Çinliler bunu da yaptı!

Serkan Açıkgöz yazdı

1 Ekim 2017 09:30
A
a
Sütiş Eskişehir
Merhaba kıymetli okurlarım. Bu hafta sizler için derlediğim teknolojik gelişmeler arasında en çok önemsediğim konuyla başlamak istiyorum makaleme. Çinli bilim insanları, embriyoyu ameliyat ederek, Akdeniz anemisi hastalığını düzeltmeyi başardı. İnsan embriyosu üzerinde uyguladıkları bir tedavi yöntemiyle Çinli bilim insanları, DNA'da Akdeniz anemisi hastalığına neden olan yapısal mutasyonu düzeltmeyi başardı. Çin'de Sun Yat-sen Üniversitesi'ndeki bilim insanları, genetik yapımızın temelini oluşturan DNA'daki 3 milyon baz çiftinin birinde bulunan hatayı düzeltmeyi başardı. Çalışma bilim dünyasında bu yöntemle kalıtsal hastalıkların tedavi edilebileceği anlamına da geliyor. Deneyde laboratuvarda üretilen embriyolar kullanıldı. Akdeniz anemisi taşıyan bir hastadan alınan dokular, klonlama ile üretilen embriyolara yerleştirildi. Araştırmacılardan Junjiu Huang, BBC'ye yaptığı açıklamada Temel düzenleme tekniği ile insan embriyosundaki genetik bir hastalığı iyileştirmenin uygulanabilirliğini kanıtlayan ilk grup biz olduk. dedi. Huang, çalışmanın Akdeniz anemisi hastalarını iyileştirmekte, bu ve bunun gibi kalıtsal hastalıkların bebekler dünyaya gelmeden düzeltilmesinde yeni yollar açacağını belirtti.
 
Apple'ın başı büyük dertte
Apple markası bugünlerde giderek artmaya başlayan iPhone 8 Plus'ın bükülme sorunlarıyla uğraşırken şimdi de telefonun patlama olayları patlak verdi. Apple’ın yeni telefonu iPhone 8 serisi yurt dışındaki birçok ülkede 22 Eylül tarihinde satışa sunuldu. Tayvan’dan gelen bir iddiaya göre iPhone 8 Plus şarj olurken patladı. İlk raporlara göre ufak bir yazılım düzeltmesi dışında iPhone 8 ikilisinin başka büyük bir problemi yok gibi gözüküyor. Tayvan medyasından bir habere göre Taichung şehrinde yaşayan Wu isimli bir kadın, 23 Eylül günü satın aldığı altın renkli 64 GB iPhone 8 Plus modelinin şarj olurken patladığını iddia etti. Kadın, iPhone 8 Plus'ı şarj ederken orijinal şarj cihazını kullandığını söyledi. Raporlar ise mobil cihazın şarjdayken yalnızca 3 dakika içinde patladığını iddia ediyor. Görüntüler, patlamanın ardından panelin kasadan ayırıldığını gösteriyor. Bakalım Akıllı telefon devi iPhone bu sorunların altından nasıl kalkacak!
 
‘İcat Çıkarana’ ödeme yapılacak
Çalıştığı kurumda buluş yapanlara, buluştan elde edilen kazanca göre asgari ücret baz alınarak hesaplanacak miktarda ödeme yapılacakmış. Yeterli mi derseniz bence yeterli değil. Buluşu yapan kişinin adı o buluşa verilmeli. Ayrıca kazanınca ödeme yapılması yerine buluşu yaptığı için ödül mahiyetinde telif ödemesi yapılmalı. Peki nedir bu buluş yapana ödeme yapılacak konusu. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından hazırlanan, "Çalışan Buluşlarına, Yükseköğretim Kurumlarında Gerçekleştirilen Buluşlara ve Kamu Destekli Projelerde Ortaya Çıkan Buluşlara Dair Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, çalışan kişi bir hizmet buluşu yaptığında, bu buluşunu yazılı olarak ve geciktirmeden işverene bildirecek. İşveren de söz konusu buluşu kaydedecek. Bildirimde bulunmayan çalışan, işveren aleyhine doğan zararlardan sorumlu olacak. İşverene bildirimde bulunmadan patent başvurusu yapılması halinde, başvuru sahibine karşı dava açılabilecek. Bence bu bile ülkemiz için güzel bir gelişme.
 
Sony'e soruşturma!
Bu haftaki makalemde bu konuya değinmezsem olmazdı. Rekabet Kurumu yaptığı açıklamada Sony Eurasia Pazarlama A.Ş. hakkında soruşturma başlattığını duyurdu. Rekabet Kurumu'nun internet sayfası üzerinden yapılan açıklamada, Sony Eurasia Pazarlama A.Ş. hakkında rekabet kanunu ihlal edip etmediğinin tespitine yönelik soruşturma başlattığını duyurdu.
Açıklama şu şekilde: Sony Eurasia Pazarlama A.Ş.’nin, bayilerinin sattığı ürünlerin yeniden satış fiyatını belirleyerek 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal ettiği iddiasını içeren başvuru üzerine yürütülen ön araştırma, Rekabet Kurulunca karara bağlandı. Ön araştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri 07.09.2017 tarihli toplantısında müzakere eden Rekabet Kurulu, bulguları ciddi ve yeterli bularak, 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal edip etmediğinin tespitine yönelik olarak, Sony Eurasia Pazarlama A.Ş. hakkında soruşturma açılmasına, karar verdi.  Sony Eurasia Pazarlama A.Ş. için ilerleyen günlerde para cezası uygulanabilir.
 
NASA'nın zaman makinesi rötar yaptı
Dün NASA'dan yapılan açıklamada yeni uzay teleskobunun fırlatılacağı tarihin ertelendiği bilgisine yer verildi. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Hubble Uzay Teleskobu'nun yerini almak üzere geliştirdiği ve sahip olduğu gelişmiş kızılötesi merceklerle yıldızların geçmişteki hallerini gözlemleyebilecek olan James Webb Uzay Teleskobu’nda sona yaklaşıldı. Yıldızlardan yayılan ışık, ışık hızıyla ilerliyor. Bu yüzden yıldızlara bakarken aslında geçmişe bakıyoruz. Bu yüzden bilim dünyasında "zaman makinesi" olarak da adlandırılan teleskopun yapımı geçtiğimiz aylarda tamamlanmıştı. Ancak dün NASA'dan yapılan açıklamada yeni uzay teleskobunun fırlatılacağı tarihin ertelendiği bilgisine yer verildi.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi