Ahmet Ataç 15 02 2024

İYİ Parti’de son durum…

İYİ Parti’nin kongre süreci devam ediyor…

18 Şubat 2020 08:45
A
a
Sütiş Eskişehir
İYİ Parti’nin kongre süreci devam ediyor…
 
*
 
Çarşaf liste yöntemiyle yapılan delege seçimleri sonrası Tepebaşı ile Odunpazarı ilçe kongreleri tamamlandı.
 
*
 
Önce, Tepebaşı ilçe kongresini değerlendirelim.
Üç liste yarıştı.
Beyaz listeyle yarışa giren İsmail Türk 259 oy olarak başkan seçildi; Türk, mevcut İl Başkanı Mehmet Ektaş’la hareket ediyordu.
Sarı listeyle aday olan Metin Çetin 58 oy aldı; Çetin’i, İsmail Koca, Salih Yıldırım, Yüksel Alem ve Serdar Ulucan destekliyordu.
Kırmızı listeyle seçime giren Özkan Gündoğan ise 15 oyda kaldı; Gündoğan, eski il başkanı Ramis Tunca’yla hareket ediyordu.
 
*
 
Gelelim Odunpazarı ilçe kongresine.
Burada da üç liste yarıştı.
Beyaz listeyle yarışa giren Zafer Tuna 230 oy alarak başkan seçildi; Tuna, mevcut İl Başkanı Mehmet Ektaş’la hareket ediyordu.
Mavi listeyle aday olan İsmail Hakkı Yılancı 113 oy aldı; Yılancı’yı, İsmail Koca, Salih Yıldırım, Yüksel Alem ve Serdar Ulucan destekliyordu.
Kırmızı listeyle seçime giren Şükrü Yıldırım ise 23 oyda kaldı; Yıldırım, eski il başkanı Ramis Tunca’yla hareket ediyordu.
 
*
 
Yukarıda aktardığım sonuçlara bakarak kısa bir değerlendirme yapmak gerekirse…
 
  • 31 Mart yerel seçim sürecini doğru yönetemediği ve özellikle Odunpazarı Belediye Başkanlığı seçiminde CHP ile İYİ Parti’yi karşı karşıya getirdiği söylenen Ramis Tunca’nın desteklediği adayların tümü, ilçe kongrelerinde havlu attı. Bu sonuç aynı zamanda, Ramis Tunca’nın yönetim anlayışına ciddi bir tepki olarak nitelendirilebilir.
  • Zaman zaman partinin işleyişine ilişkin değerlendirmeler yapan, güçlü ve tabanı kucaklayan bir teşkilatlanma yapılması gerektiğini savunan ve başka partilerle uzlaşma içine girilmesi gerekiyorsa Genel Merkezin politikasına göre akılcı bir biçimde tavır gösterilmesi gerektiğini ifade eden mevcut İl Başkanı Mehmet Ektaş’ın desteklediği isimler, ezici bir üstünlükle başkan seçildiler.
 
*
 
 
Merkez ilçe kongrelerinin bitmesiyle beraber, bu hafta sonu dış ilçe kongreleri başlayacak ve iki hafta sürecek.
Nasıl bir sonuç çıkacak, kongrelerin sonunda hep birlikte göreceğiz ve değerlendireceğiz.
 
*
 
İki hafta sürecek olan dış ilçe kongrelerinin ardından son düzlüğe girilecek ve 22 Mart’ta il kongresi yapılacak.
Bu noktada İsmail Koca ile Ramis Tunca resmi olarak adaylık açıklamalarını yaptılar.
Mevcut Başkan Mehmet Ektaş’ın ise Cuma günü resmi adaylık açıklamasını yapması bekleniyor.
Bu üç isim arasından kim kazanır, onu bilemiyoruz.
Ancak mevcut tabloya bakıldığında, şunu net ifadelerle söyleyebiliriz…
 
  • Tepebaşı ile Odunpazarı ilçe kongrelerinde hem İsmail Koca’nın hem Ramis Tunca’nın desteklediği isimler, tatmin eden bir oy sayısına ulaşamadılar.
  • Diğer taraftan Mehmet Ektaş’ın yol yürüdüğü isimler, ciddi bir oy farkıyla seçimi kazandılar.
  • Buna göre, olağanüstü bir durum yaşanmazsa, Mehmet Ektaş’ın yüksek bir oy farkıyla il başkanı olarak seçileceğini şimdiden ifade etmemiz yanlış olmaz.
 
*
 
Bu noktada İl Başkanı Mehmet Ektaş’ı arayarak kongre sürecini değerlendirmesini istedim.
İlk defa tabanın iradesinin yansıdığı bir seçim sürecinden geçtiklerine vurgu yapan Ektaş, şu ifadeleri kullandı:
 
REKABET VARDI KAVGA YOKTU
“Kurulduğumuz günden bu yana çok fazla il ve ilçe başkanı değişti. Tabii bu gereklilikti; teşkilatlanmaya çalışan bir partiydik ve önemli seçimler atlattık. Artık ayağımızı yere daha sağlam basıyoruz. Delege seçimlerinin çarşaf liste yöntemiyle yapıldığı ve ilk defa tabanın iradesinin yansıdığı bir kongre süreci geçiriyoruz. Yani, tabanın tamamını temsil eder niteliğe sahip yönetimler oluştu. Şunu da özellikle ifade etmek isterim ki, delege seçimleri ve merkez ilçe seçimleri kaliteli oldu; rekabet vardı ama kavga yoktu. Aday olan bütün arkadaşlarımız İYİ Parti’nin daha ileri gitmesi anlamında büyük katkıda bulundular. Her birine tek tek teşekkür ediyorum. Şöyle bir şey de var. Kongrelerimizin tümünün tamamlanmasıyla beraber, partimiz iç dengesini de bulmuş olacak.
 
*
 
Evet…
İYİ Parti’deki son durumu birkaç değerlendirme yaparak özetledim ve Mehmet Ektaş’ın ifadelerine yer verdim.
Takdiri ise siz değerli okurlarımıza bırakıyorum…
 
----------
 
NOT: 22 Mart’ta yapılacak olan İYİ Parti il kongresinde 600 delege oy kullanacak. Delegelerin dağılımı ise şöyle: 275 delege Odunpazarı’ndan gelecek, 255 delege Tepebaşı’ndan gelecek, 70 delege ise dış ilçelerden gelecek.
 
 
 
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi