İki başkanın birbirine zıt açıklaması

Geçtiğimiz günlerde “Politika, inat ve rant uğruna bütün bu yaşananlar” başlıklı bir yazı kaleme almıştım. Söz konusu yazıda, TOKİ tarafından Sazova’ya yapılan ve şimdilerde kullanılmaz halde olan yeni stadyumun, yapılmadan önce, nereye yapılması gerektiğine ilişkin tartışmaları MIH sütunlarına taşımıştım

6 Şubat 2020 08:44
A
a
Sütiş Eskişehir
Geçtiğimiz günlerde “Politika, inat ve rant uğruna bütün bu yaşananlar” başlıklı bir yazı kaleme almıştım. Söz konusu yazıda, TOKİ tarafından Sazova’ya yapılan ve şimdilerde kullanılmaz halde olan yeni stadyumun, yapılmadan önce, nereye yapılması gerektiğine ilişkin tartışmaları MIH sütunlarına taşımıştım.
(‘Politika, inat ve rant uğruna bütün bu yaşananlar’ başlıklı yazıya, burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.)
 
*
 Yılmaz Büyükerşen - Deniz Kılıç
Konuya ilişkin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’le görüşmüş ve sormuştum:
Çatıyı tutan çelik aksamda büyük bir problem yaşandı ve bununla beraber stadyum kullanılamaz hale geldi, bu noktada öneriniz nedir?
 
*
 
Büyükerşen, “önce şu stadyum meselesinin geçmişini kısaca anlatayım” diyerek sözlerine başlamış ve şu ifadeleri kullanmıştı:
 
ÇİN’DEKİ OLİMPİYAT KÖYÜ GİBİ OLACAKMIŞ
“Bakın o zamanlar ‘1 bölü 25 binlik’ plan içerisinde, Muttalip yolu üzerinde spor alanı vardı. Oraya ‘spor köyü’ yapılmasını istiyorduk. Orada kamp yeri olacaktı ve sadece Eskişehirspor değil, dışarıdan gelen diğer kulüplerde orada kamp yapabilecekti. Stadyum da olacaktı. Diğer spor branşları için alanlar olacaktı. Bir de orada küçük küçük gölcükler oluşmuştu, biz o gölcükleri de değerlendirecek, çevresini ağaçlandıracak ve doğal bir dinlenme alanı oluşturacaktık. Sırf bunun için Çin’deki Olimpiyat Köyü’nü  inceledim ve Eskişehir’e de böyle bir ‘spor köyü’ oluşturalım dedim. Ve biliyor musunuz, bahsettiğim yere ulaşım o kadar kolay ki. Proje halinde olan kuzey-güney çevre yolu da oradan geçiyor. Ama ne oldu? AKP istemedi, iş mahkemeye intikal etti. Sonuçta ‘planın bütünlüğü bozulduğu gerekçesiyle’ ‘spor köyü’nün de içinde olduğu ‘1 bölü 25 binlik’ imar planı CHP grubu tarafından tamamen iptal edilmek zorunda kalındı. Sonra yeni bir ‘1 bölü 25 binlik’ plan yaptık, kabul edildi, ancak Muttalip yolu üzerindeki ‘spor köyü’ o planın içerisine maalesef alınamadı.”
 
*
 
Büyükerşen, bu ifadelerinin ardından kullanılamaz halde olan yeni stadyuma ilişkin görüşünü açıklamış ve AK Parti’ye açık çağrı yapmıştı.
Şöyle ki…
 
ÇATIYI KALDIRSINLAR, AÇIK TRİBÜN OLSUN
“Bakın, ilk yaptığımız ‘1 bölü 25 binlik’ imar planı içerisinde yer alan ‘spor köyü’ projesi, AKP’lilerin engellemesi yüzünden yapılamadı, bununla da kalmadı ilk yaptığımız ‘1 bölü 25 binlik’ plan iptal edildi. Yeni ‘1 bölü 25 binlik’ plan içerisine ise konulamadı. Sonuçta AKP’lilerin şehrimize verdiği zararı görüyorsunuz. İnat ettiler ve Sazova’ya stadyum yaptılar. Bu stadyumun asıl sorunu alüvyon zemin üzerine inşa edilmesi. Yani zemin sağlam değil, ileride yeni sorunlar da yaşanabilir orada. Çatı meselesine gelince, çatıyı tamamen kaldırsınlar, açık tribün olsun; çünkü o çatı, sürekli sorun çıkaracak gibi görünüyor. Bu durumdan herkesin ders çıkarması gerekir. Artık bu işte bari AKP’liler hata yapmasın. Oturalım, konuşalım, uzlaşalım ve yeni ‘1 bölü 25 binlik’ plan içerisine Muttalip yolu üzerindeki ‘spor köyü’nü ekleyelim. Ve o ‘spor köyü’ içerisine, el birliğiyle, Eskişehir’e ve Eskişehirspor’a yakışır bir stadyum yapalım.”
 
*
 
ES TV ekranlarına konuk olarak aldığımız İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Deniz Kılıç’a, Yılmaz Büyükerşen’in bu ifadelerini hatırlatarak şunu sordum: Muttalip’e stadyum yapılması uygun mudur?
 
*
 
Büyükerşen’in görüşlerine zıt bir açıklama yapan Başkan Kılıç, şu ifadeleri kullandı:
 
HER ŞARTTA YAPI İNŞA EDİLEBİLİR, ANCAK…
“Muttalip’te o zamanki ‘1 bölü 25 binlik’ imar planının içinde bir spor köyü vardı. Güzel bir proje diye ortaya konuldu, ancak şöyle bir sıkıntısı vardı: Spor köyü yapabilirsin, ancak stadyum yine olmaz. Şu an Sazova’da yaşadığımız problemleri Muttalip’te de aynı şekilde yaşayacaktık, ulaşım noktasında. Çünkü orada da tek akslı bir yol var; tek gidiş tek geliş, yani başka bir alternatifiniz yok. Bir kere herkesin oraya aracıyla ulaşması söz konusu. Bizim ana felsefemiz, stadyuma yürüyerek gidilebilmesi ve stadyumun 24 saat canlı kalabilmesi. Şu an Sazova’da Eskişehirspor’un büyük bir abidesi var ve yalnızlığa mahkum kalmış durumda. Muttalip’te olsaydı da aynı durum olacaktı. Ve yine, Muttalip’in zemini de Sazova’nın zeminiyle hemen hemen aynı. Hatta Sazova’nın zemininden daha da kötü olabilir. Ha, şunu da söylemek isterim. Zemin şartları, hava şartları ne olursa olsun istenen imalat yapılabilir. Suyun içerisine de yapılar yapılıyor, eksi 40 derecede de yapılar yapılıyor, artı 40 derecede de yapılar yapılıyor. Bunların hepsinin ayrı bir tekniği var. Ama bunları yaparken maliyet söz konusu.”
 
*
 
Hem Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in görüşlerini, hem İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Deniz Kılıç’ın görüşlerini ayrı ayrı okudunuz.
Muttalip’e stadyum yapılması konusunda birbirlerine zıt görüşleri var.
Bu noktada hiçbir yorum yapmıyorum ve takdiri siz değerli okurlarımıza bırakıyorum.
 
 
 
 
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
mehmet kara 7 Şubat 2020 08:53

Şimdi stadın nereye yapılması gerektiği konularına girilmesi yersiz ve gereksiz. Öyle yada böyle stad sazovaya yapılmış. Bu stadın yerine Muttalipe yenisini yapmak çok maliyetli olur. Bu yüzden Sazovadaki stat üzerine yoğunlaşmak gerekir. Çatı eğer problemliyse çatının problemi çözülsün. Ulaşım sıkıntılı doğrudur. Özellikle milli maçlarda yaşadık. O halde tramvayı oradan geçirmek gerekir. OGÜ çamlıca batıkent hattı yapılarak hem sazovaya parka gelmek isteyenler hemde stada gelmek isteyenler için ulaşım kolaylaştırılabilir. Sazova mahallesinde imar değişikliği ile kat artırımı gelirse bu mahalle hareketlenir. Böylelikle stad ve çevresi başka etkinliklerde de kullanılarak atıl kalması önlenir. Siyasi kavgaları bir yana bırakıp ne yaparsak daha iyi oluru tartışmalıyız.

0 1 Cevap Yaz
eses 6 Şubat 2020 19:04

ilk önce hoca üniversiteye tramvay götürsün .çocuklar rezil oluyorlar.

1 1 Cevap Yaz
ufuk 6 Şubat 2020 15:25

Muttalip cıvarında düşünülmüş olan spor kompleksi, Kuzey çevre yolu ile birlikte, bu spor kompleksine şehir içinden ulaşımı sağlayacak yükü azaltacak ilave yollar zaten planlanacaktı. Mevcut çevre yolundaki trafiğin %85 i Transit geçen araçlardır. Bu trarfik, kuzey çevre yoluna alındığında bu yol son derece rahatlıyacaktır. Stadın yapılmasında temel zemininin olumsuz olması sorun değildir. Yapım Teknolojisi bu sorunu halleder zaten. Oyuncak gibi gelir. Çözülemeyen sorunlar zihniyetler, sığ düşünenler ve onların günü kurtaran projeleridir. Binlerce dönüm boş muttalip arazisi akılcı bir planlamayla değerlendirilmeli, Eskişehir'in 50-100 yıllık ufku açılmalıdır.

1 6 Cevap Yaz
zafer 6 Şubat 2020 11:49

madem ki yeni stadın zemini kötü o zaman karşıda sazova masal şatosu hangi zeminde yapıldı o zaman masal şatosu da sağlam değil bunları da söyleyin lütfen

4 9 Cevap Yaz
salih karabağlı 6 Şubat 2020 10:53

hocam niçin muttalipte ısrar ediyor anlamadım muttalipin ulaşımı sazovadan daha kolay değil ayrıca muttalipte havaalanı var oda handikap olabilir

7 7 Cevap Yaz
hee 6 Şubat 2020 10:29

vizyonu misyonu geniş olan büyük büyükerşen kadar mı bileceksiniz üzülüyorum sizin bu tutumlarınıza mutalıp çayırına bir olimpiyat köyü kurarsa ki elinden tutanda yok görürsünüz hee valla yıldız dolmuşları tramvaydan önce gider

4 6 Cevap Yaz
Cemil Cahit 6 Şubat 2020 09:04

Sayın Deniz KILIÇ'ın görüşlerine katılıyorum. Çevreyolu-İlahiyat Fakültesi Kavşağından Muttalıp'a doğru giden yol yoğunluğu kaldırabilecek bir yapıda değildir. Bütün olarak şehre uzak bir yapıdadır. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı Eskişehir Teknik Üniversitesine giden öğrenci grubunu götürüp getirmekten aciz kaldı. Kırmızı 4 mevzusu sosyal medyada alay konusu oldu. Stadyum, spor köyü gibi büyük bir kompleksin ulaşım sorununun çözebileceğini zannetmiyorum. Çünkü tek yoldan gidilip gelinmesi gerekiyor. Oysa Sazovada bulunan stada Tıp Fakültesi önünden, Çevre Yolundan ve Ulusal Egemenlik Caddesinden rahatlıkla ulaşım sağlanabiliyor. Aynı zamanda Orhangazi, Çamlıca, Sazova, Tepebaşı, Karabayır bağlarına giden toplu taşıma araçlarının yolu üzerinde. Bu nedenle Sazova daha makul bir seçim oldu diye düşünüyorum.

4 8 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi