Herkes ve her şey için kötü oldu

Cihan Yıldırım yazdı

19 Mart 2018 09:29
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
AK Parti içinde uzun süredir devam eden ve büyük bir özveriyle ‘gizlenen’ sıkıntı elle tutulur, gözle görünür hale geldi. Yeni bir şey değil aslında... 2014’teki yerel seçime kadar uzanan bir ‘gerilim’ hikâyesi...
Başrolde Nabi Hoca ve Harun Karacan var. Daha doğru bir ifadeyle ‘gerilimin’ tarafları diyelim. Emine Nur Günay’ın, Avcı’nın safında yer almasıyla Karacan Karşıtı Cephe genişlemeye başladı.
Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, gerilimi artıran kişilerden biri! Karacan’ın siyasete girerken Oda’yı devrettiği Güler ile arasının iyi olmadığını biliyoruz. Avcı ve Günay’ın Güler ile teması oldu. İyi ilişkiler kurdular. Etkinliklerine katıldılar, projesine destek buldular...
Bu durum Karacan’ın ‘sıkıntısını’ artırdı. Böyle aylar geçti...
Sanayi Odası ve Ticaret Odası seçimlerinde ‘dananın kuyruğunun’ kopacağını herkes tahmin ediyordu. Aklıselim bazı AK Partililer Karacan’ın seçimlere müdahil olmaması için dua ediyordu. Müdahil olduğunda neler olacağını az çok tahmin ediyorlar.
Korktukları başlarına geldi... Karacan ‘müdahil’ oldu... Korkmadıkları da başlarına geldi...
Avcı’nın ‘oda seçimlerinde taraf değiliz’ çıkışını kimse beklemiyordu. Nabi Hoca’nın ‘çıkışında’ Hoca’nın politika tarzına uymayan bazı yönler var. Avcı, ­basına demeç vererek ‘gerilimi’ resmileştirmiş oldu. Yılların tecrübesiyle bunu düşünmemiş olması mümkün değil. O halde bunu istedi. Bilerek yaptı...
Karacan resmen ‘tarafım’ demedi ama Hoca resmen ‘taraf değiliz’ dedi. Hoca da Karacan gibi kulis yoluyla ‘taraf değiliz’ diyebilir miydi?
Neden demedi? Avcı, Karacan’ı arayıp ‘Taraf olduğumuz algısı var. Ben ve Emine Hanım bundan rahatsızlık duyuyoruz. Bazı şeyler yazılıp çiziliyor. Bir açıklamayla partinin taraf olmadığını açıkla” diyebilir miydi?
AK Parti’deki ‘kavgayı’ resmileştirmeyecek pek çok yol bulunabilirdi... Olmadı, bulunmadı belki de aranmadı... Belki de çok denendi olmadı.
Avcı’nın ‘taraf değiliz’ açıklaması taraf olduğunun da bir göstergesi olmuş oldu. O açıklama Metin Güler ve Nadir Küpeli’ye yarayan bir açıklama oldu. Yararlı olmuş olacak ki hemen ‘sponsorlu’ paylaşımlar başladı.
Nabi Hoca’nın açıklaması sevinçle karşılandı. Seçimi almış kadar sevinenler bile oldu! Taraf değiliz derken taraf olmak... Bu da Hoca’nın politik başarısı olarak kayıtlara geçecektir.
Nabi Hoca’dan saatler sonra Emine Nur Güray da ‘taraf değiliz’ açıklaması yaptı. Emine Hoca’nın mesajı daha fazla ‘mesaj’ içeriyordu.
Günay “Nisan ayında yapılacak oda seçimlerinde üyelerin iradesine saygımız tamdır ve taraf olmamız mümkün değildir. Üye iradesinin tecellisi demokrasinin gereğidir ve tersi davranışlar Haktan da, halktan da zıddıyla mukabele görür” dedi.
Bu açıklamada ‘üyelerin iradesine saygı’ meselesine takıldım! Genel Başkanı, tek bir kişinin tek bir cümlesiyle değişti bu partinin. Üstelik başbakandı o kişi... Emine Hoca o süreci daha iyi hatırlar. Çünkü o kişinin A Takımı’nda yer alıyordu.
Başta Ankara ve İstanbul olmak üzere belediye başkanlarının istifa sürecini hatırlayalım. Bırakın üyeyi halkın iradesi hiçe sayıldı. Benzeri örnekleri saymakla bitiremeyiz. Hoca belki kişisel olarak ‘üyenin iradesine saygı’ duyuyor olabilir ama partisi ve yetkililerinin duymadığı kesin.
Yani Günay’ın ‘üyenin iradesine saygı’ vurgusu pek inandırıcı değil. Karacan’ın dediği olmayacak dese daha samimi ve inandırıcı olurdu! Demokrasinin gerekleri kısmına ise hiç girmek istemiyorum. Daha doğrusu giremiyorum!
Karacan’ın müdahalesi, Avcı ve Günay’ın açıklamaları ESO ve ETO seçimlerini rayından çıkardı. Başta adaylar olmak üzere kurumlara, projelere, ekiplere yazık oldu. Kazanan kim olursa olsun ‘topal ördek’ misali gezecek. Adayların ekiplerindeki onlarca kıymetli insana da üzülüyorum. Onlara ‘figüran’ muamelesini kabul etmiyorum.
Kentin en güçlü sivil toplum kurumlarının seçimleri bir partinin iç çekişmesine döndü. Herkes ve her şey için kötü oldu. Seçimlerin sonucu ne olursa olsun kötü etkileri yıllarca sürecek bir süreç başlamış oldu.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi