Prof.Dr. Alper Çabuk

COVID19 mu, iklim değişiklikleri mi?

Son dönemde dünya Bill Gates hakkında daha çok konuşur oldu. Sanırım bunda Bill Gates’in bir sebeple daha görünür olma isteği var

1 Mart 2021 09:07
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi

Son dönemde dünya Bill Gates hakkında daha çok konuşur oldu. Sanırım bunda Bill Gates’in bir sebeple daha görünür olma isteği var. Bill Gates, hepinizin bildiği gibi, dünya tarihinde kişisel bilgisayarların gelişimi sürecinde kurduğu Microsoft firmasının yaptıklarıyla adını ölümsüzleştirmiş, Amerikalı bir iş adamı, yazar, yatırımcı, girişimci, yazılımcı ve hayırsever.  Hayır işlerine daha çok zaman ayırmak istediği için Microsoft'un başkanlığından Mart 2020'de istifa etti. Ağustos 2019’a kadar 110 milyar dolar net değer ile dünyanın en zengin insanıydı. Bu tarihten sonra, dünyanın en zengin kişisi olma ünvanını kaybetti, ama üniversite yaşamını yarıda bırakmış olmasına karşın, Gates 20.yüzyılın sonlarının ve 21.yüzyılın başlarının en başarılı şirket yöneticilerinden biri oldu. 

Koronavirüs salgınından birkaç yıl önce pandemi uyarısı yaptığı için komplo teoricilerin hedef gösterdiği Bill Gates, Covid-19 salgını sonrası hayatın bahar aylarında, en azından ABD'de normale dönebileceği tahmininde bulundu. Eşi Melinda Gates ile kurduğu vakıfla koronavirüsle mücadele çalışmalarına yüklü bağışlarda bulunan Bill Gates, aşı çalışmalarının ışığında ABD'de hayatın hızlıca değişip, bahar mevsiminde normale dönme yoluna girilebileceğini söyledi.  Koronavirüsle ilgili böyle iyimser bir tablo çizen Bill Gates, küresel iklim değişiklikleri konusunda bu kadar iyimser değil.  Geçtiğimiz haftalardaki yazılarımdan birinde de belirttiğim gibi Bill Gates, son dönemde iklim değişiklikleriyle ilgili de önemli açıklamalar yapıyor. İklim Felaketi Nasıl Önlenir" başlıklı bir kitap yayınlayan Bill Gates, Şubat ayı ortalarında BBC'nin sorularını yanıtladı. Gates, BBC’ye yaptığı açıklamalarda Covid-19 salgınından kurtulmanın, iklim değişikliğine kıyasla çok daha kolay olduğunu savunurken, iklim değişikliğini çözmenin insanlığın başardığı en muhteşem şey olacağını vurguladı. Gates BBC’ye yaptığı açıklamalarda şunları söyledi:

"Pandemi sona erecek. Çünkü inanılmaz aşılar bulundu. Şimdi bu aşıları yaygınlaştırmaya ve yeni varyantlara uyarlama çalışıyoruz. İklim değişikliğine kıyasla bu çok daha kolay. Maalesef, iklim değişikliği bu yüzyılın sonunda, her yıl beş kat daha fazla ölüme neden olacak. Fiziki ekonominin tümünde yenilikçiliğe ihtiyacımız var. Çelik fabrikalarını, çimento fabrikalarını, elektriği ve ulaşımı değiştirmemiz gerekiyor. (Karbon emisyonu olarak) sıfıra ulaşmayı başarırsak, bu insanlığın şimdiye kadar başardığı en muhteşem şey olacak. Fiziki ekonominin tarihine bakınca, gelecek 30 yılda başaracağımız dönüşümlere benzer bir geçişi sağlayamadık. Bunun emsali yok."

Açıklamasında ayrıca Bill Gates, bu konuyla ilgili hükümetlerin bir AR-GE bütçesi ayrılması gerektiğine de vurgu yaparak, çözüm önerisini, "Bunu gerçekleştirmemiz için bir dizi yeniliğe ihtiyacımız var. Hükümetlerin görevine bakarsak, bir AR-GE bütçesi oluşturmaları gerekiyor” şeklinde açıklıyor.

Yine Şubat ayı içinde bu kez Euronews’in sorularını yanıtlayan Bill Gates,  "Aşı uygulaması zengin ve fakir, daha zengin ülkeler ile daha fakir ülkeler arasındaki farklılıkları vurguladı. İklim değişikliği muhtemelen aynı şeyi yapacak, değil mi?" sorusuna şu şekilde yanıt veriyor “Kesinlikle. Bu kadar meşgul olmamın nedeni, Gates Vakfı'nın fakir ülkelerde sağlığa ve oradaki çiftçilere yardım etmeye yönelik yaptığı çalışmaların yıllar geçtikçe tersine dönmesi. Bu yüksek sıcaklıklar, çiftçilerin o kadar fazla büyüyemeyecekleri ve mahsullerinin tükeneceği anlamına geliyor, bu da yetersiz beslenme, göç ve iklim nedeniyle tam bir istikrarsızlığa yol açacak."

Pandemi nedeniyle zor günlerden geçiyoruz biliyorum. Pandemi önümüzdeki yıllarda bitecek ama pandeminin çok ağır izleri kalacak. Yine de şundan emin olmanızı istiyorum. Küresel iklim değişikliklerinin yaptığı tahribatın yanında, pandeminin etkileri solda sıfır kalacak.
 

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi