Güneşin doğduğu yerde

Cihan Yıldırım yazdı

3 Ekim 2018 09:30
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Köy Enstitüleri denince bugün birçoğumuzun içini üzüntü kaplar.
Bir pişmanlık...
Bir iç çekiş...
Bir ‘yazık olmuş’ havası...
Köy Enstitüleri, bu toprakların her alanda aydınlanmasını sağlayacak oluşumun, hareketin, heyecanın ve umudun yarım kalmasıdır. Kapanmasaydı, kapatılmasaydı bugün çok başka bir noktada olurduk.
Bir milletin kaderiyle doğrudan oynanmıştır.
Tam bir ‘dış güçler’ operasyonu...
Konuyla ilgili bir iki makale okuyup, döneme ait üç beş fotoğraf görünce ne demek istediğim daha iyi anlaşılır. Enstitüleri’ni kapatan Türkiye, sadece eğitime değil hayatın pek çok alanına kapatılması zor yaralar açmıştır.
Ve büyük devlet olma hayalini başka yarınlara bırakmıştır.
Birkaç gün önce bir davetiye ulaştı elime. Program ve katılımcıların olduğu yazılı olduğu davetiyede görünecek şekilde “Aydınlanma Işığı Sönmeyecek” yazıyordu.
Davetiye, 2001’de kurulan Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği’nin (YKKED) 5-7 Ekim arasında düzenleyeceği “Eskişehir Aydınlanma Buluşması” etkinliğini haber veriyordu. Son yıllarda yapılmış en önemli, en kapsamlı ve en anlamlı etkinlik hakkında daha çok bilgi almak için YKKED Eskişehir Şube Başkanı Ayhan Türkseven’i aradım.
Eskişehir Şubesi, ‘kaderin garip bir cilvesi’ denebilecek şekilde 2014 yılında ancak açılabildi. Oysa Eskişehir ilk şubenin açılacağı yer olmalıydı...
Etkinliğe tekrar dönüp sözü Türkseven’e bırakıyorum: “Genel Merkez her yıl bir kentte Aydınlanma Buluşması düzenliyor. 21 şubemiz var. Bu şubeler de katılım gösteriyor. Bu yıl Eskişehir’de olacak. Yaklaşık iki aydır hazırlanıyoruz. Güzel bir program oldu. 20 şubeden 300 konuk bekliyoruz. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Aydınlanma Buluşması’na ilk kez Eskişehir’de katılacak.
Köy Enstitüleri’nin ruhuna uygun olarak imece yöntemiyle etkinliği yapıyoruz. İlk köy enstitüsü Çifteler’de kuruldu. Bu nedenle davetiyeye ‘Köy Enstitüsü güneşinin doğduğu, imecenin başladığı topraklarda karanlığa inat omuz omuza mücadele kararlılığımızla buluşuyoruz’ notunu ekledik.”
Türkseven, köy enstitüsü mezunu Hasan Fehmi Güneş, İlyas Küçükcan, Mustafa Gazalcı, Prof. Dr. Yakup Kepenek ve YKKED Genel Başkanı Prof. Dr. Kemal Kocabaş’ın da etkinliğe katılacağını belirterek, Küçükcan ve Kepenek’in Çifteler Köy Enstitüsü mezunu olduğunu kaydetti.
6 Ekim cumartesi günü saat 14.00’te Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde panel düzenlenecek.
Eskişehir’e yakışan bir etkinlik olmuş.
Başta iki aydır yoğun mesai harcayan Başkan Türkseven olmak üzere emeği geçenlere teşekkürler.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Allı turnam 4 Ekim 2018 00:36

Ben köy enstütülerinin CHP'nin arka bahçesi olduğunu düşünüyorum.Hala o yapının mahsulleri türkiyenin başını ağrıtıyor.Yanlıştan tam zamanında dönülmüş.

0 1 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi