Prof.Dr. Alper Çabuk

Kamp

Prof. Alper Çabuk yazdı

5 Eylül 2017 09:30
A
a
Sütiş Eskişehir
Meslek hastalığı da denebilir belki, açık havada rekreasyon yapmayı severim. Sevdiğim rekreasyon aktivitelerinden biri de kampçlıktır. Durum böyle olunca bayramdan önce idari tatil olan birkaç günden yararlanıp, sevdiğimiz arkadaşlarımızla ailecek Ege kıyılarında kamp yapmaya niyet ettik.  Kurban bayramı tatiliyle birleşen bu süreç bizim gibi açık hava aktivitelerini seven birçok kampçı için iyi bir fırsat olacağından ve bu yüzden kamp alanlarında yoğunluk olacağından ailecek yapılacak bir kamp için gidilebilecek bir kamp yeri arayışıyla başladı süreç. Bildiğim kamp yerlerini aradım önce. Fakat hepsinden rezervasyon alınmadığı yanıtını aldım. Sonra bilmediklerimi internetten bulup aramaya başladım. Epeyce uzun bir arayış neticesinde üç günlük kamp ücretini yüksek tarifeden peşin olarak ödemek kaydıyla bir kamp yeri ayaralayabildim kendimize.
Bu arada kampçılık, özellikle Kuzey Amerika'da ve Avrupa'da en çok tercih edilen rekreasyonel aktivitelerden biri olduğu gibi, iç turizmde özellikle Avrupa'da Akdeniz kıyılarında ve Adriyatik kıyılarında ise iç ve dış turizmde önemli bir paya sahiptir. Yılın önemli bölümünde yoğun tempoda, yüksek stres altında ya da kalabalık şehirlerde çalışan kişiler, tatillerini doğal alanlarda kamplarda yapmayı tercih ederler. Motokaravanının arkasına teknesini, motorsikletini, bisikletini ya da otomobilini bağlayan yollara düşer ve genellikle su kenarı yerlerde son derece yüksek nitelikte, alanın taşıma kapasiteleri göz önünde bulundurularak planlanmış kamp alanlarında tatillerini geçirirler.
Peki bizde durum nasıl? Maalesef birçok kamp alanı olmasına rağmen hem nitelik ve temizlik olarak hem de doğal alanlara yapılan müdahaleler anlamında bizdeki kamp alanları sınıfta kalır. Niteliksiz, sahip olması gereken duşlar, tuvaletler, mutfak, çamaşırhane gibi ortak alanları yetersiz, çadır kurulacak alanlarda ve karavan alanlarında gerekli altyapısı tam olarak hazırlanmamış alanlar, bizim ülkemizde kampçılığı olması gereken yere bir türlü taşıyamamıştır. Turizm deyince akla gelen tek şeyin çirkin, ülkemizin doğal güzellikleriyle ya da bulunduğu bölgeyle uyumsuz beton yığını oteller ve tatil köyleri inşa etmekten ibaret olduğunu sananların mutlaka bu anlamda Kuzey Amerika'da, Adriyatik ve Akdeniz kıyılarındaki kamp alanlarını ve kampçı profilini analiz etmesi gerekmektedir. Dİğer taraftan bu konuda karar verici iradenin kampçılığı giderek gerileyen turizm faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi anlamında bir alternatif olarak görmesi önemlidir. O beton yığını yapılarda yapılan kitle turizmi giderek bulunduğu coğrafyayı cazibe merkezi olmaktan çıkarmakta, bu coğrafyayı tahrip etmektedir. Bu anlamda çoğu kişi tarafından da artık tercih edilmemektedir.
Bizim ülkemiz kamp aktivitelerinin yapılması açısından inanılmaz fırsatlar sunan bir coğrafyadır. Bu manada nitelikli kamp alanlarının sayısının artırılması gerekmektedir. Bu ülke genelinde yapılacak bir master planla başlamalı, daha küçük ölçeklerde detaylı analizler yapılmalı, kamp yapılacak alanların taşıma kapasiteleri belirlenmeli ve bunun paralelinde belirlenecek yerlerde kamp alanları tesis edilerek, ülkemiz bu konuda sadece iç turizm için değil, dış turizm için de bir cazibe merkesi haline getirilmelidir.
Ülke ölçeğinden değil, şehrimiz ölçeğinden baktığımızda da Eskişehir iç turizm açısından çekici bir destinasyon olmakla birlikte Eskişehir turizminin en önemli sorunlarından biri gelen ziyaretçilerin konaklama sürelerinin çok kısa olmasıdır. Zira Eskişehir kent merkezinde sıkışan Eskişehir turizminin sunduğu aktiviteler, en fazla iki gün içinde tükenmekte, gelen ziyaretçilerin daha fazla konaklaması sağlanamamaktadır. Bu anlamda düşünüldüğünde turizm Eskişehir için olması gerekenin çok daha altında bir ekonomik gelir ve istihdam yaratabilmektedir. Eskişehir turizminin kent merkezinden kentin çeperindeki Han, Sivrihisar, Seyitgazi, Mihalgazi vb. alanlara doğru yayılması gerekmektedir. Bu bağlamda kent merkezindeki turizm ziyaretçilere yönelik yapılan destinasyon planlamalarına bu bölgeler de eklenmeli, ayrıca bu bölgelerde nitelikli kamp alanlarının sayısı da artırılmalıdır.
Bu alternatif Eskişehir kentinin turizmden elde ettiği geliri çok artıracağı gibi aynı zamanda turizmle sağlanan yeni istihdam olanakları,  istihdama katılım oranını artıracaktır.
İyi günlerde yaşanacak, nice güzel bayramlar ve iyi haftalar dilerim.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Emre Aldırmaz 6 Eylül 2017 22:17

Alper Hocam çok doğru bir tespit ve güzel bir yol göstermişsiniz emeğinize ve elinize sağlık....

0 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi