Dürüst ve sorumluluk sahibi olmak bazen işe yaramıyor…

Tufan Çakır yazdı

8 Nisan 2017 09:30
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Biliyorsunuz genel sağlık sigortası diye bir sigorta getirilmişti. Bu sigorta ile liseden mezun olan gençlerin 20 yaşına, üniversiteden mezun olan gençlerin ise 25 yaşına kadar olan sağlık giderleri sigorta kapsamına alınmış idi. Bu yaşlardan sonrada ailenin gelir testi sonucuna göre de her yıl devlet tarafından belirlenen miktarlarda, prim ödemeleriyle kişiler karşı karşıya kalıyordu. Bu yıl da; belirlenen miktar 71, 213 ve 426 lira olmak üzere kademeli prim sistemi getirilmişti. Bu konuda da primlerin toplanmasında, primlerin belirlenmesinde de pek çok sorunlarla karşılaşılmış, borçlanmalar ortaya çıkmış, aflar getirilmişti. Lafı fazla uzatmayalım. Uygulaması çok zor olan, kişileri daha işe sokmadan borçlandıran bu sistem işlemediğinden, birtakım düzenlemelere gidildi. İsterseniz bu düzenlemeler hakkında biraz bilgi verelim. Sonra da bu konuyu bir başka açıdan yorumlayalım.
Adana SGK İl Müdürlüğü'nde  konuşan, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Daire Başkanı Uğur Ünalan "1 Nisan'da yürürlüğe giren tekli pirim sistemimiz oldu. Yaklaşık 6.3 milyon borçlumuzu ilgilendiren bu düzenlemeyle daha önce 3 basamaklı olan bu sistemimiz tek basamağa dönüştürüldü. Daha önce herhangi bir sosyal güvencesi olmayan vatandaşlarımız gelir durumlarına göre; 71, 213 ve 426 lira kademeli prim sistemi ödüyordu. Artık yeni yasayla birlikte hepsi 53.33 TL ödeyecek. Eski adıyla SSK'lı yeni adıyla 4/A sigortalılarımız gibi, üniversite, özel hastane yani devlet hastanesi değil tüm hastanelerden faydalanacak. Eski borçlara da 53.33 lira üzerinden ödeme kolaylığı getiriyoruz. Bununla birlikte gecikme zammı ve alacaklardan vazgeçiyoruz. Bunu da 1 yıl içinde taksitlendirme veya peşin ödeme imkanı veriyoruz" diye açıklama yaptı.
Yani daha evvel gelir testi ile 426 TL aylık prim ödemesi çıkan 25 yaşını geçmiş bir üniversite mezunu; 1 Nisan’dan sonra 53,33 TL ödeyecek. Bu tüm gelir testi ile 71 TL, 213 TL, 426 TL ödeyecek olanların da, ödemeleri 53,33 TL’ye düşürülecek. Eğer geliri hiç yoksa bu prim de ödenmeyerek Genel Sağlık Sigortası’ndan yararlandırılacak.
Sonuç olarak geç kalınmış bir düzenleme, 2008 yılında çıkarılan, 2012’de uygulanmaya başlanan bu uygulamaya o zamanlarda da yaptığımız eleştirilerde, uygulamasının çok zor olacağını, böyle bir uygulamanın pek çok mağduru ortaya çıkaracağını her yerde söylemiştik. Sonraki yıllarda da bu konularda pek çok revize işlemleri yapıldı.
Bu konuda da sayın Ünalan bazı açıklamalarda bulundu, "2016-2017 genel sağlık sigortası sisteminin revize yılları oldu. Yaklaşık 1 yıl içinde birçok yeniliğe imza attık. Liseden mezun olan gençlerin 20 yaşına, üniversiteden mezun olan gençlerin ise 25 yaşına kadar olan mezun oldukları tarihten itibaren 2 yıl süreyle prim borçlarına bakılmaksızın sağlık hizmetlerinden faydalandırma sağladık. 25 yaşına kadar olan gençlerin tüm genel sağlık sigortası prim borçlarını affettik. Bu kapsamda 5.5 milyon kişinin 4 milyon 751 bin TL borcu silindi. 15 Temmuz hain darbe girişiminde 663 şehidimize malul ve gazimizin genel sağlık sigortası kapsamında tahakkuk eden 1.2 milyon TL prim borcu da silinmiş oldu. Yapılan değişikliklerle nüfusumuzun yüzde 99.5'i sosyal güvenceye kavuşmuş hale getirdik."
Bu olumlu açıklamalardan sonra genel sağlık sigortasının daha iyi işleyeceğinden hiç şüphemiz yoktur. Ancak bu zamana kadar primlerini yüksek miktardan ödeyen, hiçbir prim ödemesini geciktirmeyen, tüm sorumluluklarını zamanında yerine getiren benim dürüst, sorumlu vatandaşımın mağduriyeti ne olacaktır. Yani 2012’den bu yana gelir testi yaptıran ve prim borçlarını her ay düzenli yatıran vatandaşım fazladan yatırdığı prim tutarlarını geri alacak mıdır? Vatandaş iyi niyetinin kurbanı oluyor, devlete güveni sarsılıyor. Çünkü belki de hiç sağlık hizmetinden yararlanmadığı halde o ücreti ödeyen insanlar vardır. Bu nedenle ödemiş olanlara faizsiz bile olsa ödediği primlerin iade edilmesi gerekiyor diye düşünüyorum. Borcunu ödemeyenlerin borçları silinirken, bu sorumlu, dürüst vatandaşlarımızın da ödediği yüksek primlerin geri ödenmesi gerekir. Bu konuda da yetkililerin acilen bir karar almaları büyük bir haksızlığı ortadan kaldıracaktır.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Maliyees 8 Nisan 2017 11:02

GSS primi 426 tl cıkan vatandaş bunu yıllarca ödedi ve bu primler emekliliğine sayılmadı ve şuda var ki isteğe bağlı sigorta primi o dönem 322tl şuan ise 490 tl GSS primi ödeyenler dürüstlüpün kurbanı olmuş oldu.

0 7 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi