Dünyanın en sağlam malzemesini ürettik

Serkan Açıkgöz yazdı

28 Ocak 2018 09:28
A
a
Sütiş Eskişehir
Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden Doç. Dr. Özgür Demircan, nano ve kompozit malzemeyi birleştirerek dünyanın en sağlam malzemesini üretti. Edindiği deneyimlerle metale göre yüzde 50 daha dayanıklı ve beşte bir daha hafif malzeme üreten Demircan, "Termoplastik Kompozit Malzeme Projesi" ile Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı Zirvesi'nde birincilik ödülü de kazandı. Otomobil, uçak, uzay ve birçok alanda kullanılabilir olan malzeme, diğer metal malzemelere göre daha hafif ve daha dayanıklı olma özelliğini taşıyor. Otomobil, tren ve uçak gibi araçlarda kaporta ve çeşitli aksamlarda kullanılabilir olan malzeme, hafif olması dolayısıyla araçların yakıttan tasarruf etmesini sağlıyor.


25 Milyon Dolarlık Youtube hesabını kapattı

Dünya medya devi CNN 25 milyon dolar karşılığında satın aldığı YouTube hesabını kapatma kararı aldı. YouTube, gençlerin para kazanma aracı olurken bu durum milyonlarca doların kazanıldığı yeni bir mesleğin doğmasına da neden oluyor. Seyahat önerilerinden, oyun ve cihaz testlerine haberden komediye kadar on binlerce kanala ev sahipliği yapan YouTube kendi ünlülerini de yaratmayı başardı. ABD'li medya devi CNN, Casey Neistat tarafından kurulan video-haber platformu Beme’yi geçtiğimiz yıl 25 milyon dolar karşılığında satın almıştı. Ancak CNN'nin bu yatırımı beklediği sonucu vermedi. CNN söz konusu YouTube kanalını kapatma kararı aldı. 


Star Wars gerçek oldu

Star Wars’un unutulmaz karakterlerinden R2-D2'nin Prenses Leia'ya aktardığı holografik görüntüler gerçek oldu. Amerika Birleşik Devletleri’nde Brigham Young Üniversitesi bilim insanları yüksek çözünürlüklü, üç boyutlu hareketli görüntüleri havadaki partiküllere yansıtmayı başardı. 


İnsanı klonlamaya çok yaklaştık

1996'da İskoçya'da dünyaya gelen klon koyun Dolly'den sonra ilk defa bir primat klonlandı. Çin'de klonlanan iki makak maymunu, insan klonlamaya giden yolda önemli bir aşamayı temsil edebilir. Uzun kuyruklu makak tipi iki maymun, Zhong Zhong ve Hua Hua birkaç hafta önce Çin'deki bir laboratuvarda dünyaya geldi. Bilim insanları, genetik olarak özdeş maymunların insan hastalıklarının araştırılmasında işe yarayabileceği görüşünde. Çin Bilimler Akademisi Sinirbilim Enstitüsü'nden Qiang Sun, klon maymunların kanser ve bağışıklık sistemi bozuklukları gibi genetik tabanlı hastalıkların araştırılmasında bir model olarak kullanılabileceğini düşünüyor


Kasiyersiz ilk süpermarket açıldı

Dünyanın ilk kasiyersiz süper marketi hizmete açıldı. Amazon Go bünyesinde bir yıldır personel tarafından test edilen sistem bugün herkese açık hale geliyor. İnsansız sistem tavana monte edilen kameralarla her bir müşteriyi takip ediyor. Müşteriler mağazaya girmeden önce akıllı telefonundaki uygulamayı girişteki sisteme okuttuktan sonra raflardaki sensörler müşterinin seçtiği ürünleri belirliyor ve listeye ekliyor. Ürünü yerine geri koyduğunda ise söz konusu ürün alışveriş sepetinden siliniyor. Alışverişini tamamlayanlar kasadaki fiş sürecini es geçerek mağazadan ayrıldıktan sonra satın aldıkları ürünler kredi kartlarına faturalandırılıyor.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi