Gaye Usluer: “Belediyeleri rahat alırız!”

Arif Anbar yazdı

29 Eylül 2018 09:29
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Son dönemde, özellikle Cumhuriyet Halk Partililer tarafından çokça konuşulan bir isim var.
CHP Parti Meclis Üyesi, 25. ve 26. Dönem Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer’den bahsediyorum…
 
*
 
Usluer’i önceki gün ES TV’de yayınlanan Vaziyet isimli programa konuk olarak aldık ve CHP’nin hem yerelde hem de genelde tartışılan konularını masaya yatırdık.
 
*
 
Usluer’in açıklamalarından ilgimi çeken bölümleri, soru-cevap halinde sizlere aktarmak istiyorum…
 
*
 
Eskişehir’in herhangi belediyesine başkan adayı olmak için aday adayı başvurusu yapacak mısınız?
 
             KAZIM KURT ŞAŞIRDI
  • G. Usluer: “Şu anda öyle bir kararım yok. Ama ben hiçbir zaman hiçbir sözümün kendi adıma bağlayıcı olmasını istemem çünkü sonra bir gün bir söz… Sayın Kazım Kurt hiçbir yere aday değildi aslında, öyle bir başvurusu da yoktu ama gün geldi öyle bir süreç oldu ki, Odunpazarı için başvuran bir sürü aday vardı ama o günün dengeleri içerisinde genel merkez böyle bir tercihte bulundu. Belki Kazım Bey de o sırada şaşırdı, ‘hani nereden çıktı’ diye çünkü onunda belleğinde böyle bir şey yoktu. Onun için siyasette bazı karar verdikleriniz için, yani ‘yapacağım, evet olacağım’lar için bir şeyler söyleyebilirsiniz de ama elinizde olmayan bazı durumlar için önceden kesin konuşmamanın daha doğru olduğunu düşünüyorum. Şu anda öyle bir şey yok. Planımda yok. Parti görevlendirirse ancak öyle. Yani ‘hele bir gelsin de istifa edeyim aday olayım’ gibi bir şeyim yok açıkçası.”
 
*
 
 
Aday belirleme yöntemleri belirlendi. Önseçim, merkez yoklaması ve anket yöntemlerinin kullanılacağı açıklandı. Siz önseçim yönteminin uygulanabileceğini düşünüyor musunuz? Önseçim olmalı mı?
 
            ANKETTE OLMAYAN
            İSİMLER ADAY YAPILDI
  • G. Usluer: “Şimdi… Milletvekili seçimlerinden biraz farklı yerel seçim. Çünkü adayın ismi de… Çünkü sadece adayın toplumun belli bir kesimi tarafından ya da bizim partililerimiz tarafından tercihi değil de, toplumun tüm katmanları tarafından tercih edilebilir olması gerekiyor, bu önemli. Ama kriterlerimizi net belirlemeliyiz. Örneğin 2014 seçimlerinde anket yapacağız dedik, anket yaptık ama anketlere konulmayan isimleri belediye başkanı yaptık. İşte bu yanlıştır. Eğer anket yapıyorsak, anketlere hangi isimlerin girdiğini, kimin kazandığını ve kazanan kişiyi de koymamız gerektiğini; veya koymuyorsak ne için koymadığımızı açıklayabilir durumda olmamız lazım.
 
EĞİTİME KATILMAYAN
MECLİS ÜYELERİ
  • Bir de 2014 yerel seçimlerinden önce, belediye başkan adayı olacak kişilerin de belediye meclis üyesi adayı olacak kişilerin de eğitimden geçmesi kararı çıkmıştı ve bu çok doğruydu. Gerçekten çok güzel, Türkiye’nin her tarafında ve bir bedeli de vardı, yani çok yüksek olmasa da bazı kişiler için önem taşıyan bir bedeli vardı. Ama sonra bir baktık ki eğitimlere katılanlar değil de katılmayanlar belediye meclis üyesi oldu. Şimdi bunlar doğru adımlar değil. Yani bir karar alıyorsak, kararın arkasında olmamız lazım.”
 
*
 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’un yerel seçimlere ilişkin hazırlattığı bir çalışma vardı. Çalışmaya göre, Türkiye’deki yedi büyükşehir belediyesi kaybedilebilinir deniyor. Buna benzer bir çalışmayı Muharrem İnce’nin de yaptırdığı iddia ediliyor. Her iki çalışmada da kaybedilebilecek kentlerden birinin de Eskişehir olabileceği aktarılıyor. Siz bunu nasıl değerlendirirsiniz?
 
            ESKİŞEHİR DEYİNCE YILMAZ
            BÜYÜKERŞEN AKLA GELİYOR
  • G. Usluer: “Bazı şehirler bazı kişilerle özdeşleşmiş şehirlerdir. Şimdi Eskişehir deyince insanların aklına Hoca geliyor, Sayın Yılmaz Büyükerşen geliyor. Dolayısıyla, hani… Hoca’nın kazanmasını isteyen ne kadar çok kişi varsa, ‘acaba hoca kaybeder de biz alabilir miyiz’ diye düşünen de bir AK Parti var. Dolayısıyla ben bu yerel seçim sürecinde Eskişehir’in kolay kolay alınacak bir şehir olmadığından eminim. Ve mevcut belediye başkanlarımızın da yine rahat rahat seçimlerin sonundan galip olarak çıkacaklarından eminim. Birlikte çalışacağız, hep birlikte… Onlar zaten yaptıkları hizmetlerin bir anlamda ödülünü alacaklar Mart seçimlerinde.
 
GENEL SEÇİM SONUÇLARI
DİKKATE ALINMALI
  • Ama yakın zamandaki bir genel seçim sonuçlarını hiç görmezden gelmek de doğru değil. Yani, ‘orası bizi ilgilendirmez, biz yerele bakarız’ denemez, böyle bir şey yok. Çünkü o partinin şemsiyesi altında seçime giriyorsak her bir çıkan sonucu değerlendirmemiz; zayıf tarafımız ne, eksik mi yaptık, hangisi yanlıştı, bunları açıklıkla değerlendirmemiz lazım. Yani üstünü örtmek yerine ya da halının altına süpürmek yerine… Tabi bu da kendi aramızda yani; ulu orta, basınla, başkalarıyla ya da dost sohbetlerinde değil ama kendi içimizde bu değerlendirmeyi yapmamız gerekiyor.”
 
*
 
İYİ Parti Genel Başkan yardımcısı Ümit Özdağ, “CHP ile ittifak bize oy kaybettirdi” demişti. Sonrasında İYİ Parti Eskişehir Milletvekili de, CHP ile yapılan ittifakın İYİ Parti’ye zarar verdiğini ifade etmişti. Ne düşünüyorsunuz bu konuda?
 
            İYİ PARTİ’Yİ SEÇİME CHP SOKTU
  • “Yani İYİ Parti’nin bunu söylemesinin hiç nezaketli bir söylem olmadığını düşünüyorum. 15 CHP’li milletvekili İYİ Parti’ye geçiyor. İYİ Parti seçime girebilme hakkını kazanıyor. Ama bu 15 milletvekili nedeniyle örtbas etmek için YSK diyor ki, ‘biz zaten onları sokacaktık.’ Giremeyeceklerdi seçime. Yani böyle bir hareket ve bunun devamında ittifak… İYİ Parti’nin bunu söyleyecek durumda olmadığını düşünüyorum.”
 
*
 
Gaye Usluer’in açıklamalarından dikkatimi çeken bölümleri sizlere aktardım.
 
*
 
 
Son olarak Usluer’in, üzerinde ciddiyetle durulması gereken şu önemli cümlesini paylaşmak istiyor ve bugünlük MIH sütunlarını kapatıyorum:
“Seçmenin güvenini kazanabilmek için parti içi kutuplaşmanın ortadan kalkması lazım.”
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Mehmet KILINÇ 30 Eylül 2018 12:07

Sayın Editörüm bu konuda biliyorsunuz YORUM Y O K .

0 1 Cevap Yaz
ercan 29 Eylül 2018 20:37

benim adıma kimse karar veremez biz hükümetimizden yanayız

5 2 Cevap Yaz
gürcan 29 Eylül 2018 20:36

beni saymayın bir oy fark atar

3 1 Cevap Yaz
Yalçın 29 Eylül 2018 11:59

Bunlar artik Eskişehir de garanti kaybettiklerinin resmi olup İzmir'de bile biterlerse şaşirmasinlar

9 11 Cevap Yaz
erhan 29 Eylül 2018 10:48

sn Anbar gaye hanım şu anki CHP nin yerel seçimlerde başarılı olmasını hattatta istemez muharrem ince ve ekibi şimdilik baltalarını kuma gömdü gaye hanım siyasete virgül koydu nokta koymadı yani kılıçdaroğlu o koltukta oturduğu sürece siyasete geri dönemez şimdilik bikenarda oturup yere seçimlerde başarısız olunmasını bekleyecekler başka çareleri yok

7 9 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi