Kazım Kurt’un geleceği…

“Ben Türkiye’yi kurtarmak, ülkemin tam bağımsız parlamenter demokratik sistemle yönetilmesini sağlamak; hukuk ve adaletin tesis edildiği, hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği günlere kavuşmak için siyaset yapıyorum” diyen Kazım Kurt’tan…

12 Şubat 2019 08:28
A
a
Sütiş Eskişehir
31 Mart’ta yapılacak olan yerel seçimlere 47 gün kala, siyasi partilerin belediye başkan adayları yüzde 99 oranında belirlendi.

*

Bu noktada aday olmayı hak edip aday yapılmayan, yine aday yapılacağı yönünde söz alıp aday gösterilmeyen isimler var.

*

Bu isimlerin bir bölümü, şu anda, “siyaset bana göre değil” diyor, bir bölümü “küstüm, oynamıyorum” diyor, bir bölümü “partinin hiçbir çalışmasına katılmayacağım” diyor, bir bölümü ise “partimin benim yerime gösterdiği belediye başkan adayına karşı çalışıp ona seçimi kaybettireceğim” diyor.

*

Bu davranışların yanlış olduğunu net bir biçimde söyleyebilirim.

*

Çünkü siyaset… Şahsi çıkarlar için yapılmaz. Aksine… Vatan için, millet için, barış için, özgürlükler için, demokrasi için, yurttaşlarımızın refahı ve huzuru için, insan onuruna yakışır bir sistem kurmak için yapılır.

*

Bakın… Çok uzağa gitmemize gerek yok. Yanı başımızda duran ve ders niteliğinde olan bir örnek, bir karakter var.

*

Kazım Kurt’tan bahsediyorum…

*

“Ben Türkiye’yi kurtarmak, ülkemin tam bağımsız parlamenter demokratik sistemle yönetilmesini sağlamak; hukuk ve adaletin tesis edildiği, hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği günlere kavuşmak için siyaset yapıyorum” diyen Kazım Kurt’tan…

*

Kazım Kurt, 1976 ve 1980 yılları arasında üniversitede eğitim aldığı dört yıl boyunca ‘siyasetin teorisini’ öğrenerek çıktı bu uzun yola. Çok okudu…

*

Faşist cunta tarafından siyasetin yasaklandığı 1980 yılında, Seyitgazispor’un kuruluşunda yer aldı; Kurt’un buradaki amacı, hem spor yapmaktı, hem de ‘çaktırmadan’ siyaset yapabilmek. Bunu başardı da…

*

Sonrasında örgütlenerek güçlenmek gerektiğini düşündü. Bu örgütlenme, ilk etapta partiden çok, sivil oluşumlarla yapılmalıydı. Hemen harekete geçti… Sırasıyla Eskişehir Gelişim Vakfı, Seyit Battal Gazi Vakfı, Kırım Derneği ve Kırım Gelişim Vakfı’nın kuruluşunda öncü oldu; kurucu yönetim kurulu üyelikleri yaptı.

*

12 Eylül faşist darbesiyle kapatılan, sonrasında açılması gündeme gelen ‘Halk Evleri’yle ilgili çalışma başlattı. Çok geçmeden Eskişehir Halk Evi’ni kurdu ve başkanlığını yaptı. O dönem solcularının Eskişehir’de neredeyse tek adresi olan Halk Evi, bir hayli güçlenmişti. Öyle ki SHP’nin, 1989 yılında Eskişehir Belediyesi’ni kazanmasında, Halk Evi’nin payı büyüktü.

*

Kazım Kurt’un sivil toplum çalışmaları, bu kadarla sınırlı değil elbette. Eskişehir Barosu’nda ve Esnafspor’da da bir dönem yöneticilik yaptığını biliyoruz.

*

Kazım Kurt artık, partiler içerisinde siyaset yapma zamanının geldiğini düşündü. 1987 seçimlerinden sonra, SHP’ye üye oldu. Hani yukarıda da belirtmiştim ya, Kazım Kurt başkanlığındaki Halk Evi’nin de katkısıyla Eskişehir Belediyesi’ni kazanana SHP’ye; üye oldu Kazım Kurt…

*

Bununla beraber siyaset merdivenlerini hızla tırmanmaya başladı.

*

Çok geçmeden CHP’ye üye oldu. Partisinin il yöneticiliği, il sekreterliği ve merkez ilçe başkanlığı görevlerinde bulundu.

*

İlçe Başkanlığı yaptığı 1995 yılında, partisinin ikinci sıra Milletvekili Adayı oldu. Ancak CHP, o seçimde, Eskişehir’de milletvekili çıkaramadı.

*

Kazım Kurt yılmadı, çalışmalarına devam etti. 1999 yılında, CHP’nin birinci sıra Milletvekili Adayı oldu. Fakat bu sefer de CHP, barajı aşamadı, dolayısıyla Kazım Kurt milletvekili olamadı.

*

Aynı Kazım Kurt, rütbesi olmasa da, ülkesi ve partisi için çalışmaya devam etti…

*

Buna rağmen CHP, 2004 ve 2007 yıllarında Kazım Kurt’u partiden ihraç etti. Kurt’un tek suçu ise şuydu: Daha demokratik bir CHP, hizipten uzak bir CHP, listeyi seçim kuruluna yetiştirebilen bir CHP istedi Kazım Kurt. İşte bu nedenlerle partisinin yöneticileri, Kurt’u ihraç etti.

*

Kazım Kurt hakkının yenmesine rağmen partisine küsmedi, isyan etmedi; tek başına da olsa köy köy, mahalle mahalle gezip politika yapmaya, hayal ettiği Türkiye için mücadeleye devam etti.

*

Derken… Kazım Kurt, bir grup arkadaşıyla birlikte DSP saflarına katıldı. Bununla beraber 2009 yerel seçimlerinde Odunpazarı ve Büyükşehir Belediye meclis üyesi olarak seçildi. Büyükşehir Belediye Meclisinde, Yılmaz Büyükerşen’in başkan vekili olarak görev yaptı. Aynı zamanda yasanın değişmesiyle birlikte, seçilmiş ilk Kent Konseyi Başkanı oldu.

*

Kazım Kurt, daha sonra, politika yaptığı ekiple birlikte CHP’ye geçme kararı aldı. Bununla beraber 2011 genel seçimlerinde, CHP’den ikinci sıra Milletvekili Adayı oldu ve seçildi. Parlamentoda başarılı işler yapan, ‘CHP’nin genel başkan yardımcısı’ olur denilen, aranan bir milletvekili oldu Kazım Kurt.

*

Üçüncü denemesinden sonra milletvekili olan Kazım Kurt, partisinin talimatıyla, istemeyerek de olsa, 2014 yerel seçimlerinde Odunpazarı Belediye Başkan Adayı oldu. Bununla beraber Kurt, ilçe belediye başkanlığı için milletvekilliğinden ‘partisi istedi diye’ istifa eden ilk isim olarak kayıtlara geçti.

*

Ve… Odunpazarı Belediyesi, 2014 yerel seçimlerinde, kuruluşundan bu yana (20 yıl), ilk kez CHP’li bir yönetimle tanıştı. Kazım Kurt, Odunpazarı’nı, CHP’ye kazandıran isim oldu.

*

Bununla beraber Kazım Kurt, görev süresi boyunca, hayal ettiği Türkiye için, örnek olan işlere imza attı. Kurt’un belediyecilik anlayışının temeli, kamucu-halkçı-sosyal demokrat unsurları barındırıyordu.

*

Kurt… “Daha katılımcı bir Odunpazarı” dedi. “Daha sosyal bir Odunpazarı” dedi. “Daha şeffaf, hesap veren bir Odunpazarı” dedi. “İnançlara, fikirlere, anlayışlara saygılı bir Odunpazarı” dedi. “İnsanları refah içerisinde yaşayan bir Odunpazarı” dedi. “Turizmle anılan bir Odunpazarı” dedi. “Sanatla-kültürle iç içe bir Odunpazarı” dedi. “Sporla ilgilenen bir Odunpazarı” dedi. “İnsanları daha özgür, daha huzurlu, daha mutlu bir Odunpazarı” dedi. “Türkiye’ye örnek bir Odunpazarı” dedi.

*

Ve bu anlayış doğrultusunda, elinden ne geliyorsa yaptı. “Daha fazlasını yapacağım, eksikleri de tamamlayacağım” diyen Kazım Kurt, şimdi, bir kez daha Odunpazarı Belediye Başkan Adayı olarak karşımızda…

*

En başa dönelim… Neden bahsetmiştim? Hak ettiği ya da söz aldığı halde belediye başkan adayı yapılmayan isimlerin isyanından, vazgeçmişliğinden, küskünlüğünden, partisinin adayına karşı tavır geliştirmesinden vesaire…

*

İşte Kazım Kurt’u, bu nedenle örnek olarak gösterdim. Direnen, mücadele eden, ideolojisinin dışında bir tavır sergilemeyen, kendisi için değil ülkesi ve şehri için başarılı olmak isteyen Kazım Kurt’u…

*

Dolayısıyla… Hangi partiden olursa olsun, hiç kimse, siyaset yapmaktan vazgeçmesin. Kişisel hırslarını bir kenara bırakarak; Türkiye için, Eskişehir için inadına mücadele etsin. Bugün değilse yarın, yarın değilse daha sonra, kendisi değilse aynı hayalleri taşıyan bir mücadele arkadaşı, mutlaka bu ülkede veya kentte sözü dinlenen bir siyasetçi olacaktır.

*

Ve Kazım Kurt… Dediğim gibi, yine aday… Geleceği ise daha parlak, Odunpazarı’ndan daha yüksek…
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Allı turnam 12 Şubat 2019 21:30

Rahmetli ecevitin ogünkü şartlarıyla bu günün dünyası bir değil . Dünya rayından çıktı işte anlayamadığınız şey bu. Kısır kendini bile inkar eden kör ideolojiye ve döngüye kapılıp kalmışsınız. Bu günkü güya solcuları ECEVİTLE Karıştırıyorsunuz . Ecevit devlet adamıydı. Her dönemin kendine has şartları vardır . Kahvehane vede kasaba siyasetiyle bir yere varamazsınız . Kendinize güldürürsünüz .......!

0 2 Cevap Yaz
Esnaf 12 Şubat 2019 17:54

Siyaseti, ideolojiyi MANKURTLUK ve ITAAT olarak goren ve kabul edendende,zaten ,demokrasi ,ve parti ici demokrasiyi anlamasini beklemek,cok fazla bir beklenti olurdu......

0 2 Cevap Yaz
Ali pullu 12 Şubat 2019 16:54

Turnasi alli pullu mu desek, ak pak trollerimi desek, ne dersek diyelim; Twitterden koskoca Turkiye Cumhuriyeti devletine, sizi mahvederim diyen kacik abd baskanina ,"UZULDUM " demekmi ? Ari kovanina comak sokmak?,Yoksa papazimi serbest birakmak?Bence sogan,domates,biber patlican satmak, arinin kovanini comaklamak!!!

5 12 Cevap Yaz
Allı turnam 12 Şubat 2019 14:30

Kimler korumayla gezer biliyormusunuz ? 1970 model siyaset yapmayıp , vaziyeti idare etmeyip , içeride ve dışarıda ARI kovanlarına çomak sokup ezberleri bozanlar elbette korumayla gezer . Vaziyeti idare edersen korumaya gerek yokkkk .

11 3 Cevap Yaz
cahil turna

bülent ecevit dünyaya kafa tuttu ve kurtuluş savaşından sonra savaşla bu ülkeye toprak kazandıran tek adam oldu. hiçbir zaman koruma ordusu olmadı. kendisine yapılan bi saldırıda korumasının önüne geçmişliği de var ama sizin gibi ak troller bilmez. sizin reis savaşmadan türbeyi bile ypgnin denetiminde kaçırdı. kim nereye çomak sokmuş :D

3 12
erhan 12 Şubat 2019 14:11

Arif Bey ben bu CHP nin parti içi demokrasisi anlayışına hayranım. parti bildiğin kazan dairesine dönmüş. Ne derseniz deyin KILIF hazır parti içi demokrasi.

10 6 Cevap Yaz
Es 12 Şubat 2019 11:37

Devletin imkanlarini getirecekmis.Devlet bu zatin,emrindemiymis? Daha onceden Odunpazari akepe li belediyedeydi.O zamanlar hizmeti getirmeyimi unutmuslar?Yalanla dolanla,palavrayla,iskembeden attikca dahada traji komik vaziyete dusuyorlar.Atmaya,sallamaya devam,nasil olsa yalanin sonu yok!!!

8 11 Cevap Yaz
Aydın taner 12 Şubat 2019 11:36

Büyüksün kazım başkan

8 20 Cevap Yaz
Esnaf 12 Şubat 2019 09:17

Odunpazari,Kazim Kurt un baskanligi doneminde, gormedigi hizmetleri gordu.Diger belediyelerle olan acigini kapatti.Cunku bunun altinda,Eskisehir sevdalisi olmak vardi.Kazim Kurt ,yapamayacagi vaatler vermedi,hayaller satmadi.Durustlugu, politikalarinin temeli oldu.Kendiside,bir avukat olan Kazim Kurt,hukuktan vazgecmedi.Populist siyaset yapip, sari cizmeler giyip,devletin yaptigi isleri ben yaptim demedi.Bedava market alisveris cekleri dagitip,vatandasa para dagitma vaatleri vermedi.Fakir fukara icin Halk marketi kurdu.Gidecegi yere bir duzine luks arac ve arkasinda yuzlerce saksakciyla degil,pazara carsiya ,esnafa tek basina cay icmeye gitti.Kisacasi Kazim Kurt, bosuna Kazim Kurt olmadi,bosuna Odunpazarinin baskani olmadi.....Allah kendisinden razi olsun,kendisini birakmiyoruz....

12 32 Cevap Yaz
Havva aydogan

Tıpkı mustafa kemal gibi oda arkasımda ne bır koruma ne bır saksakçı istemistı.koruma verelim dıyenlere beni halkımdan mı korucaksınız dıyen mustafa kemal ve işte onun izinden gıden kazım kurt.tebrıkler

6 26
İskender

zaten volkan doğanda devletin yaptığı işi ben yaptım demiyor. devletin imkanlarını daha çok getireceğim diyor. madem öyle bilbordlarda güya belediye hizmetleri tanıtımı yapılırken seçim propagandası yapılmıyormu ?

19 6
ali

İSKENDER BEY MADEM VOLKAN DOĞAN devletin yaptığı işi ben yaptım demiyor DA NEDEN SARI ÇİZMELERİNİ GİYİP TAŞ DÖŞÜYOR? BU TAŞLARIN MALİYETİNİ CEBİNDEN Mİ VERİYOR?

6 19
Vural

ali bey elbette volkan doğan cebinden ödemiyor lakin hiç kimse cebinden yapmaz . kazım kurt'ta - Yılmaz Büyükerşen'de cebinden ödemiyor . zorunda da değiller . bu yüzden taraflı yorum yapmayınız.

12 6
ALİYE CEVAP

Ali... yönettiğin belediyenin parasıyla yapmak ayrı mesela devletin parasıyla şov yapmak ayrı mesele. kazım kurt ya da büyükerşen çıkış taş döşemiyor şov yapmak için.

4 11
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi