Ahmet Ataç 15 02 2024

Evrensel sevginin çarpıcı örneği: Ayla

IMDb’de 8.9 gibi yüksek bir puana sahip olan Ayla, Uluslararası birçok film festivalinden de ödülle döndü. Box Office verilerine göre filmi 5 milyondan fazla kişi seyretti.

27 Ekim 2018 00:00
A
a
Sütiş Eskişehir
Dün vizyona giren Müslüm filminin yönetmen koltuğunda Can Ulkay’ın olduğunu öğrenince, bu hafta sizlere Can Ulkay’ın hem ülkemizde hem de dünyada ses getiren Ayla filminden bahsetmek istedim. IMDb’de 8.9 gibi yüksek bir puana sahip olan Ayla, Uluslararası birçok film festivalinden de ödülle döndü. Film Kore Savaşı’nda yaşanan
gerçek olayı etkileyici bir dille ele alıyor. Haydi gelin yakından tanıyalım Ayla’yı!

BİR KORELİ BİR TÜRK

Ayla, vizyona girmeden önce sinemaseverler tarafından heyecanla beklendi… Vizyona girdi, günlerce konuşuldu… Büyük, küçük, genç,  yaşlı birçok kişi filmi izlemeye gitti. Box Office verilerine göre filmi 5 milyondan fazla kişi seyretti. Peki film neden bu kadar beğenildi ya da ses getirdi? Bunun birinci sebebi gerçek hikayesiydi. 1950’de Kore Savaşı sırasında Astsubay Süleyman’ın minik Koreli bir kızı savaş ortamında bularak, ona sahip çıkmasını ele alan filmde Astsubay Süleyman’ın gençliğini İsmail Hacıoğlu canlandırdı. Süleyman’ın Ayla adını verdiği küçük kızı ise Kim Seol… İkinci sebep ise kuşkusuz filmdeki oyunculuklardı. Hacıoğlu’nun etkileyici oyunculuğunun yanına şirin mi şirin Seol’un performansı da eklenince film tadından yenmez bir hal aldı. Filmin içeriğine baktığımızda; Süleyman Astsubay, Kore Savaşı’ndaki Türk birliğinde baktığı Ayla ile adeta bir baba-kız ilişkisi kurar. Yemez, yedirir… Giymez giydirir… Ona Türkçe öğretir. Diğer askerlerin de maskotu olan Ayla ile ayrılık vakti gelir çatar. Türkiye’ye dönmek zorunda olan Süleyman, Ayla’yı da yanında götürebilmek için birçok yol dener. Ancak istedikleri olmaz ve Süleyman ülkesine dönem zorunda, Ayla ise yetimhanede yaşamak zorunda kalır.

ETKİLEYİCİ SON

Türkiye’nin Oscar adayı olarak karşımıza çıkan Ayla, vizyona girdiğinde çevremdeki insanların çok büyük çoğunluğu izleyip gözyaşlarına hakim olamadığını söylemişti.
Ben filmde ağlayacak kadar etkilendiğimi söyleyemem fakat Ayla’nın şirinliğine, Hacıoğlu’nun ise bir baba gibi Ayla’ya sahip çıkışına hayran kaldığımı söyleyebilirim. Yazımda başkarakterlerin üzerinde durdum ancak diğer oyuncuları da hatırlatmakta fayda var. Süleyman’ın yaşlı dönemini usta oyuncu Çetin Tekindor canlandırırken, kadroda Leyla ve Mecnun dizisiyle çok sevdiğimiz Ali Atay ve birçok projeden tanıdığımız Murat Yıldırım da yer alıyor. Filmin sonundaysa olayın gerçek kahramanı çıkıyor sahneye. İşte en çarpıcı anlardan birisi bence burasıydı. Filmin sonundan ise bahsetmek istemiyorum. Eğer siz hala izlemediyseniz bu başarılı Türk Kore yapımı filmi şiddetle tavsiye ediyorum!
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi