Prof.Dr. Alper Çabuk

Çarkları döndüren rüzgar

Prof. Dr. Alper Çabuk yazdı

1 Ekim 2018 09:28
A
a
Sütiş Eskişehir
Eskişehir, son dönemde ilde sanayinin olduğunu fark etti. Aslında belki de sanayici, Eskişehir’e sanayiyi fark ettirdi desek daha doğru olur. Üretimin  ekonomik sistemin en önemli bileşeni olduğu düşünülürse, Eskişehir ekonomisi açısından sanayinin ve üretimin önemini vurgulamaya gerek yoktur sanırım. Ama yine de en basitinden anlatmak gerekirse, bir kentte üretimin artması demek, istihdamın artması yani işsizliğin azalması ve hane halkı gelirlerinin artması, kısaca kentin refah düzeyinin yükselmesi demek. Bu, doğal olarak ticarete ve tüm sektörlere yansıyacak bir durum. Bu bakımdan bir akademisyen olarak sanayinin kente temas yüzeyini artırma çabasını takdirle ve heyecanla takip ediyorum. Bu bakımdan, Eskişehir sanayiinin kentimiz için fark yaratacak yeni girişimlerinden ikisini bu haftaki köşemde vurgulamak istiyorum. Her iki girişim de sanayide verimliliği ve ihracat gücünü artırabilecek, sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücü istihdamını destekleyecek son derece değerli girişimler.
 
Bunlardan ilki Eskişehir Sanayi Odasının (ESO), sanayicilerin ihtiyaçları doğrultusunda hazırlayarak Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı BEBKA’ya sunduğu “Kalite ve Standardizasyon Odaklı Sektörel Eğitim Programı”. Bahsi geçen program kapsamında uzman bir eğitmen kadrosu tarafından “Sektörel Kalite Yönetim Sistemleri ve İç Denetçi Eğitimleri” verilecek. Bu eğitimlerle ESO üyelerinin verimliliği yükseltilecek ve firmaların kurumsallaşmalarına destek sağlanacak. Havacılık, raylı sistemler, otomotiv ve gıda sektörlerinin hedef sektörler olarak belirlendiği  proje kapsamında özellikle ihracat aşamasında uluslararası standartlar ve belgelendirmede ESO üyelerine büyük katkı sunulacak.  Bu eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile Eskişehir’de faaliyet gösteren üreticilerin kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesine, rekabet edebilirliklerine, verimliliklerine ve firmaların ihracat gücünü artırabilmesine önemli katkı sağlanacak. 
 
İkinci proje, Eskişehir’de sanayinin bir diğer önemli aktörü olan Eskişehir Organize Sanayi Bölge Başkanlığının (EOSB) sanayide nitelikli ara eleman ihtiyacını karşılamaya yönelik projesi. Proje, sanayicinin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağının yetişmesini sağlamak amacıyla Organize Sanayi Bölgesi içinde bir ‘teknoloji koleji’ açılmasını öngörüyor. Eğer proje hayata geçerse, verilecek teknik eğitimin günümüz teknolojisine uygun ve sanayicinin beklentilerini karşılayacak nitelikte olması mümkün hale gelebilecek. Eğitimlerin bir kısmının doğrudan ilgili sektörde hizmet veren fabrikalarda alınacağı, böylece öğrencilerin fabrikada gerçek koşullarda üretim sürecini görebilecekleri ve bu üretim süreci içinde kendilerini yetiştirebilecekleri, sanayinin gerekliliklerini ve üretim süreçlerini kavrayabilecekleri bir eğitim kuruluşu açılmış olacak. Mimarlık ve Tasarım Fakültemizde Endüstriyel Tasarım Bölümüzde uygulanan “Sanayi Sınıfı” mantığıyla çalışacak bu sürecin öğrencilerimize sağladığı katkıyı göz önünde bulundurduğumda bahsi geçen eğitim kuruluşunun yaratacağı farkı tahmin edebiliyorum ve projenin bir an önce hayata geçmesini ümit ediyorum.
 
Yukarıda bahsettiğim bu iki proje dışında benim de bildiğim Eskişehir’de sanayicilerimizin fark yaratacak başka pek çok projeleri var. Ekonomide sıkıntı günler yaşadığımız bugünlerde Eskişehir’de de çarkların dönmesini hızlandıracak bir rüzgara ihtiyaç vardı; bu rüzgar efil efil esmeye başladı. Göreceksiniz çok iyi şeyler olacak.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi