İsmar Alanı Esnaf İçin Çare Olabilir

Kurtuluş kapalı pazarı yıllardır çeşitli sorunları olan ve bir kısmında bulunan mülkiyet sorunu yüzünden bu sorunların tam olarak çözülemediği bir alandı.

8 Nisan 2022 09:13
A
a
Sütiş Eskişehir
Kurtuluş kapalı pazarı yıllardır çeşitli sorunları olan ve bir kısmında bulunan mülkiyet sorunu yüzünden bu sorunların tam olarak çözülemediği bir alandı.
 
Eskişehir’in ilk kapalı pazar örneklerinden olan bu yer için sonunda önemli bir adım atıldı.
ESOGÜ tarafından hazırlanan raporda mevcut binanın deprem riski taşıdığına hükmedildi ve Büyükşehir Belediyesi kapalı pazar alananın yıkılıp, yeniden yapılması için karar aldı.
 
Karar sevindirici.
Çünkü o bölgede yıllarca yaşamış birisi olarak mevcut pazaryerinin güncel ihtiyaçlara cevap vermediği, hem esnaf hem tüketici için çok iç açıcı koşullarda olmadığını biliyorum.
Özellikle yağışlı ve soğuk dönemlerde yaşanan sıkıntılar ve en önemlisi bölgenin fiziksel çehresine de uymayan estetik sorunları cabası.
 
Bu sebeple alınan karar son derece doğru ve yerinde. Lakin bu kararla birlikte ortaya ivedilikle çözülmesi gereken başka bir sorun çıktı.
 
Muhtemelen Mayıs ayında başlayacak tahliye işlemleri ile birlikte o pazarda tezgah açan onlarca esnaf yaklaşık 1 yıl boyunca ne yapacaklar?
Nerede tezgâh açacak ve geçimlerini nasıl sağlayacaklar?
 
İşte bu konu aylardır konuyla ilgili herkesin kafa yorduğu ve çözülmesi gerçekten güç bir mevzuya dönüştü.
 
Esnaf herhangi bir cadde veya sokak üzerinde tezgah açsa olmayacak. Çünkü burada 7 gün boyunca tezgah açıyorlar ve herhangi semt pazarında her gün tezgah açılması imkansız.
 
Şehir merkezinde bu kadar esnafın bir araya toplanacağı ve tezgah açacağı, bazı ihtiyaçlarını gidereceği donatıların olduğu bir alanda yok.
 
Haliyle eldeki seçeneksizlik sorunu büsbütün karmaşık bir hale sokuyor.
 
Öğrendiğimiz kadarıyla Büyükşehir Belediyesi esnaflar için şehirlerarası otobüs terminali civarında olan ve hepimizin İsmar diye bildiği alanı önermiş.
 
Sebze, meyve satan esnafın çoğu ve pazarcılar odası bu öneriye sıcak bakmış. Lakin balıkçı esnafı bu teklifi kabul etmiyormuş.
 
O alanın uzak olması hasebiyle gelen giden olmaz ve satış yapamayız diye kaygıları varmış.
 
Ancak eldeki seçenekler içinde İsmar alanı bana göre çok ideal bir seçenek olarak duruyor.
Yaklaşık 1 sene boyunca esnaf elbette bazı sancılar çekecek ve sonrasında çok daha kaliteli çok daha cazip bir alana kavuşacak. Dolayısıyla bu tür değişimlerde mutlaka bazı kayıplar ve sancılar olması engellenemez.
 
Bu sebeple yaklaşık 1 ay içinde başlayacak tahliye işlemlerini de düşünürsek hem esnaf hem tüketici adına İsmar alanından başka çare olmayacağı ortada.
 
Üstelik tramvayla ulaşım ve otopark sıkıntısı olmaması bu atıl yeri hareketlendirecek, belki esnaf eskisinden bile çok iş yapabilecektir. Orasını bilemiyoruz.
 
Bir başka ve zor seçenek ise pazarcılar odası ile alt belediyelerin 1 senelik mutabakat imzalaması ve hemen her gün kurulan semt pazarlarında kontenjanların artırılarak mevcut kurtuluş pazar esnafının 7 gün olmasa bile 3,4 gün farklı semtlerde tezgâh açabilmesinin sağlanması.
 
Ancak lojistik ve semt pazarlarının kapasitesini düşünürsek bu seçeneğin çok elverişli olmayacağı aşikâr.
 
O yüzden İsmar seçeneğinin tekrar düşünülmesi ve en kısa sürede esnafın mağduriyet yaşamadığı bir karar alınmasını temenni ediyoruz. 
 
Bir de bu yazının öznesi olmamakla birlikte aslında Eskişehir’de faaliyet gösteren balıkçı esnafının bir araya toplanması, daha modern, sağlıklı ve standartlara uygun bir şekilde olması ile ilgili ayrıca tartışmamız ve bir orta yol bulmamız da gerekiyor. Belki bu vesile ile pek çok insanın rahatsız olduğu mevcut şartlar içinde bir çözüm bulunabilir.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Çetin 8 Nisan 2022 21:06

Haftanın bir günü karapınar şensoy sokakta tezgah açılması toki oturanlarını memnun eder

0 2 Cevap Yaz
Ekici26 8 Nisan 2022 17:52

Tabi ya süper fikir ya patates domates almaya ta otogara gidecez harika fikir ya elini öpün bu gazetecicin.

4 3 Cevap Yaz
Simitci 8 Nisan 2022 12:27

İsmarin orası atıl vaziyette orası değerlendirmeli

2 3 Cevap Yaz
İSMAR 8 Nisan 2022 10:25

En iyi alan orası. her tarafa otobüs, tramvay var. Balıkçılar 1 liraya aldıklarını 50 liraya satma derdinde. Millet ayaklarına gelsin istiyorlar.

2 14 Cevap Yaz
ismet barış 8 Nisan 2022 09:57

KURTULUŞ PAZARINDAKİ BALIKÇILAR İLE TAŞBAŞINDAKİLERİN SAHİPLERİ HEMEN HEMEN AYNI.MAĞDURİYET OLMAZ.

1 13 Cevap Yaz
M. Yilmaz 8 Nisan 2022 09:38

Zaten yıllardır atıl bir vaziyette hizmet veriyordu. Yıkılıp yenisinin yapılması çok doğru olur. Zira pazarın etrafı bile savaş alanı gibi. Düzensiz araç parkları, sürekli lağım gibi kokan etrafı, kırık dökük kaldırımlar, köstebek yuvası gibi kırık dökük asfaltlar. Hele bir otoparkı var, çoğunluğu kullanılmıyor, adeta korku evi gibi kapkaranlık. Diğer girişleri derme çatma tel örgüyle kapatılan bir otopark. Faal mi değil mi belirsiz. Şehirin ortasındaki, şehre yakışmayan bir yapı. Şehrin bir başka ayıbı... Neyse ki yenisi yapılacak çok şükür

0 13 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi