Ahmet Ataç 15 02 2024

Katar ve Türkiye

Murat özgül yazdı

8 Haziran 2017 09:23
A
a
Sütiş Eskişehir
Bölgedeki istikrarı tehlikeye attığı gerekçesiyle Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Mısır, Yemen, Libya, Ürdün, Moritanya Katar ile her türlü diplomatik ilişkiyi kesti. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği de bu ülkelerin Katar’a karşı aldığı tutumu destekliyor. Katar’ın Müslüman Kardeşler, Işit, El Kaide ve Müslüman Kardeşler gibi fanatik dinci örgütlere destek olması bu sonucu doğurdu.
Birkaç yıl önce Mısır, Katar ile ilişkilerini askıya aldığında da Müslüman Kardeşlere destek verdiğini söylemiş, Kuveyt arabuluculuğunda çözüm aranmıştı. Bu kez Türkiye kriz konusunda üzgünüz, çözülmesi için arabuluculuğa hazırız mesajı verdi. Ancak Katar Emiri yeniden Kuveyt emirinin devreye girmesini talep etti. Fakat sorunun kısa vadede arabuluculuk yöntemiyle çözülemeyeceği görülüyor.
Sorun bizim ülkemizin, özellikle finansal katkılar nedeniyle Katar’la iyi ilişkiler kurmasıdır. Son dört yıldır Katar’la hem askeri hem de ekonomik iş birliğimiz geliştirilmektedir. Katar kişi başına geliri en yüksek ülke. Petrol ve doğalgaz zenginidir. Ülkesindeki büyük inşaat projelerine Türk Şirketleri taliptir.
Sayın Recep Tayyip Erdoğan 18 Şubatta Katar’a yaptığı ziyaret sonrasında şunları söylemiştir. “Katar'ın Türkiye'deki yatırımları 1,2 milyar dolardır. Bunun artırılması için çalışıyoruz.Digiturk'ü alarak önemli bir adım attılar. BMC'nin yüzde 50 ortağı malum Katar olmuştur. Trabzon'da yapmış olduğumuz Yüksek Düzeyli Stratejik Komite toplantısı sırasında Katar Emiri'ni helikopterle gezdirmiştim. O sırada kar mevsimiydi. Dağları gösterdiğimde, 'Buralarda kış turizmi çalışmaları var mı?' dediklerinde, 'Birlikte burada bazı yatırımlar yapabiliriz' dedim. Katarlıların iki de bankası var Türkiye'de. (Finansbank ve ABank). Bunun dışında 2017'de iki ülke arasında 2 milyar dolarlık savunma sanayii projelerini gerçekleştireceğiz."
Katar ülkesinde 36 milyar dolarlık yabancı yatırım bulundurmaktadır. Ülke dışında ise 53 milyar dolarlık yabancı sermaye yatırımı yapmıştır. Türkiye’nin aldığı pay şimdilik 1.5 milyar dolarla devede kulak gibidir. Katar Türk müteahhitlerinin en çok proje üslendiği 7. ülkedir. Ülkemizle Katar arasındaki ilişkiler güçlü bir şekilde kurulmaktadır. Metro, havalimanı ve liman projeleri müteahhitlerimizce gerçekleştirilmektedir.
Katar, sadece Türkiye’nin değil, bütün küresel ve bölgesel güçlerin ilgi odağıdır. Tüm ülkeler Katar’a mal satmak, Katar’ın yaptığı ithalattan, harcamalardan pay almak istiyor. Katar savunması da zayıftır ve Türkiye’nin korumacılığına da ihtiyaç duymaktadır.
Çok ciddi bir dış politika sınavından geçeceğiz. Ekonomik yaptırımlara de uğraması muhtemel Katar ile ilişkilerimizi, karşı taraf olan ülkelerle iyi ilişkilerimizi bozmadan, nasıl yürütebileceğiz, merak ediyorum. Umarım gelişmeler Türkiye’nin hayrına olur…
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi