Hayvanat Bahçesi?

Soner Yüksel yazdı

1 Mayıs 2017 09:30
A
a
Sütiş Eskişehir
Bu konuda düşüncelerimi daha önce dile getirdim.  Ancak son günlerde gündem yine Hayvanat Bahçesi olunca şahsi fikrimin altını bir kez daha çizmem gerekti.
Evimde 2 kedi, 2 köpek olmak üzere 4 can ile yıllardır yaşayan birisi, iş yeri ve evimin etrafında ise onlarca cana bakmaya çalışan birisi olarak bu konuda düşündüklerimin çok karşıtçı, çok katı, asla açılmamalı yönünde olacağını düşünüyorsanız, baştan söyleyeyim tavrım bu yönde değil.
Herkes hayvanlar için doğal yaşam alanından bahsediyor. Sanki onlar için böyle bir alan bıraktık, sanki etrafımızda böyle bir alan olsa onu koruyacakmışız gibi hamasi söylemler dillendiriyor.
Biliyor musunuz, şu an Hayvanat Bahçesi’nde gördüğünüz hayvanlar ormandan toplanıp getirilmedi. Muhtemelen yine bir Hayvanat Bahçesi’nden geldi. O yüzden onların başka bir alanda yaşama, avcılık, beslenme gibi doğal içgüdüleri zaten genetik olarak birkaç kuşak önce zedelenmiş durumda. Yani bırakılsa o ortamda yaşamaları çok zor.
Mesela ben evimde 4 can ile birlikte yaşama kararını keyiften değil, onların dışarıda yaşayamayacağı gerçeğinden ötürü aldım. 2’si ölmek üzere, 2’si öksüz kaldığı için evimdeler ve sokağa çıkmalarını istemiyorum, çünkü onlara ait bir yaşam alanı kalmadı.
Kedi, köpek tecavüzünden, ‘Onlara mama vermeyin sinek oluyor’ diyen merhametsiz bir duruma dönüşen insanlık mı sorguluyor Hayvanat Bahçesi’ni? Ne kadar samimi?
Biz ki bahçeli evleri, apartmanlara, biz ki köylerin toprak yollarını asfalta, biz ki tarım arazilerini arsaya, biz ki su kaynaklarını enerji üretimine tahsis ettik. O zaman duyarlı olmadık, ses çıkarmadık da şimdi mi aklımız başımıza geldi?
Gaziantep, Bursa, Ankara’da olan Hayvanat Bahçelerini çocuklarıyla gezerek sosyal medyaya birkaç yıl önce fotoğraflar koyanlar bu bahçe Eskişehir’e açılınca mı değiştirdi fikrini?
İşin aslı şu ki bazıları samimi olsa da Hayvanat Bahçesi’ne karşı tutum içinde olanların ciddi bir kısmı tamamen siyasi bir sorumluluk ile hareket ediyor. Bu bahçeyi Büyükşehir Belediyesi değil de AK Parti bayrağı olan başka bir belediye açsaydı bu kadar itiraz etmeyecek hatta hiç ses çıkarmayacak olanlar da var.
Her şeyi geçtim bu iş olmuş, gerçekleşmiş ve bu saatten sonra kapatılmasını beklemek hayal olur. O yüzden yapmamız gereken bu değil. Yapmamız gereken orada bulunan hayvanların sağlıklarını, bakımlarını, durumlarını kontrol etmektir.
Yetkililer mutfaklarının açık olduğunu, her daim denetime hazır olduklarını ifade ediyor. Bu da gayet güzel bir disiplin ve denetim yöntemidir.
Evet, sevinç çığlıkları atacak, harika oldu diyecek değilim ama yerden yere vurma insafsızlığını da yapmayacağım. Keşke duyarlılıklara sokağımızdan, şehrimizden başlarken sokaklarda ezilen, tecavüze uğrayan, tekmelenen, zehirlenen ağzından çaresizce köpükler salarak öldürülen canlara bunu yapanlara da aynı tepkileri gösterseydik. Zaten o zaman bu bahçeleri açmak kimsenin aklına bile gelmeyeceği gibi gerek de kalmazdı belki…
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
sade vatandaş 2 Mayıs 2017 21:21

türkiyede ilk defa başıboş köpeklerinin sebep olduğu vahim olay eskişehirde hemde hayat var sloganı olan tepebaşı bölgesinde yaşandı şuanda çocuklar bayanlar sokak köpekleri yüzünden okula gidiş yönünü evlerine gidiş yönünü değiştiriyorlar sokak köpekleri eskişehir içinde çocuklarımız için hala tehlike durumdayken büyükşehir belediyesinin gösterişli birşekilde açılışını yaptığı hayvanat bahçesinin çokda önemi yok birçok yerel basın ve çocukları sabahın karanlığında yürüyerek okula gitmeyenlerin gece 12 de yakınları vardiyeden dönüşde köpeklerden korka korka evlerine gelmeyenlerin ve şehirin gösterişli yerlerini günübirlik gezen turislerin övgüsünü alsada sokak hayvanlarına barınaklar yapamayan belediyeler hayvanat bahçesini büyük kazanım olarak görmeleri çok ilginç

2 1 Cevap Yaz
mesutali 2 Mayıs 2017 14:45

işte sizin gazeteye ait bir haber ben susuyorum ama eskişehirde sokak köpeklerine çözüm bulunmalı http://www.anadolugazetesi.net/porsuk-a-dusen-cocuk-son-anda-kurtarildi-69597.html Adalar mevkiinde hava sıcaklığının yükselmesiyle vatandaşlar Porsuk Çayı kenarına akın etti. Yoğun kalabalığı gören 10 yaşındaki Suriyeli Cuma Babaali mendil satabilmek için çayın kenarına indi. Bu sırada bir köpekten korkan Cuma Babaali suya düştü. Yüzme bilmediği gözlenen çocuk, suyun içinde çırpınmaya başladı. Suya batıp çıkan çocuğun yardımına Porsuk Çayı kenarında oturan gençler koştu. Suriyeli Cuma Babaali gençlerin elini tutarak, ölümden son anda kurtuldu. Yaşanan olay çevrede kısa süreli paniğe neden oldu.

1 1 Cevap Yaz
Ahmet Seçkin 2 Mayıs 2017 10:13

Hakkı ve sezaiye kapak olsun

2 2 Cevap Yaz
can dostu 1 Mayıs 2017 10:46

Kaleminize yüreğinize sağlık harika bir yazı..sahte yüzlüler, çakma can dostları, bilgi sahibi olmadan fikir sahipliğine soyunanlar belki okurda utanırlar..

3 2 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi