Devlet menfaatlerine aykırı politika yapmak…

Ne denebilir ki? Devlet menfaatlerine aykırı politika yapmak, böyle kabul edilemez sonuçlar doğursa gerek…

9 Kasım 2018 08:48
A
a
Sütiş Eskişehir
Odunpazarı Belediyesi tarafından 2016 yılında Türkmentokat Mahallesinde güneş enerji santrali kurmak amacıyla düğmeye basıldı.
Kısa sürede gerekli olan resmi girişimler yapıldı ve ilgili kurumlardan izinler alındı. Sonunda, söz konusu projenin, Büyükşehir Belediye Meclisince bir bölü beş binlik planlara işlenmesi kaldı.

*

Ancak…
Büyükşehir Belediye Meclisinde çoğunlukta olan AK Parti’li meclis üyeleri, güneş enerji santralinin kurulmasına ilişkin işi, yaklaşık yedi ay boyunca komisyonda bekletti.

*

CHP grubu baktı ki söz konusu iş meclis gündemine getirilmiyor ve getirilmeyeceğe benziyor, son çareyi denedi…
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, güneş enerji santralinin bir bölü beş binlik planlara işletilmesine dönük işi, resen meclis gündemine taşıdı. Ancak söz konusu madde, AK Parti grubunun oylarıyla, tatmin edici bir gerekçe gösterilmeksizin reddedildi!

*

Bunun üzerine Odunpazarı Belediyesi, Büyükşehir Belediye Meclisinin söz konusu kararına karşı dava açtı. Davanın sonucu, Odunpazarı Belediyesinin lehine oldu. AK Parti meclis gurubu tarafından verilen ret kararı, Eskişehir 2. İdare Mahkemesince hukuka aykırı olarak değerlendirildi.

*

Kararın gerekçesini ise kısa ve net ifadelerle şöyle özetlemek istiyorum: “Bir bölü beş bin ölçekli Nazım İmar Planı talebinin herhangi bir bilimsel ve teknik gerekçe gösterilmeksizin reddedilmesinin, planlamanın eşitlik ilkesine uygun olmadığı sonucuna varıldı; dava konusu işlemin iptaline karar verildi.”

*

Peki, şimdi ne olacak? Odunpazarı Belediyesi’nin güneş enerji santraline ilişkin talebi, otuz gün içerisinde meclis gündemine getirilip, uygulanmak zorunda. Yani, Büyükşehir Belediye Meclisinin önümüzdeki ilk meclis toplantısında, söz konusu talebin gündeme getirilmesi gerekiyor.

*

Muhtemelen gündeme getirilecektir. Ancak mahkeme kararı dikkate alınıp direkt olarak oylamaya geçilecek ve kabul edilecek mi bilemiyoruz. AK Parti gurubu söz konusu talebi, görüşülmek üzere tekrar ilgili komisyona havale edebilir. Fakat böyle bir tavır, kamuoyu tarafından olumlu karşılanmayacaktır. Zira mahkeme kararına rağmen işi komisyona götürmek, orada yine bekletme çabası içerisine girmek, ne akla ne mantığa ne vicdana ne de hukuk devleti inancına uyar.

*

Bu noktada…
AK Parti grubunun yapması gereken, söz konusu talebi ilk meclis toplantısında gündeme getirip; talebin, mahkeme kararına uygun bir biçimde sonuçlandırılmasını sağlamaktır. Çünkü hukuk devletinde, yargı kararlarına uymak, en önemli görevlerden biridir. AK Parti grubu da, mutlaka hukuk devletine yakışan bir tavır sergileyecektir.

*

Öte yandan…
AK Parti grubunun, kamu yararı gözetilerek gerçekleştirilecek bir projeyi önce bekletmesi, sonrasında tatmin edici bir gerekçe göstermeksizin reddetmesi, kabul edilir değil. Zira bile ve isteye aşağı yukarı iki yıl geciktirilen proje için…
Gerekli işlemler tamamlanmıştı. Bütün izinler alınmıştı. Yer hazırdı. Kaynak bulunmuştu.

*

Ya şimdi?
O günün koşullarında daha az maliyetle yapılabilecek proje, Türkiye’nin ekonomik dar boğazda olduğu bu günlerde çok daha maliyetli olacak. O günün koşullarında bulunan kaynak, bügün yine bulunabilecek mi, bu konu bir muamma.
Ve…
Belki de en önemlisi, zaman kaybı.

*

Tüm bunlar ne demek oluyor? Devlet hazinesinin zarar etmesi demek oluyor.

*

Ne denebilir ki? Devlet menfaatlerine aykırı politika yapmak, böyle kabul edilemez sonuçlar doğursa gerek…
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Eses 9 Kasım 2018 16:59

Maliyet, Ges lerde kullanılan malzemelerin çoğu dövize endeksli. Dolar bazında ucuzlaması bizim işimizi görmez. O zaman kabul edilse dolar ne kadardı, şimdi ne kadar?

1 1 Cevap Yaz
maliyet 9 Kasım 2018 11:38

güneş santral maliyetleri 2 yıl içinde 3 te bir oranında azalmış. işin iyi tarafı bu da

4 1 Cevap Yaz
Davut 9 Kasım 2018 10:17

gereksiz harcamaların hesabını kim verecek

5 4 Cevap Yaz
Mustafa

Bu AKP meclis üyelerinin daha çok verecek hesabı var

3 6
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi