Prof.Dr. Alper Çabuk

Gıda – Enerji – Su Güvenliği ve Çatılar / 2

24 Haziran 2019 09:23
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Geçen hafta gıda-enerji ve su güvenliği ve bu bağlamda atıl durumdaki çatıların kullanılmasının, değerlendirilebilecek 9 milyondan fazla yapı ile çatı üzeri güneş enerjisi potansiyeli en yüksek ülkelerden biri olan ülkemiz için bir fırsat olabileceğini yazmaya başlamıştım. Bu kapsamda geçtiğimiz ay yayınlanan aylık mahsuplaşma esaslarını içeren “Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği” ile güneş enerjisine dayalı üretim tesislerinin lisansız olarak çatı ve cephelerde uygulamasının da önü açıldı. Böylece enerji tüketicisi vatandaşlar artık lisans alma ya da şirket kurma zorunluluğu olmadan daha fazla elektrik üretebilecek. Zira bahsi geçen yönetmelikle mesken aboneleri için 10kW, işletmeler ve kamu kurumları için 5 MW’ye kadar kurulacak enerjinin öz tüketim fazlasının satılabilmesinin önü açılmış oldu.
Yine geçen hafta enerji üretimi dışında ülkemizdeki yaklaşık dokuz milyon çatı yüzeyinin en azından bir kısmının yağmur hasadı için etkin şekilde kullanımının önemli olduğuna da vurgu yapmıştım. Tüm bunların dışında çatıların ve terasların bir kısmının kentsel tarım uygulamaları için kullanılması da mümkün. Bu mevcut çatılar için çok kolay şekilde gerçekleştirilemese de, yeni yapılacak yapılarda çatılar, çatı bahçesi ya da yeşil çatı olarak tasarlanabilir. Bu, hem kent ekosistemi anlamında katkı sağlayacağı gibi, gıda güvenliği açısından da atıl çatıların etkin şekilde kullanılmasının önünü açacaktır. Ülkemizdeki atıl durumdaki dokuz milyon çatının bir kısmının gıda, enerji ve su güvenliğinin sağlanması için kullanılması açısından süreci hızlandıracak bir başka düzenlemeye daha ihtiyaç var.
Ülkemizdeki mevzuata göre, çatı binanın ayrılmaz bir parçası ve gıda-enerji ya da su hasadı için kiralamak için dayanak teşkil edebilecek bir düzenleme yok. İşte ihtiyaç duyulan bu düzenleme, atıl çatıların kiralanmasının önünü açacak bir düzenleme...
Zira gıda-enerji üretimi ve su hasadı için kurulum yapmaya uygun birçok çatının mülk sahipleri konuyla ilgili olmayabilir ya da ilgili olsa da bu uygulamalar için finansal gücü yetersiz olabilir. Bu durumda çatıların üçüncü kişilere kiralanmasıyla ilgili, ayrıca özellikle üçüncü kişilerce kiralanacak çatıların elektrik enerjisi elde edilmesi için kullanılmasıyla ilgili yasal gerekliliklerin mevzuatla belirlenmesi halinde, yatırımcılar için çatılar köylülerden ya da devletten kiralanan arazi gibi değerlendirilecek. Çiftçi ya da devlet için atıl durumda bulunan çatılar yatırımcılara uzun vadeli kiralanarak önemli bir gelir kaynağı olacaktır. Diğer taraftan özellikle güneş enerji yatırımcısı açısından güvenlik, şebeke bağlantısı vb konular göz önüne alındığında çatılar, boş bir arazi üzerine yapılacak uygulamalara kıyasla daha cazip olacaktır.

.......................

Nihayet zaman geldi, heyecanımız büyük... Afetler ve dirençlilikle ilgili pek çok uzmanın bir araya geleceği Uluslararası Afet ve Dirençlilik Kongresi bu hafta Eskişehir Teknik Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi ev sahipliğinde Eskişehir’de Çarşamba günü başlıyor. Bekliyoruz... Herkese iyi haftalar.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi