Ahmet Ataç 15 02 2024

Haydi yine iyisiniz

Türkiye’de işsizlik oranı, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre 0.5 puanlık azalışla yüzde 13.4 olmuş. Vallahi çok sevindim bu işe

14 Ekim 2020 08:20
A
a
Sütiş Eskişehir

Türkiye’de işsizlik oranı, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre 0.5 puanlık azalışla yüzde 13.4 olmuş. Vallahi çok sevindim bu işe. Mutlaka sizler de sevinmişsinizdir. Yalnız küçük bir sorunumuz var; o da bu tip haberlere artık hiç mi hiç inanmıyor olmamız. Hani, "Karadeniz'de gaz bulduk, Trakya'dan petrol fışkırttık" haberlerinin bile daha çok inandırıcılığı var.

Çünkü görmediğin Karadeniz'in göremediğin derinliklerinde petrol olabilir; muhtemelen gerçekten de vardır. Ancak Allah'ın her günü ekonomik krizle boğuşan vatandaşlara, "Haydi yine iyisiniz, işsizlik düşmüş" derseniz, hayır duası almazsınız.

Üstelik bu rakamları açıklayan TÜİK'in de inandırıcılığı ne kadardır tartışılır. Son dönemde iş aramaktan vazgeçenlerin işsiz sayılmaması tartışma konusu. Gerçi bu yöntemi dünyada başka ülkeler de uyguluyor. Ancak özellikle salgın nedeniyle söz konusu hesaplamaların değiştirilmesi lazım. Zira pek çok kişi İşkur'a gitmekten çekiniyor.

Tabii bu arada bizim TÜİK'in bazı kurnazlıkları da var. Mesela iş arayan 630 bin kadın, "Ev Kadını" olarak sayılıp, işsizden sayılmıyor. Yani hem işsiz, hem de kadınsan, sistem seni insan yerine koymuyor...

Türkiye'de tarım dışında çalışanları saysanız 10 milyonu geçmez. Bu kadar az üreten bir ülke, ekonomik krizden asla çıkamaz. Bizi yönetenler ya bir çözüm bulmalı ya da, "Bizden bu kadar" demeli...
 

Lityumlar Eskişehir'den

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Eskişehir'de lityum üretecek bir pilot tesis açacaklarını belirtmişti. Anlaşılan bu sözün arkasında duruluyor. Bu elbette hem ülkemiz hem de kentimiz için sevindirici bir şey. Lityum özellikle enerji bataryalarında kullanılıyor. Cep telefonlarımızın uzun ömürlü bataryalarının olmasının sebebi lityum. İlk olarak denizaltılarda kullanılan lityum bataryalar, şimdilerde motorlu araçlarda da kullanılmaya başlandı.

Hemen belirteyim; Dünya üzerinde geçen sene toplam 1 milyon 700 bin elektrikli araç satılmış. Yani ortada büyük bir pazar yok. Yalnız elektrikli otomobillerin geleceğinin parlak olduğu da gerçek. Bu konuda ülkemizin yatırım yapması, kısa vadede büyük paralar kazandırmaz bize. Ancak orta ve uzun vadede akılcı bir yatırım yapılmış olur. Yetkilileri tebrik ederiz.

 

 

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Peker 14 Ekim 2020 11:42

iş aramayan kişi işsiz sayılmaz. emekli olan kişi işsiz sayılmaz. öğrenci olan kişi işsiz sayılmaz. ev hanımı işsiz sayılmaz..

0 1 Cevap Yaz
Adnan 14 Ekim 2020 11:40

kadınların büyük bir kısmı TOPLUM YARARINA ÇALIŞMA PROJESİ KAPSAMIMDA çalışmak için iş kura başvuruyor. ama başka yerde iş olduğunda bu işi kabul etmiyor. bu sebebten dolayı bu kişiler ev hanımı olarak değerlendirilebilir.

2 1 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi