İnsanca bir hayat uğruna

Kitaba ilham veren Robert Burns şiirindeki gibi; “En iyi planları farelerin ve insanların Sıkça ters gider…”

7 Eylül 2019 09:23
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Bu hafta dünya edebiyatının baş yapıtları arasında yer alan John Steinbeck’in Fareler ve İnsanlar adlı eserini ele alacağım. Steinbeck ‘in en çok bilinen bu eserinin en ilgi çekici yanı eserin ortaya çıkma sebebinin bir şiir olması. Hikâyenin kahramanları iki zıt arkadaş ve beraber yaptıkları hayal yolculukları... Eserde dev cüssesi, çok güçlü olmasına karşılık küçük bir çocuk zekasına sahip Lennie ile onun tersi fiziki özelliklere sahip ancak kıvrak zekası, keskin bakışlı George’un sıkı ve karmaşık arkadaşlıkları yalın ve keskin bir gerçeklikle okuyucuya anlatılıyor.

İKİ DOSTUN YAŞAM MÜCADELESİ

Hikâyenin kahramanı iki zıt arkadaş ve beraber yaptıkları hayal yolculuğu... Bu iki iyi arkadaşın beladan kurtulmaz. Bu yüzden sık sık mekan değiştirirler. Her yoksul işçi gibi hayalini kurdukları ev ve arazi satın almayı düşünürler. Dönemin zor şartları altında yokluk içinde para biriktirmeye çalışırlar. İkinci dünya savaşı sonrası sistemin işçi sınıf üzerindeki etkisini Lennie ve George’un yaşam koşulları üzerinden verilir. Çalışmak için bir çiftliğe giderler ve orada pek de hoş karşılanmazlar. Gittikleri yeni çiftlikte patronun oğlu ve karısı Lennie ve George’a bela olurlar. Patronun oğlu irilerden hoşlanmaz ve gözlerini Lennie’nin üzerine diker. George bu ikiliden zeki olanı. Lennie George’u o kadar çok seviyor ve benimsemiş ki o ne derse sözünden çıkmıyor. Aslına bakacak olursak Lennie ile birlikte hayatı bir kabuslar zincirine dönen George, bu durumun farkında ama onsuz yapmak istemiyor çünkü onun niyetinin iyi olduğunu biliyor.

İYİLER HEP KAYBEDER

Lennie’in yumuşak olan her şeyi çok sever. Bu yüzden tavşan besler ve hatta hayallerinde bir tavşan dolusu odaya da yer verir.. Çocuk zekasına karşın saflığı, arkadaşının anlattığı hayalleri benimseyişi ile Lennie iyi bir karakter fakat sahip olduğu güç, çalışırken çok işe yaramasına karşın fareyi okşarken verdiği zarar hayallerin beklendiği gibi gerçekleşmemesi sonucunu doğuruyor. Severek öldürdüğü bir köpekten sonra işler karışacaktır çünkü patronun oğlu eşi de oradadır. Curley’nin mutsuz eşi Lennie’nin merhamet duygularına mağruz kaldığında paramparça olur. Ve artık George’da merhamet duygularıyla çok zor bir karar almak zorunda kalır ve can dostu Lennie’yi vurur..

ÖZETLE

Fareler ve insanların dost olabileceğini anlatan roman, çiftlik işçilerine, göçmen işçilerin hayatlarına, özlemlerine ve hayallerine değiniyor… Steinbeck eserde bu iki arkadaşın maceralarının yanı sıra yazıldığı dönemin işçi sınıfının yaşam şartlarını da tüm gerçekliği ile kaleme alır. Küçük bir toprak satın alıp insanca yaşamanın hayalini kuran bu iki arkadaşın hikayelerinde dostluk ve dayanışma duygusu da önemli yer tutar. Eserde sadece işçi sınıfı ya da insan ilişkileri değil, insanın toplumla ve doğayla olan ilişkisi de ele alınır. Hayal uğruna sevdiklerle berber olmak, onlar için kendini mutsuzluğa itmek bu kitaptan yapılacak en büyük çıkarım…
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi