Prof. Dr. Cengiz Türe

İklim değişikliği ve sağlık…

Prof. Dr. Cengiz Türe yazdı

22 Eylül 2017 09:28
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi

Geçtiğimiz hafta Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen “İklim Değişikliğinin Sağlık Üzerine Olumsuz Etkilerinin Azaltılması” konulu eğiticilerin eğitimi programına eğitimci olarak katıldım.

Bu eğitim süresince hekimlere; iklim değişikliğinde çevre, insan ve toplumun etkilenme boyutu, iklim değişikliğinin sağlık üzerine etkilerine erken cevap kapasitesi, aşırı hava olayları ve afetler ile iklim değişikliği kaynaklı hastalıklar konusunda önemli bilgiler aktarıldı.

Çünkü iklim değişikliği; çağımızın en önemli çevresel ve ekonomik sorunları arasında ön sıralarda yer alan, özellikle bulunduğumuz coğrafyada sağlıktan tarıma, yaşamın her alanında olumsuz etkiler oluşturan son derece karmaşık bir sorundur.

Etkilerini tüm dünyada hissettiren küresel ısınma ve iklim değişikliği, ülkemizde de tedbirlerin alınması gereken önemli meselelerden birisidir.

Bu yüzden iklim değişikliğine uyum kapasitesinin geliştirilmesi çabalarına dünyanın her yerinde ihtiyaç duyulmaktadır.

Çünkü son zamanlarda meydana gelen kasırga ve sıcak hava dalgaları, gelişmiş ülkelerin bile aşırı iklim olaylarına karşı yeteri kadar hazır durumda olmadığını göstermiştir

Sıcaklık artışına bağlı olarak yeniden ortaya çıkan enfeksiyon ve vektör kaynaklı hastalıklar, iklim değişikliğinin sağlık üzerine doğrudan ve dolaylı etkileri için istenmeyen sonuçlar yaratmaktadır.

Özellikle insani faaliyetler nedeniyle dünyanın 2 derece eşiğinin üzerindeki bir sıcaklık artışına maruz kalması, dünya ekonomisinde ve daha da önemlisi kalkınmada geniş çaplı gerilemelerin geri dönülmez bir şekilde başlayacağıdır.

Maalesef yaşayarak görüyoruz ki;  insanların doğaya attığı tekmenin sesinin nereden geleceği belli olmuyor…

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Abdullah ER 22 Eylül 2017 20:22

......"enfeksiyon ve virüs kaynaklı"....... olacak değil mi? alttan 3. paragrafta...

0 1 Cevap Yaz
Celal Kırdar

Vektör doğru. Virüs kaynaklı değil parazit kaynaklı hastalıklardan bahsediliyor.

0 1
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi