Dolandırıcıların silahı ilamsız icra

Tufan Çakır yazdı

8 Temmuz 2017 09:18
A
a
Sütiş Eskişehir
Son yıllarda, aylarda ve günlerde pek çok dolandırıcılık yöntemleri ile karşılaşıyoruz. Bilhassa iletişimdeki gelişmeler; İnternet üzerinden, cep telefonları ile sosyal ağlar, bankamatikler ve kredi kartları üzerinden pek çok dolandırıcılık olaylarını ortaya çıkarıyor. Hatta bazen bu tür olaylarla da bizzat karşılaşıyoruz. Diyoruz ki lütfen daha dikkatli olalım. Uyanık olalım. Dolandırıcıların oyunlarına gelmeyelim.
Bu hafta bu dolandırıcılık olaylarında başımıza gelebilecek, hatta belki bazılarının başına gelmiş ilamsız icra takipleri hakkında bilgi vereceğim. İsmi önemli değil bir arkadaşımıza hiç borcu yokken. Hiç tanımadığı bir kişinin gönderdiği bir kâğıt geliyor. Hem de icradan, kağıt üzerinde 4. İcra diyor. Resmi bir kâğıt sonuçta ve icrayı gönderen kişiyi tanımıyor. Ayrıca o kişiye de borcu yok. Bu nedenle önemsemiyor. Kağıdı yırtıp atıyor. Aradan 7 gün geçiyor. İtiraz hakkınızı kullanmadığınız için o borcu ödemek zorunda kalıyorsunuz. Dolandırıcıların bu yolla birçok kişiyi dolandırdıkları sonucu çıkıyor. Hatta birçok kişi ilamsız icra dolayısıyla korkup itiraz bile etmeden ödeme yoluna gidiyorlar.
Yani bu durumda borcun sizin olmadığını düşünüyorsanız. İcra kâğıdındaki borçlu olduğunuz kişiyi tanımıyorsanız. 7 gün içinde itiraz ediniz. Eğer itiraz etmezseniz. O borcu ödemek zorunda kalıyorsunuz. Dolandırıcılar bu yolla yani ilamsız icra takibi yoluyla binlerce kişiye icra takibi başlatarak haksız kazanç elde ediyorlar.
Bir başka olayda; ilamsız icra kağıtları muhtara bırakılıyor. Muhtara bırakıldığı anda 7 günlük itiraz süresi başlıyor. Şimdi muhtarlık eski muhtarlık mı? Yani herkesin tanıyan, “Ali Bey, gel sana kâğıt geldi” diyen muhtarlar mı var artık. Kimse kimseyi tanımıyor.” Şimdi tebligat kanuna aykırı, ama bazen de postacılar gerçekten evde bulamadıkları için icra kâğıdını muhatara bırakıyor. Tabi bu arada itiraz süresi geçtiği için sizin hiç haberiniz olmadan, dolandırıcı haklı oluyor ve icra ile alıyor. Birde sesli imza aldık diyenler oluyor. Birisi arayıp tüketiciye, “sesli imza attınız” diyor.. Eğer tereddüt eder, korktuğunuzu belli ederseniz. Sizin peşinizi bırakmıyorlar. Sizin korktuğunuzu düşünüyorlar, daha fazla üstünüze gelip sizi rahatsız ediyorlar.
Kısaca bizim kanunlarımız. Herhangi bir kişi sizin borcunuz olmamasına rağmen size ilamsız icra gönderebiliyor. Siz 7 gün içinde itiraz etmezseniz. İcra takibi yapılan meblağı ödemek zorunda kalıyorsunuz.
Maalesef kanunlarımızda buna çanak tutuyor. Kanundaki, bu açığı iyi bilen dolandırıcılar. Bu açığı kullanarak. Bizleri rahat bir şekilde dolandırıyor.
Biz vatandaş olarak daha uyanık olmamız ve bu türlü olaylar karşısında  korkmayarak, tüketici derneklerine, avukatlara, güvenlik güçlerine başvurarak haklarımızı aramamız gerekiyor. Acilen hükümetimizin de ilamsız icra takiplerini düzenlemesi gerekiyor.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Tufan Çakır 15 Temmuz 2017 08:54

Araştırmanızı tavsiye ederim..

0 1 Cevap Yaz
adil 8 Temmuz 2017 20:34

borcum yoksa nasıl bana icra takibi başlar, bu ne saçmalık.

1 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi