Ahmet Ataç 15 02 2024

Eskişehirli seçmenin akılcı tavrı…

Arif Anbar yazdı

26 Eylül 2018 09:30
A
a
Sütiş Eskişehir
Bence…
İktidarda A partisi varsa, yurt genelindeki belediyelerin büyük çoğunluğu mutlaka diğer partilerin kontrolünde olmalı.
 
*
 
Bu sayede…
İktidar partisine oy veren seçmenin tatmin olduğu kadar, diğer partilere gönül vermiş seçmen de tatmin olacak.
Bu sayede…
Çok seslilik ortaya çıkacak, farklı fikirler uygulanabilme şansı bulacak, yani demokrasinin sağlıklı işlemesinin önü kapanmayacak.
Bu sayede…
İktidar ve muhalefet partileri arasında ciddi bir rekabet yaşanacak, bu da daha kaliteli hizmete neden olacak.
Bu sayede…
Yine rekabetin artması dolayısıyla, muhalefet partilerinin yanı sıra, iktidar partisi de elinde olmayan herhangi bir kenti, kenti kontrolü altına alabilmek için o kente ciddi yatırımlar yapacak.
Bu sayede…
Hem genel iktidar hem de yerel iktidardan hizmet alan kent daha fazla kalkınacak, daha nitelikli gelişecek ve insan onuruna yakışır bir yaşam alanı haline gelecek.
Ve tüm bunlar sayesinde…
Yurttaşlarımız da, insan onuruna yakışır bir kentte hayatlarını sürdürmenin hazzını yaşayacaklar.
Böylelikle…
Kaliteli ve çağdaş bir kent yaşamı sunulan halk daha mutlu olacak, daha akılcı düşünecek, daha fazla çalışacak, daha fazla üretecek ve hem yaşadığı şehre hem de ülkesine önemli bir katma değer sunmuş olacak.
 
*
 
Türkiye’de bu örneği verebileceğimiz önemli bir kent var:
Eskişehir!
 
*
 
Çok geriye gitmeyeceğim.
Bugünü değerlendireceğim…
*
 
Şu anda ülkenin iktidar partisi AK Parti.
Ancak Eskişehir Büyükşehir Belediyesi CHP’de.
Yani ana muhalefet partisinde.
 
*
 
Durum böyle olunca ne oluyor?
Belediye tarafından kente yapılan yatırımların yanı sıra AK Parti iktidarı, kenti seçimlerde kontrolü altına alabilmek adına ciddi yatırımlar gerçekleştiriyor.
Öyle ki vatandaşlara “AK Parti, belediyeciliği de iyi yapar” mesajının verilebilmesi amacıyla, belediyelerin yapması gereken hizmetleri dahi gerçekleştiriyor.
Şimdi…
Şehir Hastanesi, çevre yolu ve stadyum gibi projeler hükümetin yapması gereken projeler.
Ancak...
Dede Korkut Parkı, Millet Bahçesi, hat boyunun düzenlenmesi, otopark gibi projeler ise belediyelerin yapması gereken projeler.
Bu noktada AK Parti hükümeti, bildiğiniz üzere yukarıda saydığım projelerden ikisini bitirmiş durumda, diğer ikisine ise halihazırda devam ediyor.
Peki, bütün bunları niçin yapıyor?
Yukarıda da belirttiğim gibi, “AK Parti ülkeyi iyi yönetiyor, belediyeciliği de iyi yapar” mesajı verilmek isteniyor seçmene.


*
 
İşte bunu bilen Eskişehirli seçmenin keyfi yerinde.
Yerelde CHP’li Büyükşehir Belediyesinden memnun.
Genelde ise AK Parti hükümetinden.
Her ikisi de, Eskişehir daha yaşanılabilir bir kent olsun diye gayret gösteriyor.
Her ikisi de Eskişehir halkının daha mutlu olması için çabalıyor.
Ve bu durumu, Eskişehirli seçmen çok iyi biliyor.
O nedenle her seçimde, çok zekice bir iş yapıp şu tavrı ortaya koyuyor:
Genel seçimlerde AK Parti’yi birinci parti yapıp onore ediyor.
Yerel seçimlerde de CHP’yi birinci parti yaparak onore ediyor.
“Ne şiş yansın ne kebap, kente hizmet gelsin” anlayışıyla davranıyor.
Aslında Eskişehir halkı, örgütlü olarak, siyasetçileri abandone eden bir politik tavır ya da strateji ortaya koyuyor.
 
*
 
 
Bir de muhalefet partisi olan CHP’nin belediye başkanı Yılmaz Büyükerşen gibi bir isim olunca…
Eskişehirli seçmenin, yerel iktidarı, muhalefet partisine emanet etmesi çok daha kolaylaşıyor.
 
*
 
O nedenle…
Mart ayında yapılacak yerel seçimlerde Eskişehirli seçmen, Büyükşehir Belediyesini yine büyük olasılıkla CHP’ye teslim edecek.
Hele hele CHP’nin adayı Yılmaz Büyükerşen olursa -ki çok büyük bir ihtimalle aday olacak- ana muhalefet partisinin Büyükşehir Belediyesini kazanamaması, olağanüstü bir seçmen tavrı olacak.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Yalçın 27 Eylül 2018 05:46

Kivirmayin muhalefet severler rantcilar..... bu sefer Allah'ın izniyle garanti #the end off #Büyükerşen

3 8 Cevap Yaz
Nejat 26 Eylül 2018 23:25

80 Yaşında bu işi bıraksın artık...

3 8 Cevap Yaz
erhan 26 Eylül 2018 23:19

sn Anbar görüldüğü üzere yaptığın analiz doğru değil bu secimde hocanın işi çok ama çok zor

3 8 Cevap Yaz
Adil gündüz 26 Eylül 2018 23:18

Jason ismiyle yazan arkadaş yolu olmayan şehir çağdaş olurmu ?20 yılda bir tane alt geçit üst geçit kavşak düzenlemesi yapmayan belediyeyi gerçek adını yazarak mertçe savun.Ayrıca eskişehirdeki tranvayı tranvay zannetmeyin gerçek standart tranvayın ray aralığı 1.40 m. oysa bu 1m. İnsanların balık istifi taşındığı içi dar kampüs içi öğrenci tranvayını eskişehirden başka kullanan il varmı ?Ha birde halkın ünüversite demesiyle alay etmeniz varya işte düştüğünüz en büyük yanlış bu.Milleti hakir gördüğünüz sürece halk sizi sevmeyecek.Mektepli olmayı çağdaşlık sayan en büyük hatayı yapar ve bu milleti anlayamaz.

2 9 Cevap Yaz
Chp

Adil Bey, cevap vermenize bile gerek yok! Zira biz demokratız düşünce özgürlüğünü savunuyoruz diyen Chplilerin ve Erşencilerin bu seçimde yarası büyük!!! Karşıt görüşlere tahammülleri yok! Çok bayılıyorlarsa Erşen”i Ankara”dan aday yapsınlar, hocalarını da alıp gitsinler !!! Ayrıca çağdaşlığı da klavye delikanlılarından öğrenecek değiliz! Rantçılar tutuştu, nafile... Artık Belediye bütçelerini yiyip sonrada hükümet destek vermiyor diyemeyeceksiniz! Az kaldı gidiyorsunuz!

0 6
Ali 26 Eylül 2018 15:20

Dua edin siz BÜYÜKERŞENE, Size güzel bir şehir verdi ama insan nankör olunca.

18 8 Cevap Yaz
Meltem

Yaaa o kadar haklısınki gerçekten, altyapısı olmayan, sistemi oturmamış bir şehir sorun değil tabii. Aman heykelimiz olsun, rantçılar doysun! Neymis efendim Hoca partiler üstüymüs, hadi gidin ötede yapın kulislerinizi! Türkiye”de partiler üstü tek bir lider var o da başkanımız Recep Tayyip Erdoğan !!!

1 8
Fuat keskin 26 Eylül 2018 15:10

Senin fikrine katılmıyorum eğer iktidarda chp olsaydı eskişehir iki kat daha büyürdü tam avrupa kenti olurdu Köstek olunmasına rağmen şehrimizı örnek kent yaptı YİLMAZ hoca .Encümen toplantılarında herşeye karşı çıkıyorlar.Eğer AKP gelirse bu güzelliklerin hiçbiri kalmaz plaj falan hiç birşey göremeyiz. Şekerin arazileri ve parklar rant yerine döner.Çağdaş eskişehiri rüyamızda görürüz ozaman

25 13 Cevap Yaz
YAKUP

Neymiş engellenen soylermisiniz. Plaj engellenmiyor Heykel engellenmiyor Huzur işler engellenmiyor Nedense hep vatandaşın yararına olan işler engelleniyor Hep engellendik edebiyatı. Yıkmak kültürü akp de yoktur . Ayrıca plajda görmeyiverelim ne olacak ilk önce rahat ulaşım ve trafik sorunu olamayan bir şehir istiyoruz.

15 19
Chp

Fuat Bey, Chp şu anda iktidar olmadığına göre isterseniz ihtimalleri değil de mevcut olanı tartışalım! Yok hükümet engelledi, yok Hocanın eli kolu bağlı... Hadi ordan! Her Belediye”nin kendi bütçesi var, hocanız keseden az yeseydi, yandaşlarına ihale sağlayacağına makul şirketlerle anlaşsaydı yapsaydı!!! Kimi kandırıyorsunuz siz! İnsanlar gözünü açalı yaklaşık 20 yıl oldu!!!

1 7
Jason 26 Eylül 2018 14:58

Bütün Anadolu'yu gezmiş ve 20 yıldır Eskişehir'de yaşayan birisi olarak objektif tavrım şu; particilik ile belediyeciligi karıştırmayın. Büyükerşen'in hizmetlerini beğenmeyen taş olur taş.Tramvayin, parkların, sosyal tesislerin, porsuğun ıslahınin ,kültürel tesislerin şehire kattıklarını görmez misiniz?!!... Bu kadar yerli turist neye geliyor Eskişehir'e bir düşünün.. Odunpazarı belediyesi eski başkanı sn.Sakallı da çok başarılı ve çalışkandı.Hangi partiden olduklarını unutun,hizmete bakın. Evet trafik sorunu var, otopark sorunu var,vs sorunlar var ama 20 yılda Büyükerşen'in yaptıkları Eskişehir'e sınıf atlatmıştır. Bunu ancak üniversiteye ünüversite diyenler görmez, göremez...

23 14 Cevap Yaz
Ali

Şehir eskiden nasıldı pislik koku porsuk çayı şimdi herşey düzgün temiz bakımlı Avrupa da bile böyle şehir yok.allah yilmaz hocamıza uzun ömür versin gene seçilsin gebe hizmet etsin.şehir bu

6 0
Yigit 26 Eylül 2018 14:55

Eskisehir dahada guzel olurdu fakat akp hükümetinin engellemeleri ile ve yapilan yapilabilecek cok onemli projeleri durdurmak yaptirmamak icin cok yanlis islere imza atti bunlardan bir tanesi tranvay bu sehirler icin toplu tasima araci hemde cevreyi kirletmeden karbon salinimi vermeden dogal enerji ile daha yasanilir bir sehir oldu Eskisehir , cok buyuk engellemelere ragman tramvayi yapabildi belediye.Alpu ovasina termik santral yapimi Eskiséhirin sonu olur o kömürle calisan bacalar halk sagligini tehdit eder eger santral yapilirsa ,bunun kaniti Mugla Yatagan termik santrali gidip görun gelin ister iktidar partili olun isterseniz muhalefet partisinden mutlaka bu termik santrale karsi cikin termik dantral yerine boz daga ruzgar santrali ve zone panal denilen gunrs panelleri ile yasanabilir bir Eskisehir icin elektrik uretilebilir .

20 10 Cevap Yaz
yakup

Tramvayı kim engellemiş kim? Engellense plaj ve heykeller engellenir di. Ayrıca tarmvay nasıl engellendi anlatsanız ya. Şu anki yetkiyi kim verdi. 2 yıl önce modül eklemek içinde yetki verildi ama tramvaylara modül eklenmedi.

9 19
Lala 26 Eylül 2018 13:20

Evet arif bey aynı eskişehirde olduğu gibi şehirler kilitlenir , belediyeler şehirlerin önüne takoz olur ne hizmet yapar nede yaptırırlar.Kültür , sanat , festival lay lay lom'la günler geçer övünme böbürlenme dünya birincilikleri tavan yapar.MÜBAREK OLSUN. Selam ve dua ile....

8 15 Cevap Yaz
İlker

Dua ile ne demek? Görüşünüzu dua ile diye bitirmek nedir? Neye dua ettiniz sag salim görüşünüzu yazabilmeyemi?

7 2
Uyanık 26 Eylül 2018 12:51

Aklı sıra milleti uyutma çalışmalarına başladınız!!! Yok millet işini bilir yerelde şunu ulusalda şunu yapar.. Hizmet istiyoruz.. Trafik karmaşası ve tramvaylarda istiflenmek değil..

10 23 Cevap Yaz
erhan 26 Eylül 2018 11:54

sn Anbar yanlış tespitte bulunuyoruz buyykersene secim kazandıran gerçekte eskişehirde doğup büyüyen seçmen değil üç beş yıl okuyup sonrada çekip giden ünüversite öğrencileridir dış ilçelerdeki kenar mahallelerdeki oy dağılımlarına bakarsanız gerçekleri görürsünüz ünüversite öğrencisi kendi nemleketlerinde oy kullansınlar bakalım büyükerşen secim kazanabilecek mi

10 24 Cevap Yaz
galip

Tebrikler Erhan bey bir çok kez bu yorumu bende yapmışımdır. Hal böyle olunca gerçek eskişehirli ye hizmet zayıf. Daha çok öğrenciye ve turiste yönelik hizmetler ağır basıyor. Evet öğrenciler kendi memleketinde oy kullanmalı.

7 25
Derya

Erhan Bey, bende size katılıyorum. Hoca emekli olsun en iyisi, seçmeni olan öğrencilerle birlikte barlar sokağında bir sanat derneği kursunlar ya da heykel okulu:) kariyerine orda devam etmesi çok daha makul olur açıkçası :)

1 8
Istanbul 26 Eylül 2018 11:35

Yazarın da dediği gibi Bu son adaylığım deyip Helalleşme pahasına oy almak Beş yıl sonunda helâlleşmem devam ediyor deyip tekrar aday olmak gibi bir sey Sayın belediye başkanının yaptığı...

8 22 Cevap Yaz
Sibel

Son 10 yıldır helaleşiyor mübarek! Kalkıpta gidemedi, yok bu sefer öyle yama !!!

1 8
Chp 26 Eylül 2018 09:58

Şu Büyükerşen”i yağlayıp ballamaktan vazgeçin! Son 20 senede Ankara, İstanbul, İzmir nasıl gelişmiş, değişmiş bakın bakalım bir. Hocanın hangi projesi müthiş. Standart 2-3 tane şey yaptı, her Belediye”nin yaptığı gibi! Artık doyduk göz boyayan projelere! Sağlam projeler gelsin, heykel ve köprüyü her parti her belediye pekala yapar. Büyükerşen ve rantçıları için bu seçim çok çetin geçecek! Demedi demeyin!

18 33 Cevap Yaz
Mehmet Cemal BİRER

Gelişme dediğiniz betonlaşma herhalde..

14 8
Mahmut

Yok Mehmet bey Hamamyolu projesi gibi betonlaşmadan bahsetmiyor Köstebek yuvası olan yolların düzeltilmesinden Alternatif yollar üretilmesinden Ankara'ya gittiyseniz alt geçit üst geçit mevzusunu görmüşsünuzdur bunların yapılmasından bahsediyor 2008 yılında yapılan bir sazovayla yapılan heykellerle abartılı abartılı reklam yapmayı kesinde iş yapın iş diyor. Bu seçim de Erşenin kazanma ihtimali yok göreceksiniz kendi seçmeni bile oy atmayacak ersene.

7 21
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi