Büyükerşen'den yeni rekor

Türkiye'nin önde gelen araştırma kuruluşlarından Avrasya Araştırma Merkezinin düzenlediği bir seçim simülasyonuna göre Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, şimdiye kadar aldığı en yüksek halk desteğine ulaşmış.

17 Aralık 2020 09:42
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Türkiye'nin önde gelen araştırma kuruluşlarından Avrasya Araştırma Merkezinin düzenlediği bir seçim simülasyonuna göre Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, şimdiye kadar aldığı en yüksek halk desteğine ulaşmış. Buna göre Büyükerşen yönetimi 'Bu Pazar' seçim olsa oyların tam yüzde 62,1'ini alarak tarihi bir rekor kırıyor.
Şimdi söz konusu araştırmanın ayrıntılarını bir köşeye bırakalım ve "Bu verilere ne derece güvenilir?" kısmına gelelim. Öncelikle ortada bir araştırma yok. Yanlış anlamayın "Araştırma filan yok. Kafadan atılmış rakamlar bunlar" anlamında söylemiyorum, ortada 'Tek bir tane' araştırma yok. Bunlar kamuoyuna açıklanan 22 ayrı ve güvenilir şirketin yaptığı araştırmaların ortalaması. Bu yöntem çok sağlıklı. Ancak söz konusu 22 anketin aynı anda yapılmış veya yakın zamanlarda yapılmış olması gerekiyor. Ocak 2020'de yapılan bir anketle, Aralık 2020'de yapılan bir anketin ortalamasını almak ne derece sağlıklı? Ancak Avrasya Anket ise bu 22 araştırma sonuçlarının Aralık ayında yapıldığını belirtiyor. Yani "Ortada sağlıklı bir veri var" diyebiliriz.



Öte yandan "Seçim sathı"na girmeden yerel seçim araştırmalarının kesin sonuç vereceğini düşünmem. Çünkü seçim geldiği zaman adaylar belli olur. Şimdi vatandaşlar "Bu pazar yerel seçim olsa" anketini "Büyükerşen'e mi oy vereyim, yoksa AK Parti'nin adayına mı?" diye düşünerek cevap verir. Oysa ki "AK Parti'nin adayı" kavramı muallakta bir kavram. Belki AK Parti öyle bir ismi aday gösterecek ki, oyları toparlayıverecek. Belki AK Parti "Nasıl olsa kazanamıyoruz, bari fazla para harcamayalım" diye düşünerek kötü bir aday çıkaracak ve Büyükerşen yüzde 62,1'i bile aşan bir başarı gösterecek. Veya ve yine belki Cumhur ittifakı adına MHP seçimlere girecek. Belki seçimlere ittifaklarla bile gidilmeyecek. Belki de farklı ittifaklarla gidilecek...
Yani "Kesin bilgi, Hoca yüzde 62,1 oy alıyormuş" dememek lazım. Yine de eldeki veriler çok sağlıklı ve yerel yönetimlerin başarısı hakkında sağlam bir fikir edinmemize yardımcı oluyor.
Şimdi gelelim ayrıntılara... İlçe belediyelerindeki seçimlere yer verilmeyen araştırmaya göre 31 Mart'ta yüzde 52,3 oy alarak Eskişehir tarihinin rekorunu kıran Yılmaz Büyükerşen, bu kırdığı rekoru bile küçük gösterecek bir başarıya imza atmış durumda. Yüzde 62,1'lik oy oranı insanın küçük dilini yutturacak kadar büyük bir başarı.
Tabii elimizde, "Bu pazar seçim olsa" genel seçimlerde nasıl bir oy dağılımı olacağını da gösteren veriler var. Lafı hiç eğip bükmeden neticeyi verelim, yapılan simülasyona Millet İttifakı 7 vekilin 4'ünü alıyor. Gelecek ve DEVA Partilerinin Millet İttifakına girmemesi durumunda bile yüzde 51 civarında oy aldığını görüyoruz. Oysaki AK Parti + MHP ittifakı ancak yüzde 40'larda kalıyor. Vatan Partisi ve BBP nin Cumhur İttifakını desteklemesi durumunda da pek bir değişiklik olmuyor. Öte yandan Gelecek ve DEVA Partileri Millet İttifakına katılsalar bile alacağı toplam vekil sayısı 5'e çıkmıyor. Yani kim ne yaparsa yapsın Millet ve Cumhur İttifakları vekilleri 4'e 3 oranında paylaşıyor.
Gelelim partilerin aldığı oylara... CHP: % 35,2 AK Parti: % 31,6 İYİ Parti: %15,3 MHP: % 8,0 HDP: % 4,1 DEVA: %2,6 Gelecek: % 2,3 Diğerleri: % 0,9 Buna göre CHP 3, AK Parti 3 ve İYİ Parti 1 milletvekilini Ankara'ya götürüyor. Gelelim diğer illerdeki duruma...
Anket sonuçlarına göre Büyükşehirlerdeki en güçlü halk desteklerinden birini Mansur Yavaş alıyor. Ankaralı Yavaş, Büyükerşen'in bile aldığı destekten fazla yüzde 63, 7 oy alıyor. İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu 31 Mart'a göre oylarını neredeyse 10 puan artırarak İstanbulluların yüzde 58,6'sının desteğini almayı başarıyor. Üstelik Haziran seçimlerinde yüzde 54,2 oy oranını da artırmış durumda. Cumhur İttifakının AK Partili isimlerinin ise içinde 31 Mart'a göre oyunu artıran yok. Ancak aynı ittifakın MHP'li Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün 31 Mart'taki %52,7 olan oylarını % 55,7'ye yükseltmiş. İşte oy oranları böyle... Sanırım 2021'de sürekli seçim konuşulacak. Ve anketlerle ilgili tartışmalar da 2021'in ısınmasını sağlayacak. Bekleyip göreceğiz...
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Orhan 18 Aralık 2020 09:22

Şehri çok kötü yönetip tekrar tekrar kazanma rekoru

0 0 Cevap Yaz
Hâle 17 Aralık 2020 14:48

23 senelik belediye başkanının fevzicakmak MH. Yerini sorun.23 Senede hizmet alamayanlar selâm ve sevgilerini sunar.

4 13 Cevap Yaz
Sivrihisarli 17 Aralık 2020 11:48

Trafikte isiklarinda en çok araba bekletme rekorumu? Yada koca yaz şehri içme susuz bırakma rekoru? Kalabak suyuna tek seferde 100 de 100 zam rekoru? En pahalı ulaşım rekoru?

6 16 Cevap Yaz
Cemal B. 17 Aralık 2020 10:03

2024 2029 adayımız ve oyumuz Büyükerşen

20 8 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi