CHP’lilerin bir kısmı kazandı

Cihan Yıldırım yazdı

28 Haziran 2018 09:30
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Seçim sonuçlarını değerlendirirken “Yüzde 6,5 oy ve bir vekil kaybeden CHP bu seçimin kaybedeni” demiştik. Şöyle bir dipnot düşmeliydim o yazıya... CHP bütün olarak kaybetmedi. Nasıl mı? Bazı CHP’liler kazandı... “Yıllardır görmezden gelinen, listenin hatalı olduğunu düşünen, örgüte önem verin” diyen CHP’liler kazandı sayılır. Verdikleri mesaj yerine ulaştı. Yerel seçim öncesi önemli bir mesajdı. İşte bu gruptaki CHP’lileri ‘kaybedenler’ hanesine yazmıyorum.

Ali Ulu’ya tebrikler

Şehir hastanesi tarafına gidecek tramvayın temel atma törenindeyiz. Tarihler 8 Haziran’ı gösteriyordu. Gazetenin aracı başka habere yönelince kendimi ‘gazeteye nasıl gideceğim’ diye düşünürken Ali Ulu’yu gördüm. Ulu ile yolda elbette 15 gün kalan seçimleri konuştuk. Tahminini “3-2-1-1” olarak açıkladı. İYİ Parti ve MHP vekil çıkarıyor yani dedim. Evet dedi... 3 vekil CHP’nin mi dedim. Hayır, AK Parti’nin dedi. CHP’de 2 vekil mi çıkarır dedim. Evet dedi... Bu tahmini yapan çevremdeki neredeyse tek insandı.

CHP’lilerin dağılası varmış!

CHP seçimden sonra dağıldı! Nasıl mı? Böylesi kötü bir sonuçtan sonra ne yapmaları gerekirdi? Bir araya gelip ‘yıkılmadık, ayaktayız’ mesajı vermeleri gerekmez miydi? Dosta düşmana karşı... Bir öz eleştiri vermeleri gerekmez miydi? Ne oldu, nasıl oldu, niçin oldu sorularına cevap aramaları gerekmez miydi? Yerel seçim startının verildiği o geceden sonra stratejiyi belirlemeleri gerekmez miydi? Ne konuşacağız, kim nasıl bir yaklaşım sergilemeli meselesini masaya yatırmaları gerekmez miydi? Ve daha fazlası için bir araya gelmeleri gerekmez miydi? CHP’liler ne yaptı? Tam olarak manasıyla dağıldılar. Gerçi bu dağılma seçim sonucu nedeniyle değil sanırım. CHP’lilerin dağılası varmış...

Hocanın dediğini yap yaptığını yapma

Gaye Usluer, Haziran 2015’te CHP’den milletvekili seçildi. Uzun yıllardır da PM Üyesi... oeneyimli bir isim. Kendi deyimiyle ‘Türkiye siyaseti’ yapan bir politikacı... Usluer, Ankara ve Eskişehir’deki genel merkezlerle bi şekilde ters düşünce 24 Haziran listesine yazılmadı. Usluer, İnce’nin peşine düştü. Eskişehir’de seçim çalışmasına katılmadı. Katılmaması bir yana seçim sabaha henüz ahali kendine gelememişken öyle bir tweet attı ki... Tweet atmadı aslında tüm tecrübe ve sempatisini geri dönüşüm kutusuna attı! Gaye Hoca o paylaşımında “Ey benim onaylamadığım liste kazanamaz diyip liste yapan yerel siyasetin aktörleri! Siyaseti kendi kafasına göre şekillendirenler! Son sözü halk söyledi. Şimdi susmak ve düşünmek zamanı...  Size de geçmiş olsun” diyordu. Evet Hocam şimdi “Şimdi susmak ve düşünmek zamanı”... En azından bir süre...

Yanılgı listem

Seçim için “3-3-1, 4-3 ve 4-2-1” tahminleri yaptık. Genel olarak yapılan tahminlerdi. Bunların hiçbiri tutmadı... Seçim sonrası “Eee noldu Cihan Efendi” ile başlayan tutmayan tahminleri yüzüme vuranlar oldu! Onların elini biraz daha güçlendireyim. Bu benim ilk tutmayan ilk tahminim değildi... İşte sıralı tam yanılgı listem...
  • 2014 yerel seçiminde Harun Karacan alır dedik, alamadı
  • Aynı seçimde Kazım Kurt kaybeder dedik, kaybetmedi
  • O seçimin öncesinde Erman Gölet aday olur dedik, oldurmadılar
  • Referandumda AK Parti ve MHP oylarını alt alta koyup Eskişehir ‘evet’ diyebilir mi dedik, demedi
  • Cemal Okan Yüksel’i bir daha yazarlar dedik, yazmadılar
  • Sinan Özkar ikinci kez il başkanı olamaz dedik, oldu
  • Ahmet Ataç 2015’te birinci sıra milletvekili adayı olur dedik, olmadı
  • Kadir Bıyık MHP’de liste başı olur dedik, olmadı
  • Salih Karabacak, İYİ Parti listesinde kesin olur dedik, olmadı
  • Celalettin Kesikbaş, OSB’yi kazanır dedik, kazanamadı
  • Halil Ünal geri dönmez dedik, döndü
  • Metin Güler devrilir dedik, devrilmedi
  • Dündar Ünlü ikinci sıra dedik, olmadı

İnce’cileri görelim

Seçimden sonra CHP’de başlaması muhtemel tartışma başladı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun istifasını isteyenler oldu. Partililer, Kılıçdaroğlu ve İnce arasında tercih yapmak zorunda. Böyle daha fazla gidemez... Eskişehir’de kim nasıl pozisyon alacak? Bazı tahminler yapıyoruz ama yine de ‘adım atmalarını’ beklemekte fayda var. Tarafını belli eden bir yetkili oldu. CHP Eskişehir Odunpazarı İlçe Başkanı Akın Sallarel, Twitter hesabından İnce’yi de haberdar ederek ‘yürü önümüzden’ etiketini paylaştı. İnce’nin bir fotoğrafıyla... Gerisi gelir diye düşünüyorum önümüzdeki günlerde...

Kaybedenler-Kazananlar

Son seçimle kıyaslandığında...
  • AK Parti 15 bin 533 oy kaybetti
  • CHP 23 bin 580 oy kaybetti
  • MHP 12 bin 011 oy kaybetti
  • Vatan Partisi 217 oy kaybetti
  • CHP Tepebaşı’nda 8 bin 625, Odunpazarı’nda 10 bin 670 oy kaybetti
  • AK Parti de Tepebaşı’nda 4 bin 093, Odunpazarı’nda ise 7 bin 897 oy kaybetti
 
Kazananlar
  • HDP oyunu 8 bin 300 artırdı
  • Saadet oyunu 2 bin 898 artırdı

BBP’yi de çıkarırsak...
BBP’nin son seçimde oyu 4 bin 242’ydi. BBP seçime girmedi, yapılan işbirliği nedeniyle AK Parti logosuyla seçime katıldı. AK Parti’nin önceki seçime oranla oy kaybı 15 bin 533. BBP’nin oyunu bu seçim için bilemiyoruz. 4-5 bin civarı dersek İktidar Partisi’nin oy kaybı 20 bine yaklaşıyor... Az bir kayıp değil. Üzerine mutlaka düşünülecektir.
Wwwwwwwwwwww
Niye hezimet biliyor musunuz?
  • Bir vekilini kaybettiği için değil
  • 23 bin 580 oy kaybettiği için değil
  • Birinci parti olamadığı için değil
  • Elindeki belediyeleri avantaja çeviremediği için değil
  • Tüm ilçelerde AK Parti’ye geçildiği için değil
  • İnce’nin oyunun dokuz puan gerisinde kaldıkları için değil
  • Hayır Cephesi’nin oylarını alamadıkları için değil
 
Neden o zaman? Niçin CHP’nin aldığı sonuca hezimet diyorum? Böylesine bir AK Parti’ye yenildiği için hezimet diyorum. Böylesine dağınık, yaralı, ruhsuz, karışık ve moralsiz bir AK Parti’ye yenildiği için hezimet diyorum.
 
Doğan haklı çıktı
 
AK Parti İlçe Başkanı Volkan Doğan ile seçim sürecinde telefon görüşmelerimiz oldu. O sohbetlerin birinde “Bu seçimde süre çok kısa. Kimse kimsenin seçmenini ikna edemez. Kendi seçmenini ikna eden seçimi alır. Biz kendi kitlemize sahip çıkmaya çalışıyoruz” demişti. Sonuçlar Doğan’ı haklı çıkardı. AK Parti seçmenine daha çok sahip çıktığı için seçimin kazananı oldu. Yani rakiplerinden daha az kaybettiği için galip geldi.
 
Kayıp kaçak oranı

Cumhur İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan, 262 bin 192 oy aldı. İttifak toplamda 283 bin 241 oy aldı. 21 bin 049 oy kayıp! AK Parti ya da MHP’ye gittiği halde Erdoğan’a gitmemiş.
 
Termik santrale davet

Bu seçimin en önemli gündemi olacağı düşünülen termik santral meselesi hemen hemen hiç gündeme geldi. CHP’li Nuray Akçasoy da olmasa kimsenin umurunda olmayacaktı. Sonucu merak edilen yerlerden biri de santralin yapılacağı yerlere yakın mahallelerdi. Yapılacak termik santrale en yakın mahalleler olan Gündüzler, Yakakayı ve Beyazaltın’da AK Parti ve Erdoğan birinci sırada çıktı. Alpu’da oy yüzde 52’ye dayandı.
 
Böyle yazınca daha acıklı oluyor
 
CHP’nin bu seçimde sadece üç ilde milletvekili sayısı azaldı. Eskişehir, Ankara ve Mersin... Böyle yazınca sonuçlar daha ‘acıklı’ hale geliyor! Rakamlar, yüzdeler falan meseleyi tam izah etmiyor sanki. Vekil sayısı azalan üç kentten biri Eskişehir... Bu cümle başka hiçbir istatistiğe, rakama, yoruma gerek bırakmıyor. 
 
Anlayan beri gelsin
 
16 Nisan 2017’de yeni sistemi halk oylamasına sunduk. AK Parti, MHP ve BBP ‘evet’ çağrısı yaptı. Evet Cephesi 236 bin 994 oy almıştı. Bu rakam yüzde 42,5’e denk geliyor. Evet Cephesi son seçimde Cumhur İttifakı oldu. Kaç oy aldılar? 283 bin 241. Yüzde 48,7’lik bir oran... Yüzde 6,5’lik fark var arada. Yani yaklaşık 47 bin oy...
Öte yandan o referandumda Hayır Cephesi 321 bin 623 oy aldı. Yüzde 57,5’lik bir oranla... Millet İttifakı yüzde 46,5 ile 270 bin 787 oy aldı. Hayır’cı HDP’yi eklersek yaklaşık 295 bin oy oluyor. Hayır Cephesi’ndeki 26 bin oy nerede?
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Es Es li 28 Haziran 2018 13:58

Cihan Yıldırım sende en iyisi tavuk besle köşe yazısı yazma manipülasyon haber yapıyorsun. Sende Eskişehir waşington portakalı gibisin

0 3 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi