Israrla yanıtlanmayan sorular!

Arif Anbar yazdı

22 Şubat 2018 09:28
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Eskişehir’de kurulması planlanan kömürlü termik santrale ilişkin tartışmalar artarak devam ediyor.
Söz konusu tartışmalar sırasında konuşulmayan herhangi bir hususun neredeyse kalmadığını ifade etmemiz mümkün.
‘Neredeyse kalmadı’ diyorum çünkü üzerinde ciddiyetle durulması gereken bir konu daha var ki o konu, askeri anlamda hayati önem taşıyor olabilir.
 
*
 
Biliyorsunuz…
Türkiye’nin en büyük hava üslerinden bir tanesi Eskişehir’de ve Türk Hava Kontrol Sahası, Eskişehir’den yönetiliyor.
Yani Eskişehir 1’inci Ana Jet Üssü Komutanlığı’ndan!
 
*
 
Bu noktada hiçbir yorum yapmadan ve konuya ilişkin bilgi vermeden kamuoyu adına sadece soru soracağım ve cevabını ivedilikle bekleyeceğim.
 
*
 
Soru 1: Kömürlü termik santralin kurulması düşünülen yer olan Alpu Ovası, uçuş sahası alanında yer almakta mıdır?
 
Soru 2: Şayet yer alıyorsa, kömürlü termik santralden çıkacak partiküllerin, uçaklar üzerinde etkisi olacak mıdır? Havacılık tabiriyle Yabancı Madde Hasarı (YAMAHA) oluşma ihtimali var mıdır ve varsa hangi orandadır?
 
Soru 3: Yine birinci soruya paralel olarak; termik santralin, havacılık deyimiyle uçuş paternleri, yani uçakların son kalkış-iniş anlarında uçaklara olumsuz etkisi olma ihtimali var mıdır ve varsa hangi orandadır?
 
Soru 4: Kömürlü termik santralin, uçakların elektromanyetik girişim ve uyumluluğuna (EMİ/EMC) etkisi var mıdır? Yani santralin, elektromanyetik dalgalar anlamında, uçaklar üzerindeki etkisi var mıdır ve varsa hangi orandadır?
 
Soru 5: Türkiye’de, Eskişehir’de olduğu gibi başka hava sahaları var mıdır? Eğer varsa ve termik santralin kurulu olduğu hatta denk geliyorsa, uçuşa izin veriliyor mu?
 
Soru 6: Tüm bu sorulardan hareketle… Eğer soruların cevapları olumsuzsa, geleceğe dönük zarar/maliyet hesabı yapıldı mı?
 
Soru 7: Eskişehir’de kurulması planlanan kömürlü termik santralin uçuşa etkileri noktasında, Genel Kurmay Başkanlığı ve Türk Hava Kuvvetleri’nden görüş alındı mı?
 
*
 
Evet, sorular bunlar.
Ve bir an önce cevaplandırılmayı bekliyorlar.
 
*
 
NOT: Bu yazıyı geçtiğimiz hafta Çarşamba günü okudunuz. Söz konusu sorulara, muhataplardan ısrarla yanıt verilmedi. Ancak ben de, söz konusu olan yukarıdaki sorular cevaplandırılıncaya kadar kamuoyu adına bu soruları ısrarla gündeme getirmeye devam edeceğim.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi