Eskişehir ‘uçak mühendisleri’ yetiştirecek!

Eskişehir’in havacılık şehri olduğunu ifade etmeme gerek yok herhalde. Hem eğitim, hem üretim, hem de milli savunma anlamında üstün yetenekleri olan bir havacılık merkeziyiz.

10 Ocak 2020 08:51
A
a
Sütiş Eskişehir
Eskişehir’in havacılık şehri olduğunu ifade etmeme gerek yok herhalde.
Hem eğitim, hem üretim, hem de milli savunma anlamında üstün yetenekleri olan bir havacılık merkeziyiz.
 
*
 
Milli savunma anlamında…
1’inci Ana Jet Üs Komutanlığı Eskişehir’de.
1’inci Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı Eskişehir’de.
 
*
 
Eğitim anlamında…
Eskişehir Teknik Üniversitesi bünyesinde Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi var.
Yine Eskişehir Teknik Üniversitesinin yönettiği Hasan Polatkan Havalimanı mevcut.
 
*
 
Üretim ve teknoloji anlamında…
TEI burada.
TUŞAŞ burada.
ALP Havacılık burada.
SAVRONİK burada.
SARP Havacılık burada.
AYD Havacılık burada.
AYCAN Havacılık burada.
COŞKUNÖZ Havacılık burada.
AKBEY Havacılık burada.
ALFA Havacılık burada.
CAN Havacılık burada.
DERİN Havacılık burada.
ENMAK Havacılık burada.
ESTEK Havacılık burada.
FSK Havacılık burada.
ROTAFİLO Havacılık burada.
TURBOMAK Havacılık burada.
 
*
 
Tüm bunlara bakıldığı zaman, Eskişehir, her yönden Türk havacılığına ciddi katkılar veren bir şehir.
 
*
 
Peki, yeter mi?
Yetmez!
 
*
 
Yetmediğini ve Eskişehir’in ülkemiz havacılığına daha büyük katkı vermesi gerektiğini düşünen bir isim var.
Kim o isim?
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak!
Bu anlamda ne yaptı biliyor musunuz?
Temel hazırlıkları bitirerek ‘Uçak Mühendisliği Bölümü’ kurulması için Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) başvuru yaptı.
Bununla beraber 31 Aralık 2019’da toplanan YÖK Yürütme Kurulu, ESOGÜ Mühendislik-Mimarlık Fakültesi bünyesinde ‘Uçak Mühendisliği Bölümü’ kurulması talebini kabul etti.
Anlayacağınız artık, ESOGÜ’de, uçak mühendisleri yetişecek ve bilimsel çalışmalar yapılacak.
 
*
 
Konuya ilişkin ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak’la görüştüm ve detaylı bilgi aldım.
Hava Kuvvetleri Komutanlığının da ‘Uçak Mühendisliği Bölümü’nün alt yapı çalışmalarına destek vereceğini açıklayan Şenocak, şu ifadeleri kullandı:
 
ORGENERAL TALİMAT VERDİ
“Yurtdışında görev yapan alanında uzman bilim insanlarını üniversitemize kazandıracağız. Ve bu hocalarımız, hem teori üreten hem de uygulama yapan insanlar. Laboratuvar dahil altyapı hazırlanınca öğrenci alımı başlayacak. Özellikle Altyapı için Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz’le görüşme yaptık. Tüm imkanları seferber edeceğini söyledi ve çalışmaların başlaması için hemen talimat verdi. Şöyle de bir karar verdik. Öğrenci alımı başlayana kadar hocalarımız boş durmasın diye İngilizce ders kitabı hazırlayacaklar. Bunun yanı sıra uçak firmalarıyla da iletişim halindeyiz, öğrencilerimize burs imkanı da sağlamak istiyoruz.”
 
*
 
 ‘Uçak Mühendisliği Bölümü’nden gelecekteki beklentilerinin ne olduğuna ilişkin de konuşan Rektör Şenocak, şunları söyledi:
 
BAŞARILI ÖĞRENCİLER ESKİŞEHİR’İ TERCİH EDECEK
“TUSAŞ tarafından geliştirilen insanlı ve insansız platformlarda, hızla uçak mühendisi yetiştirmek ana amacımız. Eskişehir havacılıkta ilklerin şehri. Dolayısıyla uçak mühendisliği eğitimi potansiyeli çok yüksek. Bu potansiyel, ülkemizin en yüksek dilimindeki öğrencileri Eskişehir’e çekecektir. Bölüm, başta ‘Eskişehir Havacılık Kümelenmesi’ firmaları olmakla birlikte tüm havacılık ve savunma sanayi sektörüne hizmet veren mezunlar yetiştiren ve mezunlarının üst düzey İngilizce bildiği bir bölüm olacak. Üniversitemiz, aslında çok uzun yıllar boyunca farklı mühendislik çatıları altında bu eğitimi veriyordu. Ama artık mezunlarımız, ‘uçak mühendisi’ olarak bu eğitimi alacaklar.
 
ÜNİVERSİTENİN BAŞARI SIRALAMASI YÜKSELECEK
“Tabii söz konusu bölümle birlikte, Eskişehir havacılık kümelenmesinde yer alan firmalarımıza nitelikli işgücü de sağlayacağız. Üniversite-sanayi işbirliğini arttıracağız. Yeni araştırma konularına odaklanabileceğiz. Disiplinler arası çalışmaları arttıracağız. Üniversitemizin ulusal ve uluslararası başarı sıralamasını arttıracağız. Başta üniversitemiz olmak üzere, konu ile ilgili yüksek lisans programlarına öğrenci yetiştireceğiz. Yine proje ve yayın sayısını arttırarak Web of Science (Bilim Ağı) gibi yayın indekslerindeki başarımızı arttıracağız.”
 
*
 
Kemal Şenocak’ın ‘Uçak Mühendisliği Bölümü’ ile ilgili ifadelerini okudunuz. Özelde Eskişehir için, genelde ise ülkemiz için heyecan verici bir gelişme olduğunu söyleyebilirim.
Dahası, şehrimiz, havacılık anlamında ciddi bir adım daha attı ve bunun öncüsü ESOGÜ oldu.
 
*
 
Yazımı bitirirken şuna da vurgu yapmak istiyorum: Türkiye, bir gün, yerli ve milli uçak üretimine karar verirse, bunun merkezi Eskişehir olmalıdır. Özellikle ‘Uçak Mühendisliği Bölümü’nün kurulmasıyla, Eskişehir’in şansı daha da artmıştır ve yerli-milli uçağın Eskişehir’de üretilip üretilmemesi hususunda hiçbir mazeret kabul edilmeyecektir.
 
----------
 
NOT: Söz konusu bölümden mezun olan öğrenciler, başta belirttiğim Eskişehir firmaları dışında ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN ve FNSS gibi havacılık firmalarında çalışma şansı da yakalayarak ülkesine hizmet edecek.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Hoca 10 Ocak 2020 16:43

"Öğrenci alımı başlayana kadar hocalarımız boş durmasın diye" ne demek? Bu nasıl bir ifade?

3 2 Cevap Yaz
hee 10 Ocak 2020 10:39

ya battık bittik mahvolduk sen de kalkmışsın un var yağ var şeker var diyorsun hee valla helva daha basılmadan ağzımız sulandı

4 3 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi