Ahmet Ataç 15 02 2024

Kazım Kurt maaşları ödesin yeter

Yine Kazım Kurt'un moralini bozacağım ancak özel bankalardan da kredi almak mümkün değil.

28 Kasım 2019 08:43
A
a
Sütiş Eskişehir
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, ES TV ekranlarında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Kazım Kurt ülkedeki ekonomik sorunların belediyeleri de çok kötü etkilediğini belirterek, 2020 yılını yatırım değil, tasarruf yılı olarak gördüklerini belirtti. Kazım Kurt'un moralini bozmak istemem ancak bu gidişle 2021 yılını da unutsak iyi olur. Çünkü bütün ekonomik gelişmeler işlerin daha da kötüye gideceğini gösteriyor. Bu işin lamı cimi yok; kelimenin tam anlamıyla batıyoruz. Üstelik ekonomiyi düzeltmekle mükellef olanlar, bir takım yandaş müteahhitleri kurtarmaktan başka bir şey yapamıyor. Vatandaş ise sürünüyor...
Nitekim Kazım Kurt belediyelere ayrılan bütçede yüzde 30'luk bir kesintiye gidildiğini açıkladı. Eğer sadece CHP'li belediyelerin bütçesi kesilseydi, bu durumu ahlaksız bir hesaplaşma olarak nitelendirebilirdik. Ancak hükümet kendi belediyelerine ve küçük ortakları MHP'li belediyelere de para gönderemiyor. Yine Kazım Kurt'un moralini bozmak istemiyorum ancak, hükümetimizin daha büyük kesintiler yapması da olası. Ben yüzde 50 civarında kesintilere hazır olunmasını tavsiye ederim. Parayla askerlik tezkeresi satıyoruz.
Yine parasızlıktan ordumuzun yarısını terhis ettik. Mehmetçiğin önüne konulacak bir tas mercimeği hesaplamak durumundayız. Ordumuzun durumunu bilen yabancı ülkeler akbabalar gibi tepemize üşüştüler. Düşene bir tekme de onlar vurmak niyetinde. Üstelik en kötüsüyle henüz karşılaşmadık. 2020 yılı pek çok fabrikanın kapısına kilit vuracağı bir yıl olacak. Şimdiden pek çok şirket konkordato ilan etti. Tahmin edemeyeceğiniz kadar büyük ve anlı şanlı şirketlerin durumu çok zor. Cumhuriyet tarihinin en ağır borç yükü altındayız ve yine Cumhuriyet tarihinin en büyük işsizlik rakamlarına ulaştık. Üstelik size bir sır vereyim mi; 2020 yılında işsizlik rakamlarının ikiye katlanması olası... Bitmedi; belediyelerin bankalardan borç alması da imkansız durumda. Kamu bankalarının iktidarın güdümünde olduğunu belirten Kazım Kurt, iktidarın il ve ilçe başkanlarından emir almadan, bankaların kendilerine kredi vermesinin imkansız olduğuna değindi.
Yine Kazım Kurt'un moralini bozacağım ancak özel bankalardan da kredi almak mümkün değil. Hükümetimiz birinci sınıf iktisat fakültesi öğrencisinin bile yapmayacağı bir hata yaparak, faizleri düşürdü çünkü. Bu koşullar altında özel bankalar para toplayamıyorlar ki kredi versinler...
Kazım Kurt ayrıca belediye olarak topladıkları vergilerde de büyük düşüş yaşandığını vurguladı. Kurt "Vatandaşın ödeme gücü yok. Vergi tahsilat oranımız yüzde 64. Bu çok düşük bir oran. Bu ay emlak vergilerinin ikinci taksitini ödüyorlar. Normal şartlarda tahmin ettiğimiz paralar gelmiyor. Bu şu anlama geliyor vergi tahsilatımız da düşüyor. Ortalama bu tarihe göre 2.000 inşaat ruhsatı vermiş olmamız gerekirken, 250 ruhsat vermişiz" ifadelerinde bulundu. Bu koşullar altında belediyelerimizden yeni yatırımlar talep etmek vicdansızlık olur. Belediyelerimiz rutin hizmetlerini yapsınlar, personelinin maaşlarını ödesinler bunu yeterli görmek lazım.

Güzel gelişmeler de var

Ülke olarak her ne kadar kötü günler yaşasak da, güzel gelişmeler de olmuyor değil. Son olarak milli imkanlarla ürettiğimiz Bozdoğan füzesi ilk testlerinden başarıyla çıktı. Savaş uçaklarının birbirini vurması için kullanılan uçaksavar füzeleri konusunda ülkemizin Amerika'ya bağlı olduğunu biliyorduk. Bu bağımlılığı azaltmak için Göktuğ adında bir proje başlatılmıştı. Projeye göre kısa ve orta menzilli füzeler geliştirecektik. Göktuğ projesinin birinci ayağı olan Bozdoğan füzesinin en geç bir sene içerisinde seri olarak üretileceği tahmin ediliyor. Böylece ülkemizin dışarıya olan ekonomik bağımlılığı ortadan kalkmış olacak. Projenin ikinci ayağı olan Gökdoğan füzesi ise orta menzilli olacak. Ülkemizde uçak başına 1 tane bile orta menzilli füze bulunmuyor. Amerikalılardan parasını verip bile füze alamıyoruz. Gökdoğan'ların gelmesiyle de hem ekonomik, hem de stratejik bağlılığımız azalacak. Başta Hükumet yetkililerimiz olmak üzere emeği geçen yetkilileri tebrik ederiz.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Gülelitay 28 Kasım 2019 18:15

İşi beceremeyen mazereti bu felaket tellallığı yapmayı

3 1 Cevap Yaz
Nurullah 28 Kasım 2019 14:04

Bu demektir ki 100 kreşin üstüne dolaptan buz gibi soğuk su içelim

1 4 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi