Gelelim Eskişehir’in Samimiyet Testine !

Havalimanımız çok kıymetli, çok değerli, şehir insanı olarak önceliğimizmiş meğer…

14 Nisan 2022 09:00
A
a
Sütiş Eskişehir
Havalimanımız çok kıymetli, çok değerli, şehir insanı olarak önceliğimizmiş meğer…
Geride kalan birkaç hafta içinde bunu fazlasıyla idrak ettik.
 
Uçuşlar gitti geldi, gitti geldi. Kamuoyu pes etmedi, iktidar temsilcileri de teslim olmadı ve konu en üst makama kadar taşınarak halloldu.
 
Buraya kadar herhangi bir problem yok.
Eskişehir bu konuda taviz vermedi, Ak Parti sorumsuz davranmadı ve seferler aynı şekilde devam edecek.
 
Fakat, Havalimanı madem bizim için hem prestij hem ekonomik olarak bu kadar önemli, kıymetli, değerli bir yerde duruyor. Madalyonun diğer tarafına geçelim mi?
 
Kusura bakmayın ama artık Havalimanı ile ilgili muhatabının direkt Ak Parti cephesi olmadığı başka meseleleri açma ve halletme zamanı.
 
Bu konuda mevcut sorunları halletme sırası başta ESTÜ olmak üzere, ETO ve diğer odalara, yerel yönetimlere, sivil toplum kuruluşlarına, medyaya ve şehir insanına geldi.
 
Çünkü havalimanı ile ilgili tartışmamız ve halletmemiz gereken ciddi sorunlar var.
 
Başlayalım mı?
 
Hasan Polatkan Havalimanımızın mevcut hali uluslararası uçuşlar için son derece yetersiz.
En önemli eksiklerden biri havacılık güvenliği ve standartlarına uygun olan bagaj x ray cihazı.
Sivil havacılık genel müdürlüğü yıllardır bu konuda işletme sahibi olan ESTÜ’yü uyarmış ama bu cihaz bir türlü alınmamış.
 
Bu çok tolere edilebilir bir şey değil. Kaçakçılık v.b. riskleri göz önünde bulunduracak olursak ESTÜ’nün ivedilikle bu sorunu çözmesi gerekiyor. Hele ki işletmenin bu limandan kar sağladığını düşünürsek bu beklemeyecek kadar acil bir konu.
 
Terminal binamız diğer havalimanları ile kıyaslandığında son derece yetersiz, sosyal donatıları eksik ve cazibe oluşturmayan bir atıllık içeriyor. Bunun da elden geçmesi, revize edilerek mevcut binanın genişletilmesi lazım.
 
Başta güvenlik olmak üzere ilgili personel sayısının arttırılması gerekiyor.
 
Yine ESTÜ’nün işletme yönetimi ile ilgili düşünmesi gereken detaylar var.
Bu iş en nihayetinde bir maliyet işi ve havayolları şirketleri maliyet hesaplarında haklı olarak kılı kırk yarıyor ve bilet fiyatlarındaki fark buradan kaynaklanıyor.
Zafer Havalimanı başta apron kiraları olmak üzere pek çok konuda rekabet etmek adına güzel teklifler sunuyormuş. Bunu ESTÜ olarak biz de yapamaz mıyız?
 
Zira Eskişehir aynı zamanda askeri hava sahası olduğu için uçaklar bazen direkt inişe geçmek yerine havada bir süre dolanmak zorunda kalıyor ve bu yakıt tüketimi adına ciddi bir maliyet. En azından buradaki zararı düşürecek bir indirim ya da ikramlar değerlendirilemez mi?
 
Yine en ciddi sorunlardan biri mevcut pistin hacmi ve uzunluğunun da çok yeterli olmayışı. Üstelik bildiğim kadarıyla uçakların daha rahat ve otomatik inişi ile ilgili hem pist hem de hava kulemizde bulunması gereken teknolojik yatırımlarda da eksiklik var. Bunu da atlamayalım.
 
Buraya kadar ESTÜ’ye ait sorumlulukları yazdık. Devam edelim.
 
Bu liman sadece gurbetçiler için mi kalmalı? Mesela Türkiye’nin uzak noktalarına özel ya da resmi seferler olsun istiyoruz ama bunla ilgili öncülük yapan ve eyleme geçen bir kurum var mı?
 
ETO geçtiğimiz gün sağlık turizmi ile ilgili bir proje duyurdu. Ne kadar ayakları yere basıyor ilerleyen günlerde test ederiz. Fakat aynı ETO’nun yani 17 bin üyesiyle şehrin en büyük ticari odası yaz aylarında turistik bölgelere biraz sorumluluk alarak yani başlangıçta zararı tolere etmeyi göze alarak seferler organize etse, bu konuda havayolu şirketleri ile bir çalıştay yapsa olmaz mıydı?
 
Havalimanı kapanacak dendiğinde gösterilen tepki refleksi işlerliğini artırmak için gösterilemez miydi?
 
Devam edelim…
 
Mesela farklı seferler başladı ve havalimanını kullanacağız diyelim. Oraya nasıl ulaşacağız?
Havalimanın özel servisi var mı? Yok.
Belli bir saatten sonra oraya gidecek bir otobüs, dolmuş var mı? Yok.
259 TL’ye bilet aldım diye sevinen birisi 200 TL taksi parası verip oraya gitmeyi ister mi? Hayır.
 
Bu yüzden Büyükşehir Belediyesi ve ESTÜ kesinlikle özel bir düzenleme ve çalışma yapmalı.
Vatandaş istediği saatte buraya ulaşabileceğini bilirse bazı tercihler kolaylaşır.
 
Yine havalimanı yolu üzerinde bir kısmı yıllardır tamamlayan bir bölüm var. Sorumluluk kimse diye tartışmadan bu bölümü tamamlamamız ve yol konusunu halletmemiz gerekiyor.
 
Daha nice detay ve eksik bu listeye eklenebilir. Ama havalimanı konusunda samimiysek bu sorunları görmezden gelmeden ve detaylıca ele almak, tartışmak, acele bir şekilde çözmek lazım.
 
İktidar partisi ana muhatap olmasa dahi bu konuda müdahildir elbette. Bu kez baskıyı onlar yapabilir. İttirici ve işbirlikçi olarak konunun paydaşı olabilir.
 
Ama kurumların ve sivil inisiyatifinde üstüne düşen görevlerde biraz fedakarca davranması elzemdir.
 
Özetle Pist Genişletme, Hava Kule ve Terminal için teknolojik cihaz yatırımları, sefer organizasyonları için öncülük, ulaşılabilirlik ve yol konularını es geçersek bugün olmasa dahi yakın gelecekte bu seferler yeniden himayemizden gitmeye mahkumdur.
 
O zaman da meydana çıkıp isyan edemeyiz, bu karar siyasi demeye dilimiz varmaz, geri dönsün diye baskı kuramayız.
 
Buyurun, Eskişehir için havalimanı konusunda samimiyet testi yarın başlıyor.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Masters Degree 14 Nisan 2022 12:57

Devam edelim. Havalimanına ulaşmak dünyadaki bir çok havalimanını bilen birisi olarak söyliyelim en rahat ulaşıma sahip havalimanıdır. Arabasına binen herkesin rahatlıkla ulaşabildiği, aracını park edebildiği dönüşte de aracına binip gidebildiği bir havalimanıdır. Bağlantı yolları açıktır, trafik sıkışıklığı yoktur. Kısacası sizin yukarıda zikrettiğiniz argümanlar Havalimanımızı kapatmak üzere hareket edenlerin buna gösterdikleri içi boş bahanelerden ibarettir. Lütfen alet olmayın.

1 3 Cevap Yaz
Masters Degree 14 Nisan 2022 12:54

Soner Bey; Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak günümüzün en önemli hastalıklarından biri bence. Birincisi: Havalimanının uçuş güvenliğini etkileyecek en ufak bir eksiklik olsaydı zaten günümüzde uçuşlar yapılamıyor olurdu ki SHGM'nin ve Dünya'nın bu konuda kuralları çok katıdır. İkincisi: Havaalanının yeterlilikleri ki bu konuda havaalanının hiçbir eksiği yoktur. Yolcunun giriş çıkışı, bagajların taşınması, kontrolü, bekleme salonları, kafeterya hizmetleri gibi tüm hizmetler yolculara ve bekleyenlere sunulmaktadır. Üçüncüsü: Zafer Havalimanının sunduğu olanakların fiyatları Hasan Polatkan Havalimanının neredeyse iki katıdır uçuşlarda tercih edilmesi sözkonusu bile olamaz. Dördüncüsü: XRay cihazları vb. eksiklikler sözkonusu değildir. Havalimanı bu konudaki denetlemelerin hepsinden eksiksiz çıkmıştır. Eksik bulunan bulguların tamamlanması için de zaten SHGM tarafından süre verilir. Süre sonunda eksiklik giderilemezse uçuşlar riske edilmez izinler iptal edilir.

0 3 Cevap Yaz
Alp 14 Nisan 2022 11:21

Havaalanı yolunun çevreyolu bağlantısının sinyalizasyonu ve bağlantı yolları da düzenlenmeli. Her AÖF sınavında trafik felç oluyor.

2 2 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi