Kanun tanımaz belediyeci!

Odunpazarı Belediyesinde tekniker kadrosunda çalışan L. A. isimli bir şahıs, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin belirlediği Kılık Kıyafet Yönetmeliğine aykırı hareket ediyor.

1 Ekim 2019 08:43
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi

Devletin kanunları vardır, öyle değil mi?

O kanunlar, kurumların düzenli işlemesini sağlar, insanların kafasına göre istediği her şeyi yapmasının önüne geçer.

 

*

 

Bazen, bazı kurumlar ya da insanlar, kanunlara aykırı hareket ederler.

Bu noktada devreye mahkemeler girer ve kanunlara aykırılıkları ortadan kaldırır.

 

*

 

Bunu niye anlatma gereği duydum?

Şöyle izah edeyim…

 

*

 

Odunpazarı Belediyesinde tekniker kadrosunda çalışan L. A. isimli bir şahıs, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin belirlediği Kılık Kıyafet Yönetmeliğine aykırı hareket ediyor.

657 sayılı kanunun Ek-19’uncu maddesi içerisinde yer alan yönetmeliğin emrettiği kurallardan bir tanesi de ‘saç uzatılmaması ve sakal bırakılmamasına’ ilişkin.

Ancak L. A., belediye yetkililerinin tüm uyarılarına rağmen saçını yönetmeliğe göre kısaltmaktan, sakalını ise kesmekten imtina ediyor. Dahası, hem saçını hem de sakalını uzatmaya devam ediyor.

 

*

 

Durum böyle olunca Odunpazarı Belediyesi, belediye içerisindeki düzeni sağlamak üzere, son çare olarak 657 sayılı kanunun 125/A-g maddesine dayanarak, kamu düzenini bozan L. A’ya ‘uyarma cezası’ verdi.

Ve L. A., söz konusu olaya ilişkin soruşturma kapsamında ‘kınama cezası’ aldı.

odunpazarı dava
odunpazarı dava2

 

*

 

Bunun üzerine L. A. adına, Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (Bem Bir Sen), belediyenin aldığı kararın iptali için dava açtı.

Sendika, mahkemeye sunduğu gerekçede ise; L. A.’nın saç uzatıp sakal bırakmasının sendikal bir eylem olduğunu, üyesi bulunduğu sendikanın aldığı karara uyarak katıldığı eylemin temel hak ve özgürlükler kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini, sendika kararını yerine getiren üyelere disiplin cezası verilemeyeceğini ileri sürdü.

 

*

 

Eskişehir 2. İdare Mahkemesi’nde görülen davada, L. A.’nın, kurum düzeninin bozulmasına sebebiyet verebileceği anlaşıldı.

Mahkeme, L. A. adına dava açan Bem Bir Sen’in ‘üye sendikal eylem nedeniyle sivil itaatsizlik yaptı, cezalandırılamaz’ şeklindeki savunmasına karşılık, sendikal eylem tarihiyle L. A.’nın sivil itaatsizlik yaptığı tarihlerin uyuşmadığının tespit edildiğini vurguladı.

 

*

 

Şimdi, sivil itaatsizlik yaparak Odunpazarı Belediyesinin kurumsal düzenini bozabileceği anlaşılan L. A. adına Bem Bir Sen tarafından açılan ‘kınama cezasını iptal’ davasının reddine karar veren Eskişehir 2. İdare Mahkemesinin, karar yazısını özetle paylaşıyorum.

Diyor ki mahkeme:

 

DÜZENİ BOZUYOR

Uyuşmazlıkta; davacının üyesi olduğu BEM BİR SEN tarafından 14.09.2017 tarihinde sivil itaatsizlik kararı alındığı, davacının ise 06.03.2018 tarihinde kılık kıyafet yönetmeliğine aykırı şekilde eyleme başladığı anlaşılmakta olup, ilgilinin takındığı bu tavırla çalıştığı kurumdaki düzenin bozulmasına sebebiyet verebileceği gibi bu davranışının alıntısı yapılan mevzuat hükümlerine aykırı olduğu açıktır.

 

MAKUL SÜRE VURGUSU

Bu durumda; sendika üyesi olan ve Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanlığı bünyesinde tekniker kadrosunda görev yapmakta olan davacının, üyesi olduğu sendika tarafından özgür kıyafetle iş yerlerine gitme yönünde bir karar alındığı konusunda bir şüphe bulunmamakla birlikte, alınan kararın hangi tarihler arasında geçerli olduğu hususunun belirsiz olduğu ve davacının sendikanın kararından çok daha sonra kılık kıyafet yönetmeliğine aykırı olarak eyleme başladığı, davacının davranışının sendikal faaliyet kapsamında değerlendirilebilecek makul süreyi aştığının görüldüğü, sendika kararı ile mevzuatla getirilmiş kılık kıyafet düzeninin kaldırılmasının söz konusu olamayacağı göz önünde bulundurulduğunda, dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmamaktadır.”

odunpazarı dava l.a.
Kamu düzenini bozmaya dönük çalıştığı mahkeme kararıyla tescillenen belediye personeli

*

 

İşte, Eskişehir 2. İdare Mahkemesi tarafından oy birliğiyle reddedilen dava üzerine, L. A. adına dava açan Bem Bir Sen, kararın iptaline ilişkin Ankara Bölge İdare Mahkemesi’ne gitti.

Ancak Bem Bir Sen, yine istediğini alamadı.

Çünkü Ankara Bölge İdare Mahkemesi 2. İdari Dava Dairesi, 30 Mayıs 2019’da Bem Bir Sen’in istinaf istemini reddetti!

Dolayısıyla Bem Bir Sen, mahkemeyi, kesin olarak kaybetti!

Yani, L. A.’nın saçını ve sakalını uzatmasının kanuna aykırı olduğu, bununla bağlantılı olarak kamu kurumunun düzeninin bozulmasına dönük bir tavır gösterdiği tescillendi.

 

*

 

Ve bu kararın üzerinden tam tamına dört ay geçmesine rağmen, L. A. isimli söz konusu personel, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kanunlarına ve mahkemelerine karşı gelerek, saçını ve sakalını uzatmaya devam ediyor.

 

*

 

Yani, olacak şey mi bu?

O zaman isteyen şalvar giysin!

İsteyen fes ya da sarık giysin!

İsteyen çarşafa bürünsün!

İsteyen dar şortla, mini etekle, bikiniyle gelsin!

İsteyen Hitler bıyığı bıraksın!

İsteyen Ümit Davala saçıyla dolaşsın!

 

*

 

O nedenle, kamu düzenini bozmaya çalışan söz konusu şahıs, derhal kanunlara uygun hareket etmelidir.

Eğer kanunlara karşı gelmeye devam etmekte ısrarcı olursa, belediye tarafından ivedilikle gereği yapılmalıdır.

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
misafir 1 Ekim 2019 20:45

Sizler hala kılık kıyafet saç sakal ile mi uğraşıyorsunuz, kaçıncı yüzyıldayız? Trajikomik bi hal..

5 13 Cevap Yaz
2633 1 Ekim 2019 18:51

Showman olmuş bu arkadaş.

11 5 Cevap Yaz
Vatandaş 1 Ekim 2019 12:16

Kardeşim belediyeler ve kamu kurumları dingonun ahırı değil.bir eylem yapacaksan yada bir boykot yaptığın işi ve görevine saygılı yap.iyi ozaman taşeron işçilerde şortla gelsin.devlet memuruyum diye kimse dokunamaz diye istediğini yap.oh ne ala dünya.Aldığın maaşı hak et önce.partizanlık yapıp iş yapmıyorsunuzdur

14 12 Cevap Yaz
dikkat edelim

o arkadaşı iyi tanırım işinde liyakat sahibi biridir.tanımadığınız kişi hakkında ahkam kesmeniz çok yazık

0 8
TEM 1 Ekim 2019 09:47

böyle bir memur kapımı çalıp belediyden geldik dese terörle mücadeleyi ararım. dolandırıcı da olabilir. tip her şeye müsait.

20 12 Cevap Yaz
Koach 1 Ekim 2019 09:37

Sayın yazar yıl 2019 nerdeyse 2020 olacak hala milletin saçı ile sakalı ile uğraşıp bir memurun durumunu köşenize taşımanız hem çok basit hem çok acı bir durum. İnsanları tek tip görmeyin. Siz işsizlikten yoksulluktan şehrin sorunlarından bahsedin. Anladım belediyeden yanasınız ama siz gibi insanlar özgürlükçü olmalı

18 19 Cevap Yaz
öcü

valla benim kapımı böyle bi tip çalış belediyeden geldim dese polisi ararım. sokakta görünce yolumu değiştiriyorum ışidci diye. ayrıca işsizliği akp yarattı akp çözecek üzerinde konuşacak bi durum yok.

18 12
DKC 1 Ekim 2019 09:23

Saçı sakalı uzatmak temel hak ve özgürlükmüş.Külahıma anlatsınlar,özgürlüğünde bir sınırı var.Sınırsız özgürlük diye birşey yoktur.Kişinin özgürlüğü,bir başka kişinin özgürlüğünün başladığı yerde biter.Bu herkes için böyle işleyen genel geçer bir toplum kuralıdır.Yahu millet iş bulamıyor,bunun gibi adamlar iş bulmuşlarda bunuyorlar.Kural ve nizama kafa tutar hale gelmişler.Tabi kendiside biliyor sendikaya üye ve kolay kolay kimse onu işten atamayacak,şayet işten atılırsa eşek yüküyle tazminat alacak.Bu rahatlık ordan geliyor,özel sektörde böyle kurala nizama kafa tutsa gözünün yaşına bakmadan kapının önüne koyuverirler.Memur zihniyeti bu ülkede olduğu sürece böyle haberleri daha çoook görürüz..!

15 12 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi