Endişe yok, sorun çözüldü, paralar yatacak!

Eskişehir Ticaret Borsası (ETB), uzun yıllardır, üniversite öğrencilerine burs veriyormuş! Bu güzel hareketi, daha yeni öğrendim.

17 Aralık 2020 09:31
A
a
Sütiş Eskişehir
Eskişehir Ticaret Borsası (ETB), uzun yıllardır, üniversite öğrencilerine burs veriyormuş!
 
*
 
Bu güzel hareketi, daha yeni öğrendim.
 
*
 
Peki, nasıl öğrendim?
Üzülerek öğrendiğimi ifade etmek zorundayım!
Şöyle ki…
Pazartesi gününden bu yana, burs alan öğrenciler ile bazı veliler bana ulaşıyorlar ve şu serzenişte bulunuyorlar: Ticaret Borsası bursumuzu kesti!
 
*
 
Dediğim gibi, üzüldüm.
Ayrıca şaşırdım.
Çünkü her ne kadar uzaktan öğretime geçilse de, öğrencilerin ihtiyaçları bitmedi.
Uzaktan eğitim için ne gerekiyor?
Bilgisayar ve internet.
Dolayısıyla bilgisayarı olmayan öğrenciler ikinci el bilgisayar alıp işlerini görüyorlar, interneti olmayanlar da asgari düzeyde ödemesi olan kampanyalarla internet hizmeti satın alıyorlar.
Dolayısıyla, her ne kadar fiili olarak okula gitmeseler de, uzaktan öğretim masrafından kaçamıyorlar.
 
*
 
Eh, böyle bir ortamda, ETB tarafından verilen bursun ‘öğrenciler ile ailelerin anlatımıyla’ kesilmesi, doğru bir yaklaşım olarak düşünülemez.
 
*
 
Bu noktada, konunun tüm taraflarını dinlemek ve meseleyi objektif olarak aktarabilmek amacıyla ETB Başkanı Ömer Zeydan’la görüştüm.
 
*
 
Direkt olarak şu soruyu sordum: Üniversitelilere verdiğiniz bursları kestiniz mi?
 
*
 
Başkan Zeydan bursların kesilmediğine ve Covid-19 salgını nedeniyle ertelendiğine vurgu yaptı.
 
*
 
Bir de müjde verdi!
 
*
 
İşte, Zeydan’ın o ifadeleri:
 
VALİ DE GELSE TORPİL YOK
“Bizim, üniversite öğrencilerimize verdiğimiz burs konusunda belli kriterlerimiz var. Genellikle Eskişehir’de okuyor olmalı, ekonomik durumu dezavantajlı olmalı ve başarılı olmalı. Aynı zamanda şehir dışında okuyan öğrencilerimize de burs imkanı sağlıyoruz. Orada da kriterlerimiz şunlar: Eskişehirli olmalı, ekonomik yönden dezavantajlı olmalı ve başarılı olmalı. Ve bakın, bizim bir ‘burs tespit komisyonu’muz var. Gelen talepler bu komisyonda değerlendirilir ve yönetim kuruluna sunulur. Yönetim kurulu da son değerlendirmeyi yapar ve hak edene burs imkanı sağlanır. Daha da önemlisi, bizim burslarımızda asla torpil dönmez. Vali de gelse ve ‘şu kişiye burs verin’ dese, eğer kriterlere uymuyorsa, valiye bile ‘hayır olmaz’ diyebiliyoruz.
 
BURS VERMEK İÇİN PANDEMİNİN BİTMESİNİ BEKLEYECEKLERDİ
Şimdi 80 kişiye burs veriyoruz. Ama biliyorsunuz ki üniversitelerimiz Covid-19 salgını yüzünden uzaktan öğretim veriyor. Bu nedenle, sadece içinde bulunduğumuz duruma mahsus olarak burs bedellerini henüz ödemedik, erteledik. Birikmişleriyle beraber, yani burs alan öğrenciyi herhangi hak kaybına uğratmadan, Ocak ayından itibaren, eğer üniversitede eğitim öğretim yapma kararı alınırsa, yani durumlar normale dönerse, bursları toplu olarak ödemeye başlayacağız. En azından böyle düşünüyorduk.
 
BURSLAR TOPLU ÖDENECEK
Ama öğrenciler ve aileleri sizi arayıp zor durumda olduklarını söylemişler. Bu da gösteriyor ki, bursa olan ihtiyaç oldukça yüksek. Açıkçası bu durumdan etkilendim ve üzüldüm. Öğrencilerimiz ve ailelerimizden gelen serzenişi ya da eleştiriyi ETB’nin başkanı olarak üzerime aldım. Öğrencimiz ve ailelerimiz rahat olsunlar. Okullar açılmazsa dahi, ilk burs döneminde, geçmişten gelen birikmiş burslar toplu bir biçimde ödenecek. Ve yine her ay düzenli bir halde burslar yatmaya başlayacak. Söz veriyorum, öğrencilerimizin ve ailelerimizin içi rahat olsun.”    
 
*
 
Ömer Zeydan’ın açıklaması bu şekilde.
Söz konusu açıklama üzerine, burs hakkı kazanmış olan öğrenciler ile aileleri, artık rahat bir nefes alabilirler.
Çünkü salgın gerekçesiyle ödenmeyen ve süreç içerisinde biriken burslar toplu olarak verilecek; dahası, bahsi geçen burslar, salgın devam etse dahi, eskisi gibi düzenli bir şekilde tıkır tıkır yatırılacak.
 
*
 
Yazımın sonuna yaklaşırken, Zeydan’ın verdiği bir bilgiyi daha siz değerli okurlarımıza paylaşmak isterim.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile ETB ortak bir işe imza atmışlar.
Nedir o iş?
Hani, uzaktan öğretim başlayınca öğrencilerin bilgisayar, internet, televizyon ve tablete ihtiyacı oldu ya…
Hah, işte bu iki kurum, imkanları dahilinde, o ihtiyaçlardan biri olan tablet ihtiyacını karşılamak amacıyla düğmeye basmışlar.
TOBB bu işin önderliğini yaparak gerekli yazışmalarla beraber tabletleri ithal etmiş, ETB ise söz konusu tabletlerin maliyetini karşılamış.
Milli Eğitim Bakanlığı ile de gerekli görüşmeler yapılmış ve süreç içerisinde, edinilen tabletler, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Eskişehir’de okuyan öğrencilere dağıtılacakmış.
 
*
 
Takdir edilmesi gereken bir uygulama olduğu söylenebilir.
Ancak yeter mi, bütün ihtiyaçlar karşılanabilir mi?
Elbette bu imkansız.
Ancak el birliği yaparsak, gücü olan tüm kurumlar imkanları doğrultusunda eğitim seferberliğine katkıda bulunursa, bilgisayar, tablet, televizyon ve internet sorununu asgari düzeye indirebiliriz.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi