EYT’liler mağdurun da mağduru

Şu illet virüsün başımıza bela olmasıyla birlikte birçok yurttaşımız işten atıldı ve evine ekmek götüremez hale geldi

7 Nisan 2020 09:33
A
a
Sütiş Eskişehir
Arif Anbar Vaziyet 07 04 2020
Şu illet virüsün başımıza bela olmasıyla birlikte birçok yurttaşımız işten atıldı ve evine ekmek götüremez hale geldi. Bu sorunu birçok kez gündeme getirdim. Bugün spesifik bir konuyu kısaca ele alalım. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT)! EYT’liler, hak ettikleri halde emekli yapılmadıkları için yaşlı olmalarına rağmen çalışıyorlardı. Çalışmalıydılar, çünkü karınlarını doyurmak ve ücretsiz sağlık hizmetinden yararlanmak zorundaydılar. Covid-19’la beraber, neredeyse hepsi işlerinden oldular. Şu anda ne para kazanabiliyorlar, ne de sağlık hizmetinden faydalanabiliyorlar. Bakın, bu noktada EYT Derneği Başkanı Gönül Boran Özüpak ne diyor: “Haklarımızı isterken, işsize çözüm beklerken, çalışmaya mecbur bırakılarak salgın sebebiyle ailemizi de tehlikeye atarken, halk devletinden destek beklerken devletimiz halkından destek bekler oldu. Yaşadığımız şu ortamda devletimizin bize yetmesi gerekiyor. Primlerimiz, vergilerimiz 28-30 yıldır fazlasıyla peşinen ödendi.” Daha ne denebilir ki? Zira Başkan Özüpak, vaziyeti özetlemiş.
 

Maskeler ve eldivenler yerlerde!

 
Bazı insanları hayretle karşılıyoruz! Taktığı maskeyi, giydiği eldiveni yere atıp geçiyor! Bu davranışın yanlış olduğunu bile bile, umursamazca o yanlışı yapıyor. Bu noktada Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği Başkanı Sadık Yurtman’ın ciddi bir uyarısı var. Diyor ki Yurtman: “Kişilerin sokağa çıkarken kullandığı maske, eldiven gibi tek kullanımlık ekipmanları gelişi güzel atmaması, evsel atıklar ile çöpe atılmaması önem arz ediyor. Bu nedenle maske ve eldivenlerin dezenfekte edilerek çöpe atılması, virüsün yayılmaması için uygun olacak.” Bir uyarısı daha var Yurtman’ın: “Atıkların kontrolsüz toplanması, evsel atıklarla karıştırılması ya da uygun bertaraf tesisine gönderilmemesi gibi uygunsuzlukların yaşanması ihtimaline karşılık, denetimin daha ciddi yapılması gerekiyor.” Bu uyarılar hem vatandaşlarımızca, hem yetkililerce dikkate alınmalı. Son olarak tıbbi atıkların nasıl bertaraf edildiğini aktarayım: Büyükşehir Belediyesi, Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisinde, her gün 4 tondan fazla tıbbi atığı uygun koşullar altında bertaraf ediyor. Düzenli olarak ilaçlama çalışmalarının yapıldığı tesiste, personelin de hijyen koşullarına önem veriliyor.
 
 

Evde ne yapılabilir?

 
Covid-19 salgınıyla beraber, zorunlu olmadıkça sokağa çıkmıyoruz. Haliyle evde kalmak çoğu insana sıkıcı gelebiliyor. Bu noktada bazı kurum ve kuruluşlar insanların evde eğlenceli ve verimli vakit geçirebilmeleri için çeşitli çalışmalara imza atıyorlar. Bu kurumlardan bir tanesi de Eskişehir Büyükşehir Belediyesi. Belediye, kültür-sanat etkinliklerine büyük ilgi gösteren Eskişehirliler için, geçmiş oyunları ve konserleri belediyenin Youtube hesabına yüklemeye başladı. Belediye yetkilileri, kısa sürede 25 binden fazla kişinin izlediği tiyatro oyunları ve konserlerin belirli aralıklarla sosyal medyaya yüklenmeye devam edeceğini belirtti. Benzer bir uygulamayı, Tepebaşı Belediyesi de hayata geçirdi. Bugüne kadar gerçekleştirilmiş 13 sempozyumdan elde edilen pişmiş toprak eserler ve 10 çalıştayda üretilen resimler, ‘pismistoprak.tepebasi.bel.tr’ ve ‘resim.tepebasi.bel.tr’ adreslerinde beğeniye sunuluyor. Anadolu Üniversitesi’nin dijital platformda sunduğu çeşitli kitaplar ile hobi niteliğindeki konularda verdiği eğitimler de aklınızda bulunsun.
 
 

Emine Nur Günay’ın farkı

 
AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay’ın çalışmalarını beğeniyorum. Öyle beylik laflar etmiyor, bir sorun varsa üzerine gidiyor ve çözmeye çalışıyor. Çoğu zaman da bize müjdeli haberler getiriyor. Dahası, militan partililikle işi yok. Herkesi kucaklamaya özen gösteriyor. Herhalde bu durum, bilim insanı olmasından kaynaklanıyor. Geçtiğimiz hafta yine güzel iki haber aldık Günay’la ilgili. İlki şu: Günay, Şeker Pancarı Üretim Sözleşmesi gereği 40.000 çiftçimize 30 Haziran 2020 tarihinde ödenmesi gereken 1. Avans ile Ramazan ve Kurban Bayramı öncesinde ödenmesi düşünülen istihkak yaş pancar posası bedeli olan toplam 250 Milyon TL’nin, 3 Nisan 2020 Cuma günü üreticilerimizin banka hesaplarına aktarılacağını söyledi. Yani bu para, dört gün önce üreticinin eline geçti. Bir diğeri ise şu: Günay, AK Partili, CHP’li, MHP’li belediye demeden, Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında tüm dış ilçe belediye başkanıyla telekonferans yoluyla görüştü. Ne diyelim? Örnek olsun...

 
 

Belediyeden ‘şiddete karşı’ uygulama

 
Evde kalmak, bazı kadınlar için adeta bir zulüm haline geldi. Nedeni basit: Şiddet! Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre, Türkiye’de Covid-19 nedeni ile evden çıkmama çağrılarının yapıldığı 11 Mart’tan 31 Mart’ kadar geçen 20 günlük süreçte, 21 kadın erkekler tarafından öldürüldü. İşte böyle bir ortamda, Odunpazarı Belediyesi, oldukça yerinde bir uygulamaya imza attı. Nedir o uygulama? Anlatayım… Belediye, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde şiddete uğrayan kadınlar için ücretsiz danışmanlık hizmeti veriyor. Şiddete uğrayan kadınların, ‘0 222 250 76 46’ numaralı telefonunu aramaları yeterli olacak. Yetkililer, söz konusu çalışmanın titizlikle yürütüleceğini belirtiyorlar ve kadına yönelik şiddete karşı her koşulda kadınların yanında olmayı sürdüreceklerini ifade ediyorlar. Bu yerinde uygulamayı, geriye kalan 14 belediyemizin de hayata geçirmesini tavsiye ediyorum.
 
 

Mehmet Ektaş’ın önerileri

 
Toplumsal olarak ortak mücadele içerisinde olduğumuz şu günlerde, mücadelenin başarıya ulaşması için sunulan öneriler çok değerli ve önemli. Bu noktada İYİ Parti İl Başkanı Mehmet Ektaş, her hafta yerinde öneriler getiriyor. Bazılarını sıralıyor ve bu bölümü kapatıyorum: “Tabipler, eczacılar, esnaf ve sanatkarlar, ziraat, sanayi ve ticaret odaları, işçi ve kamu çalışanları sendikaları başta olmak üzere tüm paydaşların yer alacağı bir kurul oluşturulmalı ve sorumluluk paylaşılmalıdır. Şehrimizde, tam izolasyonun sağlanması amacıyla, gıda, güvenlik ve sağlık sektörlerinde çalışanlar dışında kalan tüm vatandaşlarımız için evde kal uygulaması zorunlu hale getirilmelidir. Zorunlu çalışması gereken vatandaşların korunması için, izole bir çalışma düzeni tesis edilmeli, bu sistemin gerektirdiği konaklama, servis, iaşe gibi tüm olanaklar oluşturulmalıdır. Şebeke suyu fiyatında indirime gidilmelidir. Cadde ve sokaklar dahil açık alanların tamamında sigara içilmesi yasaklanmalıdır. Elektrik, su, doğalgaz fatura ödemeleri 3 ay ertelenmelidir.”
 
 

Hastanelerde yerinde tedbir

 
Covid-19’la mücadele kapsamında hastanelerde alınan tedbirler arttırılıyor. Bu noktada 81 ilde oldukça yerinde bir uygulama başlatıldı. Söz konusu uygulama, şu anda, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde hayata geçirildi. Peki, nedir o uygulama? Anlatayım… Hastanelere Covid-19 şikayeti ile başvuran hastaları, diğer sağlık problemleri olan hastalardan izole etmek ve virüsün yayılmasını önlemek için triaj çadırları hastane bahçelerine kuruluyor. Bu uygulamayla beraber Covid-19 tedbirleri kapsamında, şüpheli vakalarda daha çabuk önlem alınması ve temasın azaltılması sağlanacak. Kurulan triaj çadırlarında tüm hastaların ilk müracaat ve muayeneleri gerçekleştirilecek. Ardından hastalar ilgili polikliniklere yönlendirilecek. İşte, ESOGÜ Tıp Fakültesi Hastanesinin bahçesine de bahsettiğim triaj çadırı kuruldu ve hasta işlemleri ilk olarak orada başlıyor. Yerinde tedbir. Bu ve bunun gibi tedbirlerin artmasını diliyorum.
 
 
 

Seyitgazi’deki CHP

 
CHP’nin Eskişehir’deki kongre süreci tamamlandı, bununla beraber il ve ilçe başkanları ile yönetim kurulları belirlendi. Birkaç tatsız hadise dışında sakin geçen bir sürecinin yaşandığını söyleyebilirim. Bu noktada Seyitgazi’ye uzanmak istiyorum. Biliyorsunuz, CHP, 31 Mart yerel seçimlerinde AK Parti’nin elinde olan Seyitgazi Belediyesini kazandı. CHP’li Uğur Tepe, belediye başkanı seçildi. Ancak gelin görün ki, seçimin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen pek varlık gösteremedi. İlerleyen aylarda, bu durumun değişeceğini ümit ediyorum. Öyle bile olsa, CHP’nin, Seyitgazi’de bir şansı var! O şans kim mi? Seyitgazi İlçe Başkanı Volkan Enver Kılıç’tan bahsediyorum. Belediye başkanı gibi çalıştığını söylemek zorundayım. Bu haliyle, Uğur Tepe’nin açığını kapatıyor diye düşünüyorum. Bakın, Başkan Kılıç’ın yönettiği ilçe başkanlığı, en son neler yaptı: 540 aileye yardım paketi hazırladı, şimdiye kadar 105 haneye teslimat yaptı. Karaören Köyü’ne, acil ihtiyaç duyulan bir çeşme yaptı. 7 bin maske sipariş etti, şu ana kadar 2 bin 250 tanesini dağıttı. Tebrik ediyorum…
 

BİR TWEET

HARUN KARACAN
Milli Mücadele ve Kurtuluş Savaşı’nın her anına tanıklık eden ve bunu bütün dünyaya duyurarak büyük bir görev üstlenen Anadolu Ajansı’nın kuruluşunun 100’üncü yılını kutlar, başarılarının devamını dilerim. 

FOTOĞRAFIN DİLİ OLSA

Oğuzhan Özen Vali Özdemir Çakacak
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yrd. Oğuzhan Özen: Sayın Valim, biliyorsunuz ki Pandemi Kuruluna Büyükşehir Belediyesi adına katılıyorum. Başkanımız Yılmaz Büyükerşen’in açıklamalarını okumuşsunuzdur. Bir hastane pandemi hastanesi ilan edilmeli ve diğer hastaneler hizmet hastanesi olmalı. Çünkü bütün hastanelerin pandemi hastanesi ilan edilmesi, virüsün yayılması açısından tehlike taşıyor. Hoca’mızın bu önerisini, değerlendirilmesi için kurula sunarım.
Pandemi Kurulu Başkanı Vali Özdemir Çakacak: Siz, Büyükşehir Belediyesinin uzun yıllardır yükünü çeken bürokratlarındansınız Oğuzhan Bey. O nedenle Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen adına gündeme taşıdığınız bu öneriyi, konunun uzmanı olan görevlilerle tartışacağım. 

AFİŞ

The Platform 07 04 2020
THE PLATFORM
İspanya yapımı olan film, dikey şekilde konumlandırılmış bir hapishanede geçiyor. Her hücrede iki mahkumun kaldığı hapishanede, yemek, günde sadece bir kere üst kattan aşağıya doğru gönderilmektedir. Üst kattaki mahkumlar yiyeceğe ulaşmak için çabalarken, alt katta bulunan mahkumlar, her gün biraz daha vahşileşerek açlıkla baş etmeye çalışır. Bir gün gözünü hapishanenin 33’üncü katında açan Goreng, hapishanenin kurallarını iyi bilen Trimagasi ile birlikte yiyeceğe ulaşabilmek için zorlu bir mücadeleye girişir. İzleyeceğiniz film toplumsal yaşam, doyumsuzluk, bencillik, acımasızlık örnekleri veriyor. Ayrıca dini mesajlar da içeriyor

DÜNYA İNSANLARI

Kolezyum 07 04 2020
Covid-19 salgını sonrası İtalya’nın başkenti Roma’daki Kolezyum’un manzarası


KARİKATÜR

Karikatür 07 04 2020
Akbar Pirjani
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi