Eskişehir’e yerli ve milli uygulama!

Eskişehir’de bir ilke imza atıldı ve ‘beton yol’ uygulaması başladı

28 Aralık 2018 08:05
A
a
Sütiş Eskişehir
Döviz arttı.Dolayısıyla yurtdışından gelen asfalt kaplama malzemesi bir hayli pahalandı. Bu noktada Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (ESOB) Başkanı Nadir Küpeli’nin getirdiği ‘beton yol’ önerisini kabul ederek, Eskişehir’de bir ilke imza attı ve ‘beton yol’ uygulamasını başlattı.
*
Tamamen yerli ve milli kaynakların kullanıldığı, dışa bağımlılığı büyük ölçüde ortadan kaldıracak olan ve yol yapım maliyetini bir hayli düşürecek beton yol fikrinin nasıl ortaya çıktığını merak ettim. Merakımı gidermek için de EOSB Başkanı Nadir Küpeli’yle görüştüm.
*
Bakın Küpeli, beton yol sürecini nasıl anlattı. Okuyalım…

ÜLKEMİZDE KALKER ÇOK 
“Biz İnönü’de bir çimento fabrikası kurduk. Tabi gide gele yollarda bozulma meydana geldi. Bu anlamda daha sağlam ve daha ucuz bir yol formülü üzerinde çalıştık. Yolların ıslahını nasıl yapabiliriz diye düşündük. Çalışmalarımız sonucunda en mantıklı yöntemin ‘beton yol’ olduğu kanaatine vardık. Çünkü bu yol, tamamen yerli ve milli kaynaklarla gerçekleştirilebiliyor. Zira çimentonun hammaddesi kalker ve bu maddenin, ülkemizin dağlarında bol miktarda bulunduğunu söyleyebilirim. 

DENEME BAŞARIYLA SONUÇLANDI 
Durum böyle olunca konuyu Büyükşehir Belediyesi’ne açtık ve Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi Başkanı Soner Özkan ile konunun üzerinde konuştuk. Çünkü biz bunu tek başımıza yapamazdık; zira gerekli yol ekipmanı belediyede mevcut. Bununla beraber fikrimizi Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’e açmaya karar verdik. Büyükerşen olumlu karşıladığını söyleyerek, ‘bir deneme yapalım’ dedi. Hazırlıklarımızı tamamladık ve İnönü’de deneme yapmaya karar verdik. Denemeye, görüşlerini bildirmek üzere Çimento Müstahsilleri Birliği Başkanı ile Hazır Beton Birliği yöneticileri de katıldı. Nihayetinde deneme yapıldı ve C-30 betonu kullanıldı. İlk denememiz başarılı oldu. 

KISA SÜREDE HAZIR 
Şimdi şu noktayı bir kez daha vurgulamak istiyorum. Yolların ıslahı konusunda kullandığımız bu yöntemde, tamamen yerli ve milli kaynaklar kullanılıyor. Dolayısıyla asfalt yoldan çok daha ucuza mal edilebiliyor. Daha anlaşılır bir ifadeyle örneklemem gerekirse; mesela asfaltın tonu 200 TL ise, betonun tonu aşağı yukarı 100 TL’ye geliyor. Bu yolun başka bir özelliği de, kullanıma çok kısa sürede hazır olması. Özellikle yaz aylarında iki gün gibi kısa bir sürede, yol trafiğe açılabilecek.’’
*
Beton yol fikrinin nasıl ortaya çıktığını ve uygulandığını ortaya koyduk. Fikir babası Nadir Küpeli, fikri değerlendirip uygulayan ise Yılmaz Büyükerşen. Bu uygulamanın Büyükerşen tarafından kent genelinde yaygınlaştırılmasıyla beraber, belediye önemli ölçüde tasarruf edecek, dışa bağımlılık bir hayli azalacak, yerli ve milli kaynaklara yönelme hususunda ciddi bir örnek teşkil edecek.
*
Tüm bunlardan hareketle şunları söyleyebilirim ki:

Bu uygulama, kentlilik bilincini ortaya koyuyor. 
Bu uygulama, sanayi-belediye iletişimine iyi bir örnek oluyor. 
Bu uygulama, uzlaşı ve iş birliği sonucunda neler kazanılacağına ilişkin ipucu veriyor. 
Bu uygulama, belediyelerle iş birliği yapmaktan kaçan kişi ve kurumların yüzünü kızartıyor.
 

İYİ Parti’nin tabanı Erman Gölet diyor


İYİ Parti İl Başkanı Ramis Tunca’yı ES TV’de yayınlanan Vaziyet’e konuk olarak aldık. Önemli ölçüde İYİ Parti-CHP ittifakını masaya yatırdığımız programda, Tunca’nın bazı ifadeleri dikkatimi çekti. Haydi, o ifadelere göz atalım…
*
Ramis Tunca, programın bir bölümünde CHP’lilerin İYİ Parti’yle görüşmediğini öne sürerek serzenişte bulundu. Şöyle ki:

İLETİŞİM SORUNU 
“Ben Sayın Hoca’mla irtibat kurmak için çaba sarf ettim. Benimle ne il başkanı, ne sayın belediye başkanlarımız, ne de CHP’nin kıymetli milletvekilleri herhangi bir temas kurmadı. Sadece bizim milletvekilimiz Arslan Kabukçuoğlu’yla yanılmıyorsam Yılmaz Büyükerşen’in bir teması olmuş ama pek kayda değer karşılıklı uzlaşı pozisyonu olmadığı için anladığım kadarıyla bu işler genel merkezlere yansımış. Keşke şu ortamın hiç yaşanmaması için, güç birliğine karar verildiyse, biraz daha burada birbirimizle konuşmamız lazımdı. Güç birliği kararı alınmışsa genel merkezler tarafından, biz teşkilat disiplinine uyarız. Ancak bir denge olması lazım, denge olması için birbirimizi anlamamız lazım, anlamak için de konuşmak lazım. 

BÜYÜKERŞEN’DEN DAVET BEKLİYOR 
Hoca’ma yakın olan insanlarla telefon görüşmeleri yaptım. Aktardıklarımın Hoca’ma gittiğini düşünüyorum. Aslında bakın… Ben Yılmaz Hoca’mdan ve CHP İl Başkanı 
Abdülkadir Adar’dan davet bekliyorum. Eskişehir’in büyük partisi CHP çünkü. Bu ittifakın ve güç birliğinin temelinde yine CHP var, görünen o.”
*
Tabi kulislerde, İYİ Parti ile Erman Gölet yoğun olarak dilendiriliyor. Peki, Tunca, bu noktada ne söyledi? Şunu:

İYİ PARTİ TABANI ERMAN GÖLET DİYOR 
“Erman Gölet’le ilgili şu anda herhangi bir gelişme yok. Ama ben, İYİ Parti’den aday olsun isterim. Büyük bir zevkle aday olmasını isterim. Erman Bey saygın bir insan. Partimiz içerisinde sürekli konuşulan da bir isim. Partimizin tabanı Erman Bey’i talep ediyor hatta.
 

Zeki Ünal uyardı


Geçtiğimiz hafta CHP İl Başkanlığı tarafından; eski il-ilçe başkanlarının, eski milletvekillerinin ve mevcut meclis üyelerinin katılımıyla, yerel seçimlerde izlenmesi gereken yola ilişkin “görüş alışverişi toplantısı” gerçekleştirildi. 
*
Toplantıda dile getirilen bazı konulara ilişkin bilgi sahibi oldum. Şimdi, o konuları maddeler halinde paylaşıyorum. Okuyalım…

CHP Genel Merkezinin, “isteyen il-ilçe örgütleri meclis üyelerini fermuar sistemine dayanarak eğilim yoklaması yöntemiyle belirleyebilir” şeklinde aldığı karara, hiçbir katılımcı karşı çıkmadı. 
CHP İl Başkanı Abdülkadir Adar, “belediye başkanları parti kongrelerine müdahale edemez” şeklindeki görüşünü bir kez daha vurguladı. 
CHP İl eski Başkanı Sinan Özkar, Adar’ın aksine, belediye başkanlarının parti kongrelerine karışabileceğini savundu. 
CHP eski Milletvekili Zeki Ünal, partide ciddi bir küskünlük olduğunu, kamplaşma yaşandığını, bu durumun seçimden önce yıkıcı bir handikap olduğunu ve sorumluların bu küskünlüğü ve kamplaşmayı derhal bitirmesi gerektiğini ifade etti.
 

Eskişehirspor birleştirir


Geçtiğimiz günlerde Eskişehirspor için WhatsApp kampanyası düzenlendi. Kampanyaya katılan birçok isim vardı. Kısa sürede 200 bin lira toplandı. Özellikle Yılmaz Büyükerşen, Kazım Kurt, Ahmet Ataç, Burhan Sakallı, Hasan Kalın ve Osman Yüksel’in de söz konusu kampanyaya destek vermesi şunu gösterdi: Eskişehirspor ortak değerimiz ve fikri, inancı ne olursa olsun bu kentte yaşayan her yurttaşımız, Eskişehirspor etrafında birleşiyor.


 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Sami 1 Ocak 2019 00:21

Günaydın beton yol uygulamasını diğer şehirler 15-20 yıldır kullanıyor. Gelelim hoca akp den aday olsa faslı. Hoca akp den aday olmaz çünkü orada hocanın benimsediği belediyecilk anlayışı yok. Tırnaklarınla kazımak var. Yemez.

0 0 Cevap Yaz
ilçeli vatandaş 30 Aralık 2018 01:43

iki üç ay önce inönü ilçesinde asvaltlanan yollarda yer yer çukurlar oluşmuş daha kışın başındayız iki üç aylık asvalt neçabuk bozulmaya başladı

0 1 Cevap Yaz
tuncay 29 Aralık 2018 00:21

varsayalım büyükerşen akp den aday olmuş olsa olumsuz yorum yazanlar aynı yorumları yaparmı yoksa överlermi?

1 3 Cevap Yaz
THE GUARDIAN 28 Aralık 2018 16:17

GEÇEN YAZ GAZİ YAKUP SATAR CADDESİNE ATILAN ASFALT 6 AY GEÇMEDEN TEKRAR KAZILDI. YAZABİLİRMİSİN.

5 2 Cevap Yaz
Eses

Belediyenin yeni atmış olup da kazılan yolu belediye ye deyil de gitte elektrik dağıtım şirketine bi sor

2 3
İbrahim 28 Aralık 2018 10:56

Sanki uzaya mekik gönderiliyor .

4 2 Cevap Yaz
erhan 28 Aralık 2018 10:53

Gunaydin

1 3 Cevap Yaz
Bilal 28 Aralık 2018 10:14

Beton yol 1 yıl önce hamamyolunda uygulandı .

4 3 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi