, Sanayi Odası’nda çığır açacağız, odaya yenilik getireceğiz yerine, “Yönetim şeklimiz Cumhuriyet olacak”; 13 yeni birim oluşturacağız yerine, “13 bakanlık kuracağız” şeklindeki söylemleri, tam manasıyla politik söylemlerdi. Zira biliyorsunuz… 2017 referandumuyla birlikte, Parlamenter Demokratik Sistem ortadan kaldırılmış, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi getirilmişti. İşte Kesikbaş’ın atıf yaptığı nokta bu. Dahası, CHP, o toplantıda, deyim yerindeyse gövde gösterisi yaptı. CHP’nin o dönem İl Başkan Yardımcısı olan, şimdi ise Sanayi Odası’nın ‘para’ işlerine bakan isim, karşılama ekibindeydi ve toplantı boyunca Kesikbaş’tan sonra en öne çıkan ya da planlı bir biçimde öne çıkarılan isimdi.

ÖNCE ‘BÜYÜKERŞEN’ DEDİ

Sanayi Odası seçim süreci boyunca, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’le arasını iyi tuttu. İlk toplantıdaki CHP hayranlığı, buna zemin hazırlamak içindi. Çünkü Büyükerşen’e yapılacak herhangi bir muhalefetin, Sanayi Odası seçimlerini kaybetmek anlamına geldiğini biliyordu. Tabii şunu da çokça duyduk. Kesikbaş’ın, Büyükerşen’le yakın olmayan isimlerin yanındayken, Büyükerşen aleyhine konuştuğu, “şu an ona ihtiyacım var, seçimi kazandığımda Büyükerşen’le ilişkimi keseceğim” dediği, o dönem yüksek sesle dillendirildi.

SONRA ‘DİNOZOR’ DEDİ

Bunun doğruluğu ise çok geçmeden ortaya çıktı. Kesikbaş, seçimin hemen sonrasında, iş insanlarıyla yaptığı bir toplantıda, Yılmaz Büyükerşen’i acımasız ve yersiz bir biçimde eleştirerek Eskişehir’i Jurassic Park’a benzetti, Yılmaz Büyükerşen’i de yaşından dolayı Raptor’a; yani dinozora benzetti! Çünkü hedefi, ilk yerel seçimlerde, Büyükerşen’i yıpratarak, yıpranmış bir Büyükerşen karşısında AK Parti’den belediye başkan adayı olmaktı!

BÜYÜKERŞEN, SANAYİNİN GELİŞMESİNİ İSTEMİYORMUŞ!

Kesikbaş’ın Büyükerşen’e karşı hamleleri bununla sınırlı kalmadı.
Şöyle ki…
Kesikbaş, Yılmaz Büyükerşen’i, Eskişehir’in sanayisinin gelişmesini istememekle suçladı. Kesikbaş’a göre, Büyükerşen, Eskişehir’in demografik yapısının bozulmamasını istiyor. Peki, Büyükerşen bunu neden istiyor? Kesikbaş’a göre, demografik yapı bozulursa, Yılmaz Büyükerşen seçimi kaybeder!
Yani, kısacası…
Sanayi gelişirse, Eskişehir’e olan göç hızlanır ve nüfusu artar. Şehir nüfusu artarsa, Büyükerşen’e oy veren seçmen oranı azalır. Bununla beraber, Büyükerşen seçimi kaybeder. İşte, Kesikbaş, bunu ifade ediyor. Hatta şu sözlerle ifade ediyor: “Yani bu kadar basit. Yani bu 800 bin kişi çok güzel yani. Demografik olarak bölünmüş, kimin ne yapacağı belli yani.”

BÜYÜKERŞEN’İ POLEMİĞE ÇEKMEYE ÇALIŞTI

Kesikbaş’ın, 4 Nisan 2018’de yapılan Sanayi Odası seçimi ile 31 Mart 2019’da yapılan yerel seçim arasında geçen süre içerisinde, Büyükerşen’e olan suçlayıcı muhalefeti, bu anlattıklarımla da sınırlı değil.
Mesela…
Kesikbaş, bir ara çıktı ve dedi ki: “Eskişehir’e ikinci bir Organize Sanayi Bölgesi lazım.” Ancak böyle bir organizasyon, Büyükşehir Belediyesi olmadan, kanunen yapılamaz. Kesikbaş’ın söz konusu çıkışına Büyükerşen’den destek gelmeyince, bu sefer Kesikbaş, “öyle bir kişinin dudağının arasında değil bu işler” şeklinde konuşarak, bir sanayi adamına yakışmayan üslupla ortamı germeye çalıştı. Sonrasında, halk, yaşadıkları kente, şu anda gereksiz olduğu için ikinci organize sanayi bölgesi kurulması görüşüne karşı çıkınca, Kesikbaş çark etti ve bu sefer, “ben ihtisas OSB’yi kastetmiştim” dedi.

ADAY OLABİLMEK İÇİN BÜYÜKERŞEN’İ HEDEF ALDI

Kesikbaş’ın, Büyükerşen’e karşı AK Partililerin dahi yapmadığı suçlayıcı, itibarsızlaştırıcı muhalefetine ilişkin örnekleri arttırabiliriz. Ancak konunun anlaşıldığını düşünerek bu kadar örneğin yeterli olduğunu düşünüyorum. Görüldüğü üzere Kesikbaş, Sanayi Odası seçiminin öncesinde, seçimi kazanabilmek için Büyükerşen’e yanaşıyor ancak arkasından konuşuyor. Sanayi Odası’nı kazandıktan sonra, 31 Mart yerel seçimleri için belediye başkan adayları belli olana kadar, AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olabilmek için Büyükerşen’i hedef tahtasına oturtuyor.

POPÜLİZM, İTİBARSIZLAŞTIRMA, SUÇLAMA, SALDIRGAN…

Bu noktada bir parantez açmak istiyorum…
Buraya kadar okuduklarımızdan anlıyoruz ki, Kesikbaş, hedefine ulaşmak adına, popülist, itibarsızlaştırıcı ve suçlayıcı ifadeler kullanmaktan çekinmiyor. Dahası, Türkiye’nin bıktığı, Eskişehirlilerin de hiç hoşuna gitmeyen kavgacı-saldırgan bir tavır ortaya koyuyor. Kesikbaş’ın, kabul edilemez bu anlayışına, daha adaylığının başında hazırladığı ‘manifestoda’ bile şahit olduk, maalesef… Öyle bir manifestoydu ki, buram buram siyaset kokuyordu, mevcut başkanı ve rakip adayı itibarsızlaştırmaya dönük ifadeler kullanılmıştı, ayrıca bazı konulardaki veriler yanlıştı! Haydi, parantezi açmışken, bir örnek daha vereyim. Sanayi Odası seçimleri ertelenince, Kesikbaş ne demişti? Şunu: “Tüm kamuoyu yoklamalarında açık ara bir numarayız.” Ancak ısrarlı taleplere rağmen, hiçbir araştırma sonucunu yayınlayamadı, Kesikbaş. Çünkü öyle bir araştırma yoktu. Bu, sadece, popülist bir söylemden ibaretti. Zira Kesikbaş, açık ara öndeyiz dedi ancak seçimi kıl payı aldı. Nasıl aldığını da bilmeyen yok! Neyse… Parantezi kapatıyorum ve kaldığım yerden devam ediyorum…

KARACAN’IN ADAYI KESİKBAŞ’TI

AK Parti’deki adaylık sürecinde yaşananları ve konuşulanları hepimiz biliyoruz. Kulislerde dile getirilenler şunlardı…
abi Avcı’nın, AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı konuşuluyordu. Ancak Nabi Avcı aday olmazsa; hem Avcı’nın hem de Emine Nur Günay’ın aday olarak düşündüğü isim, Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Metin Güler’di. Harun Karacan da AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olmak istiyordu. Ancak aday olamazsa, düşündüğü isim, Sanayi Odası Başkanlığını kazandırdığı Celalettin Kesikbaş’tı. Şimdi, Kesikbaş’ın, Büyükerşen’e karşı gerçekleştirdiği aleyhte algı operasyonunun nedeni daha iyi anlaşılıyor değil mi?

ANTENİ BİR ANDA BÜYÜKERŞEN’E ÇEVİRDİ

Belediye Başkan Adayları belli oldu, ancak Celalettin Kesikbaş aday yapılmadı. Yani Kesikbaş, umduğunu bulamadı. Peki, aynı Kesikbaş, seçim sürecinde ne yaptı? Hemen, anteni ters çevirdi! ‘Abi’sinin talimatıyla AK Parti’ye de, CHP’ye de tarafsızmış gibi davrandı; ancak ‘çaktırmadan’ Yılmaz Büyükerşen’e yanaşma gayreti içerisine girdi. Ve seçim süreci boyunca Büyükerşen’le buzları eritti, hatta Büyükerşen’in yeni gözdesi olma yolunda önemli bir adım atmış oldu. Tabii bu noktada, Kesikbaş’ın hedefi değişmedi. Bu sefer hedef, AK Parti’den değil ama CHP’den Büyükşehir Belediye Başkanı olmak. Büyükşehir’e giden yolun ise, Yılmaz Büyükerşen’den geçtiği aşikar. O nedenle Kesikbaş, seçimden hemen sonra da, Büyükerşen’le beraber hareket etmeye özen gösteriyor.

BELEDİYENİN KORİDORLARINDA KONUŞULANLAR…

Hatta son zamanlarda, Büyükşehir Belediyesi’nin koridorlarında şunlar konuşuluyor: “Hoca’yla Kesikbaş’ın arası düzeldi. Kesikbaş, çok geçmeden Hoca’nın birinci adamı haline gelir. Hoca, ‘Kazım beceriksiz, ekibi hakkında çıkan dedikodular boydan aştı, hiçbir uyarıma kulak asmıyor’ diye konuşup duruyor. Hoca, Ahmet Ataç’la da kanlı bıçaklı zaten. O nedenle Kesikbaş’ın önü açık. Hoca, Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı için Kesikbaş’ı hazırlayabilir.”

BÜYÜKERŞEN, HER ŞEYE RAĞMEN ADAY YAPAR MI?

Tabi bu noktada, akıllara şu sorular geliyor: Yılmaz Büyükerşen, Celalettin Kesikbaş’ı dize getirdi ve teslim aldı ancak Kesikbaş tarafından kendisine yönlendirilen ve hakaret derecesine varan onca ithama rağmen, Kesikbaş’ı Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı için hazırlar mı? Başka bir soru: Kesikbaş, önce AK Parti ile şansını denedi. Şimdi ise CHP ile şansını deniyor. Peki, bir siyasetçide, özellikle Eskişehirli bir siyasetçide, omurga olması gerekmez mi? Eskişehir halkı, böylesi bir kıvraklığı hazmeder mi?

KARACAN VE KESİKBAŞ’IN KOPUŞ SÜRECİ

Kamuoyunun aklını kurcalayan sorulara devam etmek istiyorum. Şimdi, Kesikbaş’ın, 2023’te, Büyükerşen’in desteğiyle, CHP’den Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olmak istediği konuşuluyor…
Ancak Kesikbaş’a Sanayi Odası’nı kazandıran ve aday belirleme sürecinde Kesikbaş’ın, AK Parti’den Büyükşehir Belediye Başkan Adayı yapılması için çalışan Harun Karacan’ın da, 2023’te AK Parti’den Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olmak istediği biliniyor. O zaman, ‘kankalar’ arasındaki bu güzel muhabbetin sonu ne olacak? Ben söyleyeyim: Çok geçmeden, ikili arasında, ciddi bir kopuş süreci yaşanacak ve kavga başlayacak!

*

Tüm bu anlattıklarım ışığında şunu söylemek zorundayım: Eskişehir Sanayi Odası, hiçbir döneminde bu kadar siyasallaşmamıştı! Hatta şöyle söylemek daha doğru olur: Eskişehir Sanayi Odası, tamamen siyasallaşmış bir oda haline geldi!

*

Peki, kentin ticari gelişimi ve sanayicilerin lehine adımlar atılması için kurulan bir odanın, sanayicileri ve kentin ticari gelişimini bir kenara bırakıp, bir tek kişinin hedefi için siyasallaştırılması, nasıl açıklanabilir? Yani, Sanayi Odası’nın kişisel ikbal nedeniyle siyasallaştırılması, Eskişehir ticaretine ve Sanayi Odası üyelerine karşı yapılan bir ihanet değil midir?

*

Zira bakın…
Celalettin Kesikbaş, bir yıl içerisinde hangi büyük projesi konusunda bir çalışma yaptı? Bilen var mı? Yok! Dahası, Kesikbaş’ın vaat ettiği herhangi bir projeyi hatırlayan var mı? Hiç zannetmiyorum…
Çünkü Kesikbaş, projeleri konusunda kamuoyunu bilgilendirmek yerine, konjonktüre göre desenlediği siyasi söylemleri öne çıkarmayı tercih etti. Ve bu noktada Kesikbaş’ın, söz konusu siyasi söylemleri yayabilmek için, Sanayi Odası bütçesinden, bir hayli harcama yaptığı yüksek sesle dillendiriliyor…

*

Zaten Sanayi Odası’nın yöneticileri, tüm bu anlattıklarımın farkına vardı. Her geçen gün, Kesikbaş’a muhalefet yapan yöneticiler arasına, bir yenisi daha ekleniyor. Yani Sanayi Odası yönetiminde, ciddi bir çatlama söz konusu. Çünkü ortak akıl yok, kişisel rant üzerine kurulu bir anlayış var, Sanayi Odası’nda.

*

Dolayısıyla, Celalettin Kesikbaş’ın Sanayi Odası başkanlığı, kadük olarak nitelendirilebilir. Bu nedenle Kesikbaş, Sanayi Odası’nda olağanüstü genel kurul kararı alıp, güven oylaması yapılmasını zorunlu hale getirmiştir. Ve bu zorunluluğu, bir parça sorumluluk hissi duyuyorsa, ivedilikle yerine getirmelidir.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Zarta lak 30 Mart 2024 17:49

Celalettin başkan bağımsız aday olacaktın aradan sıyrılıp çıkardın Büyükşehir i bayram ederdi…

0 0 Cevap Yaz
Zühre 26 Mart 2024 18:53

Eso hiç şimdiye kadar böğle siyasallaşmadı helal celo

0 1 Cevap Yaz
Bilal 24 Mart 2024 14:25

Harun beyin kuyruğunu bırakmayın Celalettin ve Sinan beyler

0 1 Cevap Yaz
Ipek ar 30 Nisan 2019 21:50

Keske boyle bir girisimci dunyaca nam yapmis eskisehir icin bu denli yatirimlari olan enerjisi calisma saatleri uzun biri gercekten dediginiz gibi belediye baskanimiz olsa.. ancak tenezzu edecegini zira sanmiyorum cok daha iyo yerlerde olacagi suphesiz umarim bu yaziniz aklina bir karsuyu da olsa kacirir cunku arada sıkışıp kalmis sehrimiz icin en iyi isi olur hadi ne diyelim cok amin

1 4 Cevap Yaz
Halis Korkmaz 29 Nisan 2019 16:33

Arif bey vallahi sana helal olsun,ortada fol yok ,yumurta yok Eskişehir’in gündemini bir anda değiştirdin.tebrikler

3 3 Cevap Yaz
İstek 29 Nisan 2019 15:39

Meslek odalarının da marjinal guruplardan ayıklanması gerektiğininde önemini, belirtir misiniz.

1 5 Cevap Yaz
özge 29 Nisan 2019 14:48

Şu eskifest'in toz ve çamurunu para kazanan insanların oraya en azından sıkıstırıcı bir malzeme dökmesini de yazsanız.

5 1 Cevap Yaz
Ekrem 29 Nisan 2019 13:27

Sanayi ve ticaret odaları siyasi sebeplerle gelen ve makamları basamak olarak gören adaylarla seçimler yapılırdı. Hiç bir zaman günümüzdeki gibi aleni şekilde siyasiler tarafından desteklenen ve aleni siyasi söylemleri olan adaylar olmamıştı. Sivil toplum kuruluşları olan bu kurumların siyasete bu denli alet olması kötü bir durum. Yazık

0 5 Cevap Yaz
Wavvvvvvvv. 29 Nisan 2019 12:40

Vallahi billahi bu eskişehirden ne köy olur nede kasaba . Alçak sürünmeye devam.

0 5 Cevap Yaz
serhat 29 Nisan 2019 11:37

Ahmet Atacın rızası olmadan Büyükşehire oynamak kimsenin harcı değildir. Hocadan sonra Büyükşehire aday olmak ve başkan olmak onun hakkıdır. En az hoca kadar sempati kazanmış birini yok saymak , halka sen kimsin demektir ?

4 8 Cevap Yaz
Önce ilke 29 Nisan 2019 10:45

Analizleri size aktaran arkadaş tahminimce yönetimden biri,büyük oranda doğru değerlendirme yapmış içeriden birisi bu analizleri yapar ,yaşasın ilkeli yaşamı kendine yol seçenler.

5 3 Cevap Yaz
ilke

ilkelilik muhbirlik yapmak değil, çıkıp kamuoyunun önüne açıklama yapmaktır.

1 4
Önce ilke

Alğı sorunuz var ,yazıyı başkasına okutup izahat almanızdalısınız.

1 0
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi