Ahmet Ataç 15 02 2024

Devlet Demiryolları’nın açıklaması ‘garanti’ niteliğindedir!

Osmanlı Devleti tarihinde önemli yeri bulunan... Cumhuriyet’in kuruluşuna şahitlik etmiş…

12 Ağustos 2020 09:13
A
a
Sütiş Eskişehir
Osmanlı Devleti tarihinde önemli yeri bulunan...
Cumhuriyet’in kuruluşuna şahitlik etmiş…
Ve dahi, ulusal kurtuluş mücadelemizde tartışmasız katkısı olan…
Karakurt’u üreten…
Devrim’i var eden…
Bir milli kuruluş, TÜLOMSAŞ!
 
*
 
Bilerek ve isteyerek aktif hale getirilmedi.
Özetle; emperyalistler ve içimizdeki hainler olarak nitelendirdiğimiz uşakları tarafından, üretmesi engellendi.
Tüm baskılara rağmen ürettikleri, öldürüldü!
Devrim’in öldürüldüğü gibi…
 
*
 
Nihayetinde…
TÜLOMSAŞ’ın genel müdürlüğü de ortadan kaldırıldı.
Ankara’da tabelası dahi olmayan bir şirkete bağlandı.
TÜLOMSAŞ, basit bir şube haline geldi anlayacağınız.
 
*
 
Ve TÜLOMSAŞ’la ilgili, nur topu gibi bir gündem maddemiz daha oldu!
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, TCDD’nin, TÜLOMSAŞ tesisleri, tarihi Gar binası ve demiryolları lojmanlarının da yer aldığı 123 hektarlık araziyi Büyükşehir, Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyelerinin bilgisi dahi olmadan imara açma kararı aldığını iddia etti. İddiasının devamında ise söz konusu alanın yağmalanacağını, alana gökdelenler ve AVM’ler dikileceğini öne sürdü. Bununla beraber konuyu meclis gündemine taşıyarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na soru önergesi yöneltti.
 
*
 
CHP’li Çakırözer’in bu çıkışıyla beraber ortalık karıştı!
Peki, iddia doğru muydu?
Şöyle cevap verebilirim: Bir kısmı doğru, bir kısmı doğru değil.
Niye mi?
Anlatayım…
 
*
 
Devlet Demiryolları İşletmesi 2. Bölge Müdürlüğü tarafından, Çakırözer’in iddialarına karşılık ‘etkili bir savunma’ ve ‘düzeltme’ geldi!
 
Yapılan düzeltmede;
 
  • 28 Ocak 2014’te Büyükşehir Belediyesi ile TCDD arasında bir protokol yapıldığı, protokol kapsamında Eskişehir Gar Havzasının da bulunduğu alanın ‘bir bölü bin’ ölçekli uygulama imar planının Büyükşehir Belediye Başkanlığınca yapılmasına karar verildiği ancak belediyenin planı yapmadığı vurgulanmış.
 
  • Gar sahasının ve demiryolu kapalı kesitinin aydınlatma, elektrik-güç ihtiyacı ve havalandırma gibi güvenlik sistemleri için elzem teknik binaların yapımına başlanıldığı ancak Tepebaşı Belediyesince inşaatların mühürlendiği, gerekçe olarak da ‘bir bölü bin’ ölçekli imar planlarının bulunmamasının gösterildiği ifade edilmiş.
 
  • Yine Tepebaşı Belediyesi tarafından ‘bir bölü bin’ ölçekli uygulama imar planının yaptırılmasının talep edildiği, söz konusu ihale ile Eskişehir Gar sahasında bulunan 1 milyon 234 bin 373 metrekare yüzölçümlü 980 ada 17 parsel numaralı sahanın ‘bir bölü bin’ ölçekli uygulama imar planının yaptırılarak yaşanılan aksaklıkların giderilmesinin hedeflendiği söylenmiş.
 
*
 
Devlet Demiryolları İşletmesi 2. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan düzeltmenin devamında, söz konusu alanın ‘kamu hizmeti için kullanılacak alan’ olarak kalacağının altı çizilmiş ve şu eklenmiş: “Ülkemizde uzun bir aradan sonra büyük yatırımların yapıldığı demiryolu sektöründe yıllardır hizmet veren TÜLOMSAŞ, bugünden sonra da demiryolu sektörü için daha büyük hizmetler verecektir.”
 
*
 
Tüm bu aktarılanlardan anlaşılacağı gibi…
 
  • Evet, Utku Çakırözer’in dediği gibi, söz konusu alana bir imar planı yaptırmak üzere ihaleye çıkılacağı doğru.
 
  • Ancak belediyelerin bu işten habersiz olduğu doğru değil.
 
  • Devlet Demiryolları İşletmesi 2. Bölge Müdürlüğünün açıklamasına göre, Büyükşehir Belediyesi yetkiyi almasına rağmen, 2014’ten beri ‘bir bölü bin’ ölçekli uygulama imar planını yapmamış.
 
  • Tepebaşı Belediyesi de, bahsi geçen alanda yapılan iş ve işlemlere ruhsat verebilmek için ‘bir bölü bin’ ölçekli imar planı yapılmasını talep etmiş.
 
  • Büyükşehir Belediyesi planı yapmayınca, Tepebaşı Belediyesi de iş ve işlemlerin ruhsatlandırılabilmesi için imar planı talep edince, Devlet Demiryolları kendi göbeğini kendi kesmek istemiş ve imar planı yaptırmak için ihaleye çıkma kararı almış.
 
*
 
Yazımın sonuna yaklaşırken şunu ifade etmek istiyorum…
Devlet Demiryolları İşletmesi 2. Bölge Müdürlüğünün yaptığı bu açıklama, ‘garanti’ niteliğinde bir açıklamadır.
Çünkü açıklamada, imar planı yapılacak ‘devasa alanın’ kamu hizmetleri için kullanılacağı vurgulanmış, hiçbir biçimde ranta kurban edilmeyeceğinin altı çizilmiş.
Umarım bu açıklamanın aksine bir eylemde bulunulmaz.
Eskişehir’de yaşayan yurttaşlar olarak, konunun yakından takipçisi olacağımızı şimdiden beyan etmek isterim.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
kadir demir 15 Ağustos 2020 16:18

yapılan doğru tamamen destekliyorum.4000 çalışanıyla üretime hiçbir katkısı olmayan bir kuruluşun pasivize edilmesi yerinde bir karar. halkın sırtındaki kambur. bu ülkeye üretim gerekmiyor. bar, kafe açıköğretim yeter. atatürkçü atatürkçü yaşar gideriz.

1 0 Cevap Yaz
furemen 12 Ağustos 2020 11:37

Gazetecilik budur.Böyle haberleri ve takibini bekliyoruz.

0 1 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi