Prof.Dr. Alper Çabuk

Eskişehir Teknik Üniversitesi

Prof. Dr. Alper Çabuk yazdı

23 Temmuz 2018 09:27
A
a
Sütiş Eskişehir
Üniversite hayatına başlamak isteyen yüzbinlerce kişinin merakla beklediği YKS sonuçlarının açıklanması için artık çok az zaman kaldı. Bu süreçte  öğrencilerin gidebilecekleri üniversitelerin ve bölümlerin hangisi olabileceğini araştırmaları sürüyor. ÖSYM tarafından yurt genelinde uygulanan Yükseköğretim Kurumları Sınavının sonuçları ÖSYM'nin değerlendirmesinin ardından 31 Temmuz 2018 tarihinde erişime açılacak.  Sonuçlar, ÖSYM'nin AİS ekranı üzerinden görüntülenebilecek ve sonuçların açıklanmasının ardından tercihler, 07-14 Ağustos tarihlerinde yine AİS üzerinden alınacak. Üniversite adayları, puanlarını ve mezun oldukları okul türlerini göz önünde tutarak tercihlerini gerçekleştirecek.

Adaylar, sadece tercih yapabilecekleri tablolardan olmak koşuluyla girmek istedikleri yükseköğretim programlarını saptayacaklar, bu programların kodları ve adları ile bağlı oldukları üniversite ve fakülte/yüksekokul adlarını tercih sırasına göre yazacaklar. 
Tam da bu noktada özellikle Eskişehir’i tercih edecek adaylara Eskişehir Teknik Üniversitesini tercih etmelerini tavsiye ediyorum. Zira her ne kadar taslak kılavuzda yeni programlar gibi gözükse de, Eskişehir Teknik Üniversitesinin tüm bölümleri çok deneyimli öğretim elemanları, çok iyi bir altyapısı, çok güzel kampüsleri ve öğrenciler için çok fazla sosyal imkanı ve hayatı içeriyor. Bölümlerin önemli bölümü ulusal olarak akredite olmuş programlar. Örneğin benim dekan olarak görev yaptığım Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, 2011 yılında Anadolu Üniversitesine bağlı olarak kurulmuş olsa da, Fakülteyi oluşturan bölümler 30 yılı aşan bir deneyime sahip. Bu deneyimli ekiple akademik faaliyetlerini sürdüren Anadolu Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, artık 18.05.2018 tarihinde yayımlanan kanunla ESKİŞEHİR TEKNİK ÜNİVERSİTESİ olarak otuz yıldan daha fazla deneyime sahip ve Türkiye’nin ilk akredite Mimarlık Bölümü olan Mimarlık Bölümü, yaklaşık yirmi yıllık deneyimlere sahip daha önce Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesindeki İç Mimarlık Bölümü ile daha önce Endüstriyel Sanatlar Yüksekokulu bünyesindeki Endüstriyel Tasarım ve Moda Tasarımı Bölümleri eğitime devam etmektedir. Henüz oluşum aşamasında bulunan Şehir ve Bölge Planlama, Peyzaj Mimarlığı ve Yat Tasarımı Bölümleri'nde de yakın gelecekte eğitim-öğretime başlanması planlanmaktadır. Fakültenin öğretim programları, tüm bölümlerinde isteğe bağlı olmak üzere İngilizce hazırlık ve 4 yıllık lisans eğitimini kapsamaktadır. Fakültenin Mimarlık Bölümü ve İç Mimarlık Bölümleri, Eskişehir Teknik Üniversitesi İki Eylül Kampüsünde, Moda Tasarımı ve Endüstriyel Tasarım Bölümleri ise Eskişehir Teknik Üniversitesi Yunus Emre Kampüsündeki mevcut yerinde eğitimini sürdürmektedir.

Uygulamalı eğitimi ve üniversitesi sanayi ve sektör işbirliğini ön plana çıkarmayı hedefleyen tasarım stüdyoları, endüstriyel alanlarda ve dünya standartlarında kabul gören programlarla desteklenen bilgisayar laboratuvarları ve atölyeleriyle Mimarlık ve Tasarım Fakültesi; evrensel düşünce ve değerlere sahip, yaratıcı, yenilikçi ürünler ve mekânlar tasarlarken niteliği ve doğayı göz ardı etmeyen, estetik duyarlılıkları gelişmiş, bilgisayar ve enformasyon teknolojilerini tasarım süreçlerine uygulayabilen, meslek sorumluluklarına ve özgüvene sahip, çağdaş, profesyonel ilişki geliştirebilen, disiplinler arası uygulamaya açık, yaratıcılığı bilgi, çağdaş teknolojiler ve estetik ile destekleyen, tasarlayan ve üreten bireyler yetiştirme amacı taşımaktadır. Fakülte ayrıca tasarım, geliştirme ve üretim bilgisinin açık erişime sunulması ve sektörle ve dünya çapında farklı kurumlarla işbirliği imkanı sunan FabLab, yani Fabrikasyon Laboratuvarına sahip ülkemizdeki sayılı eğitim kurumlarından biridir. İlki Massachusetts Institute of Technology (MIT) dahilinde yapılandırılmış olan bu laboratuvar, ileri teknolojilere dayalı sayısal üretim teknikleri ve ekipmanlarıyla desteklenmiş atölyelerde dünya çapında pek çok FabLab ve sektörle işbirliği imkanı sunmaktadır.

Fakültenin tüm bölümleri, Avrupa Birliği, Araştırma Fonu ve çeşitli sanayi kuruluşları ve kamu kuruluşları tarafından desteklenen çok sayıda araştırma ve geliştirme projesi yürütmekte, sektörle iş birliğini güçlendirici çalışmalar yapmakta, öğrencilerin yurt dışı staj olanaklarından ve ERASMUS ile FARABİ değişim programlarından maksimum düzeyde yararlanmasını sağlayacak çalışmalar yürütmekte, kent ve kentiyle temas yüzeyini artırmak amacıyla kentin önemli uğrak yerlerinden biri olan bir Alışveriş ve Yaşam Merkezi içinde bir Sanat ve Tasarım Galerisi işletilmekte ve son yıllarda ülkemizde alanda yapılmış bir çok ulusal-uluslararası etkinliğe göre daha zengin ve nitelikli bir içerikle Eskişehir’i ve Eskişehirliyi, akademisyenleri ve öğrencileri alanın saygın isimleriyle bir araya getirme fırsatı yaratacak mesleki ve bilimsel etkinlikler düzenlemektedir. 

Fakültenin Anadolu Üniversitesinden Eskişehir Teknik Üniversitesine bağlanması ile ilgili olarak Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı olarak şunları ifade etmek istiyorum: 
‘’Anadolu Üniversitesine bağlı olarak hizmet verdiğimiz dönemde hedefimiz Eskişehir Teknik Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesini dünyada ilk 150 Mimarlık ve Tasarım Okulu içine sokmaktı ve bu kapsamda bunun ancak kent ve kentliyle, sektörle, diğer paydaşlarla daha fazla işbirliği içinde sağlanabilmesi mümkündü. Bu yüzden Fakültemiz bünyesinde oluşturulan FabLab ve sayısal üretim laboratuarları ayrıca Eskişehir’in en yoğun kullanılan alışveriş ve yaşam merkezlerinden birinde açtığımız Sanat ve Tasarım Galerisi sektörle, diğer tasarım kurum ve kuruluşları ve bu kurum ve kuruluşlardaki akademisyen ve meslektaşlarla, kent, kentli ve yaşamla temas yüzeyimizi artırmamıza, Fakültede yapılan çalışmalar konusunda kentin ve kentlinin, sektörün, ulusal ve uluslararası paydaşlarların ve meslektaşların beğenisini almaya ve işbirliği imkanı sağlamasına, sektörün, paydaşların, kent ve kentlinin beklentilerini anlayarak çalışmaların nasıl şekillendirmesi gerektiği konusunda fikir elde etmemize vesile teşkil etmiştir. Ayrıca bu hedefe ulaşmak için, bilimsel çalışmaların da artırması gerektiğinden bu maksatla Fakülte bu yıl içinde altı tane uluslararası etkinliğe ya kucak açtık ya da organizasyonu içinde yer aldık. Böylece hem akademik çalışmalarımızı bilim dünyasıyla paylaşma hem de bilim dünyasının çalışmalarını daha yakından takip etme ve farklı kurumlardaki bilim insanlarıyla işbirliği imkanlarını artırma fırsatı yakalanmıştır. Eskişehir Teknik Üniversitesi dahilinde hizmet vermeye başlayan Fakültemizin hedefi bakidir. Dünyanın önde gelen ilk 150 Mimarlık ve Tasarım Fakültesi içinde yer almak. Ancak işimiz başlangıçta biraz daha zor, daha çok çalışmamız lazım. Bu zorluk bizi hedefe ulaşma konusunda daha fazla motive ediyor, zira bir tasarımcı için çözüm ne kadar zorsa, çözüm de o kadar muhteşem olur. Bugüne kadar Anadolu Üniversitesi bünyesinde gerçekleştirdiğimiz çalışmalara bağlı sahip olduğumuz insan kaynağı, deneyim ve altyapı bu hedefe ulaşmamız konusunda işimizi kolaylaştırıyor. Bizim tasarımcılar olarak bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz muhteşem çözümleri üretmeye devam etmemiz gerekiyor. Efsaneleri insanlar yaratır ve biz Anadolu Üniversitesinde gerçek olmuş bir efsanenin bireyleri olarak kendimizi geliştirdik. Bugüne kadar ilmini milletine vakfeden Anadolu Üniversitesinin bireyleri olarak kendimizi geliştirmiş olan bizler, Anadolu Üniversitesinden bize geçen genlerimizde yer alan efsaneler yaratma becerilerimizle Eskişehir Teknik Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesini ilmini dünyaya vakfeden bir kurum haline getirmeyi hedefliyoruz. Eskişehirimizin 2019 yılında Türk Dünyası Eğitim Başkenti olması bu konuda bize oldukça önemli fırsatlar sunacaktır. Eskişehir Teknik Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi olarak hep birlikte yeni efsaneler yaratma inancımız tamdır’’.

Açık söylemek gerekirse, doğal olarak pek çok üniversiteyle işbirliği içinde olan ve bu kurumların altyapısını çok iyi bilen bir öğretim üyesi ve bilim insanı olarak söylüyorum. 

‘’Eskişehir Teknik Üniversiteli olmak gerçek bir ayrıcalıktır’’.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi