İkinci el OTO satışında yeni dönem

Tufan Çakır yazdı

17 Şubat 2018 09:29
A
a
Sütiş Eskişehir
Hafta içinde Resmi Gazetede yayınlanan yeni düzenlemelerle ikinci el taşıt alımı ve satımını yeniden düzenledi. Birçok değişiklikler yapıldı. Bu kurallara bakalım uyulabilinecek mi? Bu kuralların hepsi verilen süreler içerisinde düzenlenebilecek mi? diyelim ve lafı fazla uzatmadan belli başlı değişiklikleri satır başları ile verelim.
-Bundan sonra herkes ikinci el otomobil satamayacak. İkinci el otomobil satacak kişilerin yetki belgesi alması gerekecek: Yönetmeliğe göre ikinci el alım satımı yetki belgesi olan tacirler ile esnaf ve sanatkarlar tarafından yapılabilecek. En az lise mezuniyetinin arandığı konuda, ikinci el satış yapacak kişinin iflas etmemiş veya iflas etmiş olsa bile itibarını yeniden kazanmış olması gerekiyor. Bu belgeler işletmenin bulunduğu yerdeki İç Ticaret İl Müdürlüğü tarafından 5 yıllığına verilecek, yenilenecek ve iptal edilecek. Araç alım satımına yetkili galerilerin listesi Gümrük ve Ticaret Bakanlığının internet sayfasında ilan edilecek.
-Satışa sunulmak üzere ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden işletmeye teslim edilen ikinci el motorlu kara taşıtı için taşıt teslim belgesi düzenlenecek. Satışlarda ikinci el aracın üzerinde kolaylıkla görülebilecek, taşıta ilişkin tanıtıcı bilgilerin güncel olarak yer aldığı bir kart bulunacak.
- İkinci el otomobil ve motosikletin motor, şanzıman, tork konvertörü, diferansiyel ve elektrik sistemi, satış tarihinden itibaren üç ay veya beş bin kilometre, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden işletmenin garantisi altında olacak. İşletme, garanti kapsamına giren hususları sigorta yaptırmak suretiyle karşılayabilecek.
-Sekiz yaş veya yüz altmış bin kilometrenin üzerindeki ikinci el motorlu kara taşıtları için ekspertiz raporu alınması zorunlu olmayacak. Ekspertiz raporu, Türk Standardları Enstitüsü tarafından belirlenen standarda göre verilen TSE hizmet yeterlilik belgesi bulunan işletmeler tarafından düzenlenecek.
- İkinci el aracın üzerinde kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde etiket konulacak. Etikette marka ve modeli; model yılı; motor ve şasi numarası; yakıt türü; kilometresi; satış fiyatı; boyalı ve değişen parçaları; niteliği belirtilmek suretiyle hasar kaydı; üzerinde rehin veya haciz gibi şerhlerin bulunup bulunmadığı; değişen parça, hasar kaydı, rehin ve haciz gibi bilgilerin ilgili sistemlerden temin edildiği tarih ve saat yazılacak.  Araç internet sitesinden tanıtıldığında da bu bilgiler yer alacak.
- İkinci el motorlu kara taşıtı alım satımında taşıtın satış bedeli, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nca uygun görülen kuruluş tarafından taşıt mülkiyeti ile satış bedelinin eş anlı el değiştirmesini sağlayacak şekilde oluşturulan elektronik ortamda ödenebilecek.
- İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapılan işletmelerde bazı şartlar aranacak. Satış yerlerinin imar mevzuatı çerçevesinde belirlenen ticaret alanlarında, çevreye ve trafiğe yük getirmeyen yerlerde ve içinde ikamet amaçlı kullanılan bağımsız bölüm bulunmayan yapılarda açılması gerekecek. Açık ve kapalı alan toplamının en az dört taşıtın kapladığı alan büyüklüğünde olması; bir taşıtın kapladığı alan büyüklüğü olarak otomobil için en az yirmi beş metrekare, motosiklet için en az beş metrekare ve diğer taşıtlar için en az elli metrekarenin esas alınması gerekiyor. LPG’li, CNG’li veya LNG’li ikinci el motorlu kara taşıtlarının teşhirine yönelik açık alana sahip olması şartı da var.
- Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, aracılık hizmeti karşılığında işletmeye ödenecek komisyonun üst sınırını; üst meslek kuruluşlarının görüşünü alarak belirlemeye yetkili olacak.
Bütün bu düzenlemelerle kısaca neler olacak, neler olmayacak. Her isteyen galericilik yapamayacak. Alınan ve satılan araçlar garantili olacak. Bu konu ile ilgili 3 ay veya 5 bin km garantisi galeri tarafından verilecek. Bu süre ve kilometrede bir arıza olursa galeri yönetmelikte tek tek sayılan arızalara karşı sorumlu olacak. Garanti kapsamındaki parçalarda meydana gelen arızalar en fazla 30 iş günü içinde giderilecek.  Motosikletler için bu süre azami 20 iş günü olacak. Arızanın giderilmesine ilişkin masraflar, satıcı tarafından karşılanacak. Arızanın on iş günü içinde giderilememesi halinde, tamirde geçen on iş gününü takip eden üç gün içinde, teslim edilen ikinci el otomobil veya motosiklete benzer özelliklere sahip ücretsiz ikame taşıt tahsis edilecek.
Yönetmeliğin 18.maddesine göre galeriler, imar mevzuatında belirlenen alanlarda, çevreye ve trafiğe yük getirmeyen ve konutların olmadığı binalarda açılabilecek. İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden işletme mali sorumluluk sigortası yaptıracak. Satışa sunduğu araç da bu sigorta kapsamına alınarak satılabilecek.
Evet bu düzenlemeler bir yönetmelikle Resmi gazetede yayınlandı. Bu sektörün bu değişiklikleri yapabilmesi için yönetmelikte 3 ay ile 6 ay arasında süre verilmiş. Bu kadar radikal değişikliklerin, galeri sahiplerinin ve çalışanlarının yetki belgelerin alınması ve hatta yönetmelikte belirtilen şartları sağlayamayan galerilerin yerlerini değiştirmeleri bu süreler içerisinde değişmesi pek mümkün gözükmüyor. Yukarıda belirtilen değişiklikleri yapamayan galerilerin ve çalışanların durumu ne olacak göreceğiz. Bizce bu sürenin bir düzenlemeyle biraz daha uzatılması daha uygun gibi gözüküyor.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi